Skip to Content

actueel

Vanwege het 45-jarig bestaan van COC Deventer wordt rond het weekend na Hemelvaart een Roze Festival in Deventer georganiseerd. Hoogtepunt is de ‘Fabulous Ascension Party’ op zaterdag 27 mei in Dok-H2O, maar ook diverse andere activiteiten worden van 24 t/m 31 mei georganiseerd.

Op vrijdag 26 mei 19.30 uur is bij ons de film And Then Came Lola te zien. De lesbienne Lola is een fotograaf die balanceert op de rand van liefde en succes op het werk. Als ze een erg belangrijke afspraak mist met haar vriendin lijkt haar wereld in te storten. Gelukkig krijgt ze een kans om het goed te maken, maar zal ze het redden?

Zondag 28 mei 20.00 uur vertonen we de documentaire over dragqueen Salem Reed. Waar Nielson overdag een rustige, creatieve jongen is, transformeert hij een paar avonden per maand in Salem Reed, een extravagante, vurige queen, die blaakt van het zelfvertrouwen. Regisseur Claire Meulemeesters en Nielson zijn aanwezig voor een Q&A na afloop van de film.

De tweemaandelijkse Gay Film Night valt toevallig binnen de COC-jubileumweek en mag dus niet ontbreken. Op dinsdag 30 mei 20.30 uur wordt de Duitse film Jonathan vertoond.

Neem jij ook graag je knuffel overal mee naar toe? Net als Casper en Emma hun knuffels Welpje en Mevrouw Konijn. Kom dan op woensdag 31 mei om 14.30 uur samen met je knuffel naar de speciale knuffelpremière van de nieuwste film van Casper en Emma: De Bergen In. Tijdens deze première verloten we ook nog twee kleurboeken van Casper en Emma.

Het is vakantie en Casper en Emma staan te trappelen om met hun knuffels, Welpje en Mevrouw Konijn, op reis te gaan. Caspers vader heeft een avontuurlijk verblijf geboekt in een park in de bergen, ver van de bewoonde wereld.

Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei 19.30 uur, vertonen we de film Austerlitz van Sergei Loznitsa.

Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei’, de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt.

De film is ook te zien op dinsdag 9 mei 17.45 uur.

Op zondag 7 mei 16.15 uur vertonen we de film Passage (A Boatmovie), een reis per vrachtschip door Europa, van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk. Na afloop van de film zijn regisseurs Jascha de Wilde en Ben Hendriks aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Verteld vanuit het perspectief van een ‘Spitsenschipper’ toont Passage een tocht dwars door steden, havens, industriegebieden en een verscheidenheid aan natuurlandschappen.

Op Hemelvaartsdag hebben we weer een ‘dauwfilm’, met aansluitend een lekker luxe ontbijt van De Noorman.

Om 7.00 uur vertonen we de voorpremière van de lieve film Donkeyote. Een documentaire over de 73-jarige Manolo, een eigentijdse Don Quichot: een aan grootsheidswaanzin lijdende romanticus. Hij wil met zijn ezel Gorrion een grote trektocht door Amerika maken.

Na afloop van de film om 8.30 uur serveren we samen met De Noorman een heerlijk ontbijt, met o.a. gerookte zalm, diverse belegde broodjes, verse sap en koffie/thee.

Het is weer bijna meivakantie! Van maandag 24 april t/m zondag 7 mei vertonen we iedere dag leuke kinderfilms. Verder laat de workshop Wandelen in je Eigen Tekening  je fantasie op hol slaan en kan je weer ontbijten in je mooiste pyjama en daarna een film kijken.

Op woensdag 26 april mag je in je mooiste pyjama of onesie naar Raafje Met De Rode Sok. Vanaf 9.00 uur zorgen we samen met De Noorman eerst voor een lekker ontbijt met broodjes, fruit, melk en een sapje. De film begint om 10.00 uur.

De workshop Wandelen in je Eigen Tekening (5+) is op woensdag 26 april tussen 13.00 en 14.00 te bezoeken. Met behulp van de Tele-Tekening-Machine van De Toonwerkplaats kom je virtueel terecht in je eigen tekening.

Dagelijks vertonen we Raafje met de Rode Sok (4-9 jaar), een aanstekelijk verhaal over teamwerk, acceptatie en het vinden van je roeping. Brutale Raafje veroorzaakt een regelrechte ramp wanneer hij met zijn zeepkist tegen de voorraadschuur botst, waarin het eten van de dieren in het bos ligt opgeslagen. En Hotel de Grote L (9-14 jaar), naar het boek van Sjoerd Kuyper. De 12-jarige Kos woont samen met zijn vader en drie zussen in hun familiehotel aan zee. Als zijn vader onverwacht in het ziekenhuis belandt, staan de kinderen er alleen voor. Nu moeten zij het hotel runnen.

Toen Mijn Vader Een Struik Werd (7-12 jaar) is ook nog een paar keer te zien. Een eigenzinnige vertelling van Joke van Leeuwen die ons mee neemt in de wereld van een tienjarig meisje dat moet vluchten voor de oorlog in haar land.

Op alle dagen kan je voor aanvang en in de pauze van de films kleurplaten kleuren en knutselen. Ook is er een kleurplaatactie waarbij we 2 kleurboeken van Raafje met de Rode Sok verloten. Lever de kleurplaat tijdens de vakantie in bij de bar van het filmhuis. Verder zijn er weer wafels om te versieren en op te eten, deze kosten € 1,-. In de pauze is er gratis ranja voor kinderen.

Vanaf 12 mei is in de Deventer Bergkerk de grote overzichtstentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WOII te zien. De eerste expositie waarin het hele verhaal van roof en teruggave wordt verteld aan de hand van een groot aantal oude meesters. Centraal staan de joodse kunsthandelaars en particulieren, van wie kunstwerken in Duitse collecties terecht waren gekomen. Er zijn werken uit de verzamelingen van Hitler, Goering en Menten te zien.

In het kader van deze expositie vertonen wij in mei, juni en juli een filmprogramma met films die over roofkunst gaan. Alle films worden ingeleid door hetzij curatoren van de roofkunst-tentoonstelling dan wel door regisseurs van de films.

Het programma is als volgt:

zondag 21 mei, 16.15 uur: Woman in Gold

zondag 4 juni, 16.15 uur: Die Grosze Parade

zondag 18 juni, 16.15 uur: De Claim, De Zoektocht naar Roofkunst uit WO II

zondag 2 juli, 16.15 uur: Goudstikker, Erfenis op Drift

Kaarten zijn verkrijgbaar via bovenstaande links.

 

Op maandag 17 april vindt de 2e editie van de Ronde van Vedett plaats, het culturele wielerevenement van Deventer. Maar het is dit jaar meer: Van Goede Vrijdag tot Tweede Paasdag is het koers in Deventer.

Wij zijn er trots op dat de Grand Depart dit jaar plaatsvindt in het filmhuis De Keizer op vrijdag 14 en zaterdag 15 april, met als films

Op vrijdag 14 april:

Mont Ventoux – Scala Paradisi

De Koning van de Mont Ventoux

En zaterdag 15 april:

De Mannen van Staal

Natuurlijk leveren de soigneurs van Vedett iets lekkers voor tijdens de films.

 

Van vrijdag 21 t/m zondag 23 april is de zesde editie van het Slow Food Film Festival Deventer. Een festival vol bijzondere en smakelijke documentaires en films. Tussendoor is het genieten van lekker, puur en eerlijk eten en drinken. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food IJsselvallei en YFM Deventer.

Vrijdag
Op vrijdag vertonen we om 19.00 en 20.00 uur de bierfilms It All Starts With Beer en The Craft of Beer: A Hopumentary. Na de films is er om 20.30 en 21.30 uur een bierproeverij bij DAVO Bieren.

Zaterdag
Op zaterdag presenteert Mr. Hapje in het Havenkwartier een mini-food-festival Van Kop Tot Kont. ’s Middags worden er verschillende kleine gerechten bereid en er zijn een aantal korte foodfilms te zien in het Kunstenlab (gratis toegankelijk). Daarnaast zijn er workshops/demo’s. ’s Avonds verzorgt Mr. Hapje net als vorig jaar een driegangendiner en er wordt afgesloten met een film.

Zondag
Op de zondag is er weer een uitgebreid programma met zes films, we vertonen: Theater of Life (foodwaste); The Islands and the Whales (walvissenjacht op Faeröer-eilanden); Bugs (insecten als voeding); Priorat (wederopstanding wijngebied); Spinning Plates (eten als verbindende factor) en de speelfilm Burnt (Bradley Cooper is rock-‘n-roll-chef). Bij de meeste films zijn gastsprekers aanwezig en is er ruimte voor de nodige discussie. Onder de mensen die een arrangement voor zondag kopen verloten we 2 x een jaar gratis lidmaatschap van Slow Food (IJsselvallei).

Daarnaast speelt het eten natuurlijk een belangrijke rol. Bij de koffie wordt wat lekkers van De Noorman geserveerd. De lunch wordt verzorgd door Restaurant Bouwkunde en bij de borrel hebben we lekkere insectenhapjes van Bugzz Insecuisine. Proef! Diepenveen biedt, voor een bescheiden prijs, wijnen aan uit de omgeving van Priorat.

Er zijn passe-partouts voor zaterdag en zondag te koop. Passe-partouts en losse kaarten worden verkocht via de verschillende pagina’s van het festival op deze website. Alle kaarten zijn ook te koop bij onze kassa tijdens kassa-openingstijden. Let op: er kunnen geen kaarten gereserveerd worden.

Ooit won onze directeur een weddenschap van Martin Koolhoven (met Paul Verhoeven Nederlands meest prominente regisseur naar onze bescheiden mening). De tegenprestatie was dat Martin bij de vertoning van zijn nieuwste film naar Deventer zou komen. En Martin is zo sportief en komt naar Deventer. Op dinsdag 28 maart om precies te zijn. Voor jou een hele mooie kans, want na afloop van de vertoning van zijn nieuwste film Brimstone kun je Martin alles vragen wat je maar weten wilt over deze horror-western. Martin is een bevlogen verteller en een wandelende filmencyclopedie, dus mis het niet!

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer