Skip to Content

actueel

Op zondag 19 november vertonen we de documentaire het Mysterie van de Melkrobots over een melkveehouder die de strijd aangaat met de leverancier van ondeugdelijke melkrobots. Een strijd die leidt tot confrontaties: met zichzelf, met zijn directe omgeving, en met onbeheersbare krachten op zijn erf.

Bij de vertoning van No Place For A Rebel zijn de regisseurs Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos aanwezig. Ze zullen na afloop vragen beantwoorden over deze aangrijpende documentaire over een Oegandese kindsoldaat die probeert te reïntegreren in de maatschappij.

“No Place for a Rebel observeert, maar zoekt niet actief naar oplossing of verzoening. De verdienste van de film is dat hij ons dichtbij dilemma’s brengt die we – en dat frustreert ook – nooit echt zullen kunnen begrijpen.” (NRC Handelsblad***)

Deventer heeft eeuwenoude banden met Indonesië. Focus op Indonesië maakt in november en december 2017 voor een breed publiek deze banden tussen Deventer en Indonesië in heden en verleden zichtbaar en beleefbaar. Een uniek samenwerkingsverband van dertig culturele en maatschappelijke instellingen en organisaties werkt mee aan Focus op Indonesië.

In het filmhuis vertonen we op vier maandagen in november vier bijzondere films over of uit Indonesië. Op maandag 6 november is de Nederlandse film De Vergeten Krijgers te zien, over de kleinzoon van een KNIL-soldaat. Regisseur Griselda Molemans is bij deze voorstelling aanwezig voor een inleiding op de film en het beantwoorden van vragen na afloop.

Verder vertonen we op maandag 13 november Laskar Pelangi, op maandag 20 november Athirah en op maandag 27 november Salawaku.

In de herfstvakantie, van zondag 22 t/m zondag 29 oktober, is het weer tijd voor Cinekid! Hét filmfestival voor kinderen van 4 tot 14 jaar.

Op zondag 22 oktober openen we het Cinekid Festival en leggen we al vroeg de rode loper voor je uit. Er is een heerlijk Pyjama-ontbijt met Casper & Emma (in samenwerking met De Noorman) en je kan meedoen aan de workshop Wandelen in je Eigen Tekening. We hangen flink veel ballonnen op en er is speciale Cinekid-kunst aan de muur gemaakt door Art Mix.

De hele week zijn er allemaal mooie jeugdfilms te zien: Ted Sieger’s Molly Monster (4+), Casper & Emma De Bergen In (4+), Pelle en de Dierenrovers (4+), De Kleine Grijze Tractor en de Dansende Geit (5+), De Geheime Club van Soepstad (8+), Paw: De Reddingshond (8+) en The Invisible Boy (10+).

Naast de vele films kan je ieder dag voor de films en in de pauze maskers maken, monsters knutselen en kleuren. Woensdagochtend is er nog een Pyjama-ontbijt, met Molly Monster. Verder hebben we een aantal speciale knutselactiviteiten: maandag 23 oktober van 13.00 tot 14.00 uur Wat Als…?, woensdag 25 oktober van 14.00 tot 15.00 uur Verhaallantaarns knutselen en vrijdag 27 oktober van 13.00 tot 14.00 uur Hologram Piramides maken.

Iedere pauze staat er een glaasje ranja voor je klaar en kun je voor € 1,50 je eigen wafel op een stokje versieren en opeten (van Crêpes en Smoothies). Wij hebben er zin! Jij ook?

Win!
Voor en tijdens Cinekid kun je meedoen aan de kleurwedstrijd. Lever uiterlijk zondag 29 oktober een van de speciale Cinekid-kleurplaten of een zelfgemaakte tekening in en maak kans op een mooi boek van boekhandel Praamstra of een kleurboek van Casper & Emma. De kleurplaten zijn te vinden in het filmhuis en zijn hieronder te downloaden:
Kleurplaat Molly Monster
Kleurplaat Casper & Emma

Meer informatie vind je in de speciale Cinekid folder.

Op zondag 24 september vertonen we een voorpremière van de film Walk With Me. Met voorafgaand een stiltewandeling van Gradatus, onder leiding van Dennis van den Brand. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. De film begint om 16.15 uur.

Walk With Me is een prachtige cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Hij komt oorspronkelijk uit Vietnam en heeft mindfulness naar het Westen gebracht.

Wandel voor de film met Dennis mee en herontdek wat stilte met je doet. Tijdens de wandeling maakt hij je bewust van je lichaam, van iedere stap die je zet en van de prachtige natuur. Ervaar hoe de rust weer terugkeert in jouw lichaam. De stilte brengt je in contact met je ware zelf en van daaruit kun je luisteren naar de antwoorden die intuïtief opkomen.

Kaarten voor de stiltewandeling kosten € 5,- en koop je los van je filmkaartje (beiden op deze website). Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. De wandeling start bij de trap die naar de spoorbrug leidt, aan de kant van Deventer.

Op zondag 10 september 16.45 uur is de documentaire Jesse bij ons te zien. Er is een nagesprek met leden van de gemeenteraad van Deventer, o.a. met Tjeerd van der Meulen (GroenLinks), Lars Wuijster (VVD), Jan Schuring (D66) en Elske van der Mik (CDA). Bep Spa, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, leidt het gesprek.

Jesse is een spraakmakend portret van Groen Links-lijsttrekker Jesse Klaver middenin de spannende verkiezingsstrijd. De door beeldvoerder Joey Boink gemaakte documentaire zou door BNNVARA worden uitgezonden, maar dat werd na druk van buitenaf op het laatste moment afgeblazen. De film wordt nu in de filmtheaters uitgebracht. Een film – van binnenuit – over de politieke campagne van een jonge lijsttrekker, die gaat voor politieke winst en wordt geconfronteerd met persoonlijk verlies.

De eerste grote overzichtstentoonstelling over Martin Scorseses werk, leven en passies, vrijwel het complete oeuvre en een door Scorsese samengesteld filmprogramma van zijn favoriete klassiekers is in het EYE Filmmuseum te zien. Vier van zijn bekendste films (in digitale restauraties) zijn bij ons te zien deze nazomer: Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas en The Wolf of Wall Street.

Programma:
(klik op de filmtitel voor een uitgebreide beschrijving)
– maandag 11 & 18 september 20.00 uur: Taxi Driver;
– maandag 25 september & 2 oktober 20.00 uur: Raging Bull;
– maandag 9 & 16 oktober 20.00 uur: Goodfellas;
– maandag 23 & 30 oktober 20.00 uur: The Wolf of Wall Street.

Van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 augustus wordt de Brink, het mooiste plein van Nederland, voor het 13e jaar omgetoverd tot een grote, gratis toegankelijke openluchtbioscoop. Op een groot doek voor de Waag worden vanaf 21.30 uur de beste films vertoond. Op alle avonden zijn stoelen geplaatst op de Brink, maar filmkijkers kunnen ook met hun eigen kleedje, stoel of iets dergelijks aanschuiven of plaats nemen op een van de vele terrassen op de Brink.

Deze 13e editie van Film op de Brink bestaat uit drie films:

donderdag 24 augustus

CAPTAIN FANTASTIC van Matt Ross,

Ver weg in de natuur heeft Ben (Viggo Mortensen) zijn ideale wereld geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, vrij van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. Tot een dramatische gebeurtenis maakt dat gezin de confrontatie met de buitenwereld moet aangaan. Met zowel heftige als hilarische gevolgen. “Captain Fantastic is grappig, eigenzinnig en hartverwarmend.” (Volkskrant****)

vrijdag 25 augustus

LA LA LAND van Damien Chazelle,

Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) jaagt zijn eigen jazzclub na. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood? Winnaar 6 Oscars waaronder beste regie en beste vrouwelijke hoofdrol. “Prachtige ode aan de stad Los Angeles en de droomfabriek die Hollywood nog steeds is.” (Parool*****)

zaterdag 26 augustus

EEN MAN DIE OVE HEET van Hannes Holm,

Ove is negenenvijftig jaar oud. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus platrijden, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal. Een Man die Ove Heet (in Zweden de best bezochte film ooit) is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Fredrik Backman. “Droge humor, melodrama en klucht.” (Filmkrant***½)

Alle avonden als voorfilm: première van Heel Deventer Hapt: over de geslaagde wereldrecordpoging koekhappen.

Filmclub De Première gaat dit weekend van start. Kaarten voor het gehele seizoen zijn nog t/m woensdag aanstaande online en aan de kassa te koop!

Sinds 2011 organiseren we jaarlijks Filmclub De Première. Ook in 2017 en 2018 biedt Filmclub De Première weer negen fraaie voorpremières van de mooiste films die op uitkomen staan. We maken een bewuste keuze uit het aanbod: literatuurverfilmingen, drama en het beste van de grote festivals.

Voorafgaand aan de voorstelling zorgen we voor een kopje koffie of thee en iets lekkers van De Noorman. Er is nog plek op zaterdag 14.00 uur, maandag 11.00 uur en 17.15 uur en dinsdag 10.30 uur. Op zaterdag is er voor de film een inleiding van Johan Bunt.

De deelnamekosten voor de reeks van negen voorstellingen bedragen net als vorig jaar € 76,50. Om lid te worden van Filmclub De Première heb je een vriendenpas nodig. Als je deze nog niet hebt, kan je via deze website of onze kassa een pas aanschaffen (of verlengen).

Alle data:
September: vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4 en dinsdag 5 september.
Oktober: vrijdag 6, zaterdag 7, maandag 9 en dinsdag 10 oktober.
November: vrijdag 3, zaterdag 4, maandag 6 en dinsdag 7 november.
December: vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4 en dinsdag 5 december.
Januari: vrijdag 5, zaterdag 6, maandag 8 en dinsdag 9 januari.
Februari: vrijdag 2, zaterdag 3, maandag 5 en dinsdag 6 februari.
Maart: vrijdag 2, zaterdag 3, maandag 5 en dinsdag 6 maart.
April: vrijdag 6, zaterdag 7, maandag 9 en dinsdag 10 april.
Mei: vrijdag 4, zaterdag 5, maandag 7 en dinsdag 8 mei.

Weinig films uit ons programma doen de smaakpapillen tintelen als het Franse feelgood-drama Retour en Bourgogne over drie jonge Fransen die het wijnhuis van hun ouders in de Bourgogne voortzetten.

Op dinsdag 25 en woensdag 26 juli en dinsdag 1 augustus kan je nog extra in de sfeer van de film komen door middel van een heerlijk Bourgondisch diner met bijpassende wijnen, voorafgaand of na afloop van de film. Dit diner is in Restaurant Bouwkunde (onderscheiden met een Bib Gourmand).

Het Bourgondische diner bestaat uit een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, koffie na en twee bijpassende glazen wijn gekozen door sommelier Heleen Boom. De prijs van dit diner (inclusief drankjes) bedraagt € 40,-. Kaarten voor het diner kan je kopen bij onze kassa of via deze link. De kaarten voor de film dienen apart gekocht te worden.

Op dinsdag 25 juli kan je voorafgaand aan de film om 18.00 uur bij Bouwkunde terecht en op woensdag 26 juli en dinsdag 1 augustus na afloop van de film om 19.30 uur.

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer