Skip to Content

actueel

Het is weer bijna meivakantie! Van maandag 24 april t/m zondag 7 mei vertonen we iedere dag leuke kinderfilms. Verder laat de workshop Wandelen in je Eigen Tekening  je fantasie op hol slaan en kan je weer ontbijten in je mooiste pyjama en daarna een film kijken.

Op woensdag 26 april mag je in je mooiste pyjama of onesie naar Raafje Met De Rode Sok. Vanaf 9.00 uur zorgen we samen met De Noorman eerst voor een lekker ontbijt met broodjes, fruit, melk en een sapje. De film begint om 10.00 uur.

De workshop Wandelen in je Eigen Tekening (5+) is op woensdag 26 april tussen 13.00 en 14.00 te bezoeken. Met behulp van de Tele-Tekening-Machine van De Toonwerkplaats kom je virtueel terecht in je eigen tekening.

Dagelijks vertonen we Raafje met de Rode Sok (4-9 jaar), een aanstekelijk verhaal over teamwerk, acceptatie en het vinden van je roeping. Brutale Raafje veroorzaakt een regelrechte ramp wanneer hij met zijn zeepkist tegen de voorraadschuur botst, waarin het eten van de dieren in het bos ligt opgeslagen. En Hotel de Grote L (9-14 jaar), naar het boek van Sjoerd Kuyper. De 12-jarige Kos woont samen met zijn vader en drie zussen in hun familiehotel aan zee. Als zijn vader onverwacht in het ziekenhuis belandt, staan de kinderen er alleen voor. Nu moeten zij het hotel runnen.

Toen Mijn Vader Een Struik Werd (7-12 jaar) is ook nog een paar keer te zien. Een eigenzinnige vertelling van Joke van Leeuwen die ons mee neemt in de wereld van een tienjarig meisje dat moet vluchten voor de oorlog in haar land.

Op alle dagen kan je voor aanvang en in de pauze van de films kleurplaten kleuren en knutselen. Ook is er een kleurplaatactie waarbij we 2 kleurboeken van Raafje met de Rode Sok verloten. Lever de kleurplaat tijdens de vakantie in bij de bar van het filmhuis. Verder zijn er weer wafels om te versieren en op te eten, deze kosten € 1,-. In de pauze is er gratis ranja voor kinderen.

Vanaf 12 mei is in de Deventer Bergkerk een grote overzichtstentoonstelling over roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog.

De eerste expositie waarin het hele verhaal van roof en teruggave wordt verteld aan de hand van een groot aantal oude meesters. Centraal staan de joodse kunsthandelaars en particulieren, van wie kunstwerken in Duitse collecties terecht waren gekomen. Er zijn werken uit de verzamelingen van Hitler, Goering en Menten te zien.

In het kader van deze expositie vertonen wij in mei, juni en juli een kort filmprogramma met films die over roofkunst gaan. Alle films worden ingeleid door hetzij curatoren van de roofkunst-tentoonstelling dan wel door regisseurs van de films.

Het programma is als volgt:

zondag 21 mei, 16.15 uur: Woman in Gold

zondag 4 juni, 16.15 uur: Die Grosze Parade

zondag 18 juni, 16.15 uur: De Claim, De Zoektocht naar Roofkunst uit WO II

zondag 2 juli, 16.15 uur: Goudstikker, Erfenis op Drift

Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar via bovenstaande links.

 

Op maandag 17 april vindt de 2e editie van de Ronde van Vedett plaats, het culturele wielerevenement van Deventer. Maar het is dit jaar meer: Van Goede Vrijdag tot Tweede Paasdag is het koers in Deventer.

Wij zijn er trots op dat de Grand Depart dit jaar plaatsvindt in het filmhuis De Keizer op vrijdag 14 en zaterdag 15 april, met als films

Op vrijdag 14 april:

Mont Ventoux – Scala Paradisi

De Koning van de Mont Ventoux

En zaterdag 15 april:

De Mannen van Staal

Natuurlijk leveren de soigneurs van Vedett iets lekkers voor tijdens de films.

 

Van vrijdag 21 t/m zondag 23 april is de zesde editie van het Slow Food Film Festival Deventer. Een festival vol bijzondere en smakelijke documentaires en films. Tussendoor is het genieten van lekker, puur en eerlijk eten en drinken. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food IJsselvallei en YFM Deventer.

Vrijdag
Op vrijdag vertonen we om 19.00 en 20.00 uur de bierfilms It All Starts With Beer en The Craft of Beer: A Hopumentary. Na de films is er om 20.30 en 21.30 uur een bierproeverij bij DAVO Bieren.

Zaterdag
Op zaterdag presenteert Mr. Hapje in het Havenkwartier een mini-food-festival Van Kop Tot Kont. ’s Middags worden er verschillende kleine gerechten bereid en er zijn een aantal korte foodfilms te zien in het Kunstenlab (gratis toegankelijk). Daarnaast zijn er workshops/demo’s. ’s Avonds verzorgt Mr. Hapje net als vorig jaar een driegangendiner en er wordt afgesloten met een film.

Zondag
Op de zondag is er weer een uitgebreid programma met zes films, we vertonen: Theater of Life (foodwaste); The Islands and the Whales (walvissenjacht op Faeröer-eilanden); Bugs (insecten als voeding); Priorat (wederopstanding wijngebied); Spinning Plates (eten als verbindende factor) en de speelfilm Burnt (Bradley Cooper is rock-‘n-roll-chef). Bij de meeste films zijn gastsprekers aanwezig en is er ruimte voor de nodige discussie. Onder de mensen die een arrangement voor zondag kopen verloten we 2 x een jaar gratis lidmaatschap van Slow Food (IJsselvallei).

Daarnaast speelt het eten natuurlijk een belangrijke rol. Bij de koffie wordt wat lekkers van De Noorman geserveerd. De lunch wordt verzorgd door Restaurant Bouwkunde en bij de borrel hebben we lekkere insectenhapjes van Bugzz Insecuisine. Proef! Diepenveen biedt, voor een bescheiden prijs, wijnen aan uit de omgeving van Priorat.

Er zijn passe-partouts voor zaterdag en zondag te koop. Passe-partouts en losse kaarten worden verkocht via de verschillende pagina’s van het festival op deze website. Alle kaarten zijn ook te koop bij onze kassa tijdens kassa-openingstijden. Let op: er kunnen geen kaarten gereserveerd worden.

Ooit won onze directeur een weddenschap van Martin Koolhoven (met Paul Verhoeven Nederlands meest prominente regisseur naar onze bescheiden mening). De tegenprestatie was dat Martin bij de vertoning van zijn nieuwste film naar Deventer zou komen. En Martin is zo sportief en komt naar Deventer. Op dinsdag 28 maart om precies te zijn. Voor jou een hele mooie kans, want na afloop van de vertoning van zijn nieuwste film Brimstone kun je Martin alles vragen wat je maar weten wilt over deze horror-western. Martin is een bevlogen verteller en een wandelende filmencyclopedie, dus mis het niet!

In Boekenstad Deventer is het feest! Van 25 maart t/m 2 april wordt de Deventer Boekenweek gevierd, met als thema: Verboden Vruchten. Een dikke week vol met schrijvers en columnisten in cafés, bibliotheek, synagoge en boekhandel. En natuurlijk ook films, cabaret, muziektheater, thrillers, discussie, historie en zondige lekkernijen.

In filmhuis De Keizer zijn in de speelweek van 23 maart de volgende films te zien: A Quiet Passion, een zedensatire vol verstilde passie over Emily Dickinson, en Poesiá Sin Fin, een autobiografie van dichter Jodorowsky – sensueel, authentiek, vrij, doldwaas. Op zondag 26 maart vertonen we nog een keer de documentaire Het Doet Zo Zeer, waarbij Heleen van Royen na afloop van de film vragen uit het publiek beantwoord.

Op dinsdag 7 maart zijn Robyn Rosenkrantz en Michael Glover van Bright Blue Gorilla weer in ons filmhuis met hun nieuwste film: Mr. Rudolpho’s Jubilee. Voorafgaand aan de film geeft het muziek & film-duo uit Los Angeles een kort concert. Na afloop van de film beantwoorden ze vragen uit het publiek tijdens de Q&A.

De makers van Go With le Flo en Lose With English komen nu het verhaal van een beroemde, depressieve Italiaanse mode-ontwerper. Rudolpho besluit om zelfmoord te plegen tijdens de Berlin Fashion Week, maar dingen gaan niet altijd zoals gepland. Robyn en Michael van BBG komen in de film voor als muzikale engelen (het Griekse koor), een surreëel element in deze romantische komedie.

Zondag 26 februari 2017 werden in Los Angeles voor de 89e keer de Oscars uitgereikt. La La Land is de grote winnaar met 6 Academy Awards. Deze film won de Oscars voor beste regie, beste actrice, beste cinematografie, beste muziek, beste song en beste camerawerk. Moonlight won 3 Oscars, waaronder de belangrijkste: die voor beste film. Verder kreeg deze film ook de Oscar voor beste mannelijke bijrol en beste bewerkte scenario. Manchester by the Sea won de Oscars voor beste acteur en beste scenario. De Oscar voor beste buitenlandse film is gewonnen door The Salesman.

Deze Oscarwinnaars zijn in de speelweek van 2 t/m 8 maart minimaal een keer bij ons te zien.

Tijdens de voorjaarsvakantie van zondag 19 t/m zondag 26 februari zijn iedere dag de kinderfilms Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace (van 4 tot 10 jaar) en Lukas & Abel: Vleugelbroertjes (van 6 tot 12 jaar) te zien.

Ook organiseren we weer samen met De Noorman een Pyjama-ontbijt op woensdag 22 februari. Je mag je in je mooiste pyjama of onesie naar de film Emil & Ida van de Hazelhoeve (vanaf 4 jaar). Naar de boeken van Astrid Lindgren! Vanaf 9.00 uur staat er een lekker Zweeds ontbijt klaar en om 10.00 uur begint de film.

De workshop Wandelen in je Eigen Tekening (vanaf 5 jaar) zorgt dat je fantasie op hol slaat! Met behulp van de Tele-Tekening-Machine van De Toonwerkplaats kom je virtueel terecht in je eigen tekening. Deze workshop is op woensdag 22 februari tussen 13.00 en 14.00 uur doorlopend te bezoeken.

Je kan ook weer meedoen aan een kleurplaatactie. Kleur de speciale kleurplaat van Solan & Ludwig, lever deze voor 27 januari bij ons in en maak kans op de dvd van Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine!

Verder kan je iedere dag een wafel op een stokje (van Crêpes en Smoothies) versieren en opeten. Dit kost slechts € 1,-. Daarnaast kan je in deze vakantie weer knutselen en kleuren. En in de pauze van de films is er gratis ranja.

Op zaterdag 18 februari om 19.00 uur vertonen we eenmalig de film De Erfenis. Regisseur Joris Postema is aanwezig voor een inleiding en na afloop beantwoord hij vragen uit het publiek bij de Q&A.

Om de relatie met zijn dochter niet te verliezen moet Daan eerst de confrontatie aan gaan met zijn eigen jeugd en de relatie met zijn overleden vader Ed van der Elsken. Daan van der Elsken is gewend om voor de camera te staan. Eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken, nu is het die van zijn beste vriend Joris Postema.

“Fascinerende vragen in een prachtig en soms angstig eerlijk portret.” (Het Parool****)

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer