Skip to Content

actueel

Op zondag 24 september vertonen we een voorpremière van de film Walk With Me. Met voorafgaand een stiltewandeling van Gradatus, onder leiding van Dennis van den Brand. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. De film begint om 16.15 uur.

Walk With Me is een prachtige cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Hij komt oorspronkelijk uit Vietnam en heeft mindfulness naar het Westen gebracht.

Wandel voor de film met Dennis mee en herontdek wat stilte met je doet. Tijdens de wandeling maakt hij je bewust van je lichaam, van iedere stap die je zet en van de prachtige natuur. Ervaar hoe de rust weer terugkeert in jouw lichaam. De stilte brengt je in contact met je ware zelf en van daaruit kun je luisteren naar de antwoorden die intuïtief opkomen.

Kaarten voor de stiltewandeling kosten € 5,- en koop je los van je filmkaartje (beiden op deze website). Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. De wandeling start bij de trap die naar de spoorbrug leidt, aan de kant van Deventer.

Op zondag 10 september 16.45 uur is de documentaire Jesse bij ons te zien. Er is een nagesprek met leden van de gemeenteraad van Deventer, o.a. met Tjeerd van der Meulen (GroenLinks), Lars Wuijster (VVD), Jan Schuring (D66) en Elske van der Mik (CDA). Bep Spa, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, leidt het gesprek.

Jesse is een spraakmakend portret van Groen Links-lijsttrekker Jesse Klaver middenin de spannende verkiezingsstrijd. De door beeldvoerder Joey Boink gemaakte documentaire zou door BNNVARA worden uitgezonden, maar dat werd na druk van buitenaf op het laatste moment afgeblazen. De film wordt nu in de filmtheaters uitgebracht. Een film – van binnenuit – over de politieke campagne van een jonge lijsttrekker, die gaat voor politieke winst en wordt geconfronteerd met persoonlijk verlies.

De eerste grote overzichtstentoonstelling over Martin Scorseses werk, leven en passies, vrijwel het complete oeuvre en een door Scorsese samengesteld filmprogramma van zijn favoriete klassiekers is in het EYE Filmmuseum te zien. Vier van zijn bekendste films (in digitale restauraties) zijn bij ons te zien deze nazomer: Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas en The Wolf of Wall Street.

Programma:
(klik op de filmtitel voor een uitgebreide beschrijving)
– maandag 11 & 18 september 20.00 uur: Taxi Driver;
– maandag 25 september & 2 oktober 20.00 uur: Raging Bull;
– maandag 9 & 16 oktober 20.00 uur: Goodfellas;
– maandag 23 & 30 oktober 20.00 uur: The Wolf of Wall Street.

Van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 augustus wordt de Brink, het mooiste plein van Nederland, voor het 13e jaar omgetoverd tot een grote, gratis toegankelijke openluchtbioscoop. Op een groot doek voor de Waag worden vanaf 21.30 uur de beste films vertoond. Op alle avonden zijn stoelen geplaatst op de Brink, maar filmkijkers kunnen ook met hun eigen kleedje, stoel of iets dergelijks aanschuiven of plaats nemen op een van de vele terrassen op de Brink.

Deze 13e editie van Film op de Brink bestaat uit drie films:

donderdag 24 augustus

CAPTAIN FANTASTIC van Matt Ross,

Ver weg in de natuur heeft Ben (Viggo Mortensen) zijn ideale wereld geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, vrij van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. Tot een dramatische gebeurtenis maakt dat gezin de confrontatie met de buitenwereld moet aangaan. Met zowel heftige als hilarische gevolgen. “Captain Fantastic is grappig, eigenzinnig en hartverwarmend.” (Volkskrant****)

vrijdag 25 augustus

LA LA LAND van Damien Chazelle,

Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) jaagt zijn eigen jazzclub na. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood? Winnaar 6 Oscars waaronder beste regie en beste vrouwelijke hoofdrol. “Prachtige ode aan de stad Los Angeles en de droomfabriek die Hollywood nog steeds is.” (Parool*****)

zaterdag 26 augustus

EEN MAN DIE OVE HEET van Hannes Holm,

Ove is negenenvijftig jaar oud. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus platrijden, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal. Een Man die Ove Heet (in Zweden de best bezochte film ooit) is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Fredrik Backman. “Droge humor, melodrama en klucht.” (Filmkrant***½)

Alle avonden als voorfilm: première van Heel Deventer Hapt: over de geslaagde wereldrecordpoging koekhappen.

Filmclub De Première gaat dit weekend van start. Kaarten voor het gehele seizoen zijn nog t/m woensdag aanstaande online en aan de kassa te koop!

Sinds 2011 organiseren we jaarlijks Filmclub De Première. Ook in 2017 en 2018 biedt Filmclub De Première weer negen fraaie voorpremières van de mooiste films die op uitkomen staan. We maken een bewuste keuze uit het aanbod: literatuurverfilmingen, drama en het beste van de grote festivals.

Voorafgaand aan de voorstelling zorgen we voor een kopje koffie of thee en iets lekkers van De Noorman. Er is nog plek op zaterdag 14.00 uur, maandag 11.00 uur en 17.15 uur en dinsdag 10.30 uur. Op zaterdag is er voor de film een inleiding van Johan Bunt.

De deelnamekosten voor de reeks van negen voorstellingen bedragen net als vorig jaar € 76,50. Om lid te worden van Filmclub De Première heb je een vriendenpas nodig. Als je deze nog niet hebt, kan je via deze website of onze kassa een pas aanschaffen (of verlengen).

Alle data:
September: vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4 en dinsdag 5 september.
Oktober: vrijdag 6, zaterdag 7, maandag 9 en dinsdag 10 oktober.
November: vrijdag 3, zaterdag 4, maandag 6 en dinsdag 7 november.
December: vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4 en dinsdag 5 december.
Januari: vrijdag 5, zaterdag 6, maandag 8 en dinsdag 9 januari.
Februari: vrijdag 2, zaterdag 3, maandag 5 en dinsdag 6 februari.
Maart: vrijdag 2, zaterdag 3, maandag 5 en dinsdag 6 maart.
April: vrijdag 6, zaterdag 7, maandag 9 en dinsdag 10 april.
Mei: vrijdag 4, zaterdag 5, maandag 7 en dinsdag 8 mei.

Weinig films uit ons programma doen de smaakpapillen tintelen als het Franse feelgood-drama Retour en Bourgogne over drie jonge Fransen die het wijnhuis van hun ouders in de Bourgogne voortzetten.

Op dinsdag 25 en woensdag 26 juli en dinsdag 1 augustus kan je nog extra in de sfeer van de film komen door middel van een heerlijk Bourgondisch diner met bijpassende wijnen, voorafgaand of na afloop van de film. Dit diner is in Restaurant Bouwkunde (onderscheiden met een Bib Gourmand).

Het Bourgondische diner bestaat uit een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, koffie na en twee bijpassende glazen wijn gekozen door sommelier Heleen Boom. De prijs van dit diner (inclusief drankjes) bedraagt € 40,-. Kaarten voor het diner kan je kopen bij onze kassa of via deze link. De kaarten voor de film dienen apart gekocht te worden.

Op dinsdag 25 juli kan je voorafgaand aan de film om 18.00 uur bij Bouwkunde terecht en op woensdag 26 juli en dinsdag 1 augustus na afloop van de film om 19.30 uur.

Van 14 juni t/m 24 september vindt de IJsselbiënnale plaats: een kunstroute met maar liefst 26 kunstwerken van internationale kunstenaars. De route meandert langs de IJssel van Doesburg tot Kampen. De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in het landschap en in de historische Hanzesteden. In uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen; daar waar je de IJssel kunt zien, ruiken en proeven.

In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s.

In het kader van de IJsselbiënnale vertonen we vier films in juli die passen bij het thema:

Vanwege het 45-jarig bestaan van COC Deventer wordt rond het weekend na Hemelvaart een Roze Festival in Deventer georganiseerd. Hoogtepunt is de ‘Fabulous Ascension Party’ op zaterdag 27 mei in Dok-H2O, maar ook diverse andere activiteiten worden van 24 t/m 31 mei georganiseerd.

Op vrijdag 26 mei 19.30 uur is bij ons de film And Then Came Lola te zien. De lesbienne Lola is een fotograaf die balanceert op de rand van liefde en succes op het werk. Als ze een erg belangrijke afspraak mist met haar vriendin lijkt haar wereld in te storten. Gelukkig krijgt ze een kans om het goed te maken, maar zal ze het redden?

Zondag 28 mei 20.00 uur vertonen we de documentaire over dragqueen Salem Reed. Waar Nielson overdag een rustige, creatieve jongen is, transformeert hij een paar avonden per maand in Salem Reed, een extravagante, vurige queen, die blaakt van het zelfvertrouwen. Regisseur Claire Meulemeesters en Nielson zijn aanwezig voor een Q&A na afloop van de film.

De tweemaandelijkse Gay Film Night valt toevallig binnen de COC-jubileumweek en mag dus niet ontbreken. Op dinsdag 30 mei 20.30 uur wordt de Duitse film Jonathan vertoond.

Neem jij ook graag je knuffel overal mee naar toe? Net als Casper en Emma hun knuffels Welpje en Mevrouw Konijn. Kom dan op woensdag 31 mei om 14.30 uur samen met je knuffel naar de speciale knuffelpremière van de nieuwste film van Casper en Emma: De Bergen In. Tijdens deze première verloten we ook nog twee kleurboeken van Casper en Emma.

Het is vakantie en Casper en Emma staan te trappelen om met hun knuffels, Welpje en Mevrouw Konijn, op reis te gaan. Caspers vader heeft een avontuurlijk verblijf geboekt in een park in de bergen, ver van de bewoonde wereld.

Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei 19.30 uur, vertonen we de film Austerlitz van Sergei Loznitsa.

Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei’, de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt.

De film is ook te zien op dinsdag 9 mei 17.45 uur.

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer