Skip to Content

actueel

Van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 augustus wordt de Brink, het mooiste plein van Nederland, voor het 13e jaar omgetoverd tot een grote, gratis toegankelijke openluchtbioscoop. Op een groot doek voor de Waag worden vanaf 21.30 uur de beste films vertoond. Op alle avonden zijn stoelen geplaatst op de Brink, maar filmkijkers kunnen ook met hun eigen kleedje, stoel of iets dergelijks aanschuiven of plaats nemen op een van de vele terrassen op de Brink.

Deze 13e editie van Film op de Brink bestaat uit drie films:

CAPTAIN FANTASTIC van Matt Ross,

Ver weg in de natuur heeft Ben (Viggo Mortensen) zijn ideale wereld geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, vrij van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. Tot een dramatische gebeurtenis maakt dat gezin de confrontatie met de buitenwereld moet aangaan. Met zowel heftige als hilarische gevolgen. “Captain Fantastic is grappig, eigenzinnig en hartverwarmend.” (de Volkskrant****)

LA LA LAND van Damien Chazelle,

Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) jaagt zijn eigen jazzclub na. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood? Winnaar 6 Oscars waaronder beste regie en beste vrouwelijke hoofdrol.

EEN MAN DIE OVE HEET van Hannes Holm,

Ove is negenenvijftig jaar oud. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus platrijden, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal. Een Man die Ove Heet (in Zweden de best bezochte film ooit) is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Fredrik Backman.

Alle avonden als voorfilm: première van Heel Deventer Hapt: over de geslaagde wereldrecordpoging koekhappen.

 Weinig films uit ons programma doen de smaakpapillen tintelen als het Franse feelgood-drama Retour en Bourgogne over drie jonge Fransen die het wijnhuis van hun ouders in de Bourgogne voortzetten.

Op dinsdag 11, woensdag 12, donderdag 13, dinsdag 18 en woensdag 19 juli kun je alvast extra in de sfeer van de film komen door middel van een heerlijk Bourgondisch diner met bijpassende wijnen. Dit diner wordt gehouden in Restaurant Bouwkunde (onderscheiden met een Bib Gourmand).

Dit Bourgondische diner brengt je alvast helemaal in de sfeer van de film en bestaat uit voorgerecht, hoofdgerecht, koffie na en twee bijpassende glazen wijn gekozen door sommelier Heleen Boom. Natuurlijk zorgt de staf van restaurant Bouwkunde ervoor dat je op tijd van tafel gaat zodat je om 20.30 uur de film kunt zien in Filmhuis De Keizer.

De prijs van dit diner (inclusief drankjes) bedraagt € 40,00. De kaarten voor de film dienen apart hiervan gekocht te worden.

Je kunt je diner kopen bij aan onze kassa of via deze link. Met je entreebewijs of e-ticket kun je je vervolgens tussen 18.00 en 18.15 melden bij Restaurant Bouwkunde.

Van 14 juni t/m 24 september vindt de IJsselbiënnale plaats: een kunstroute met maar liefst 26 kunstwerken van internationale kunstenaars. De route meandert langs de IJssel van Doesburg tot Kampen. De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in het landschap en in de historische Hanzesteden. In uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen; daar waar je de IJssel kunt zien, ruiken en proeven.

In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s.

In het kader van de IJsselbiënnale vertonen we vier films in juli die passen bij het thema:

Vanwege het 45-jarig bestaan van COC Deventer wordt rond het weekend na Hemelvaart een Roze Festival in Deventer georganiseerd. Hoogtepunt is de ‘Fabulous Ascension Party’ op zaterdag 27 mei in Dok-H2O, maar ook diverse andere activiteiten worden van 24 t/m 31 mei georganiseerd.

Op vrijdag 26 mei 19.30 uur is bij ons de film And Then Came Lola te zien. De lesbienne Lola is een fotograaf die balanceert op de rand van liefde en succes op het werk. Als ze een erg belangrijke afspraak mist met haar vriendin lijkt haar wereld in te storten. Gelukkig krijgt ze een kans om het goed te maken, maar zal ze het redden?

Zondag 28 mei 20.00 uur vertonen we de documentaire over dragqueen Salem Reed. Waar Nielson overdag een rustige, creatieve jongen is, transformeert hij een paar avonden per maand in Salem Reed, een extravagante, vurige queen, die blaakt van het zelfvertrouwen. Regisseur Claire Meulemeesters en Nielson zijn aanwezig voor een Q&A na afloop van de film.

De tweemaandelijkse Gay Film Night valt toevallig binnen de COC-jubileumweek en mag dus niet ontbreken. Op dinsdag 30 mei 20.30 uur wordt de Duitse film Jonathan vertoond.

Neem jij ook graag je knuffel overal mee naar toe? Net als Casper en Emma hun knuffels Welpje en Mevrouw Konijn. Kom dan op woensdag 31 mei om 14.30 uur samen met je knuffel naar de speciale knuffelpremière van de nieuwste film van Casper en Emma: De Bergen In. Tijdens deze première verloten we ook nog twee kleurboeken van Casper en Emma.

Het is vakantie en Casper en Emma staan te trappelen om met hun knuffels, Welpje en Mevrouw Konijn, op reis te gaan. Caspers vader heeft een avontuurlijk verblijf geboekt in een park in de bergen, ver van de bewoonde wereld.

Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei 19.30 uur, vertonen we de film Austerlitz van Sergei Loznitsa.

Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei’, de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt.

De film is ook te zien op dinsdag 9 mei 17.45 uur.

Op zondag 7 mei 16.15 uur vertonen we de film Passage (A Boatmovie), een reis per vrachtschip door Europa, van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk. Na afloop van de film zijn regisseurs Jascha de Wilde en Ben Hendriks aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Verteld vanuit het perspectief van een ‘Spitsenschipper’ toont Passage een tocht dwars door steden, havens, industriegebieden en een verscheidenheid aan natuurlandschappen.

Op Hemelvaartsdag hebben we weer een ‘dauwfilm’, met aansluitend een lekker luxe ontbijt van De Noorman.

Om 7.00 uur vertonen we de voorpremière van de lieve film Donkeyote. Een documentaire over de 73-jarige Manolo, een eigentijdse Don Quichot: een aan grootsheidswaanzin lijdende romanticus. Hij wil met zijn ezel Gorrion een grote trektocht door Amerika maken.

Na afloop van de film om 8.30 uur serveren we samen met De Noorman een heerlijk ontbijt, met o.a. gerookte zalm, diverse belegde broodjes, verse sap en koffie/thee.

Het is weer bijna meivakantie! Van maandag 24 april t/m zondag 7 mei vertonen we iedere dag leuke kinderfilms. Verder laat de workshop Wandelen in je Eigen Tekening  je fantasie op hol slaan en kan je weer ontbijten in je mooiste pyjama en daarna een film kijken.

Op woensdag 26 april mag je in je mooiste pyjama of onesie naar Raafje Met De Rode Sok. Vanaf 9.00 uur zorgen we samen met De Noorman eerst voor een lekker ontbijt met broodjes, fruit, melk en een sapje. De film begint om 10.00 uur.

De workshop Wandelen in je Eigen Tekening (5+) is op woensdag 26 april tussen 13.00 en 14.00 te bezoeken. Met behulp van de Tele-Tekening-Machine van De Toonwerkplaats kom je virtueel terecht in je eigen tekening.

Dagelijks vertonen we Raafje met de Rode Sok (4-9 jaar), een aanstekelijk verhaal over teamwerk, acceptatie en het vinden van je roeping. Brutale Raafje veroorzaakt een regelrechte ramp wanneer hij met zijn zeepkist tegen de voorraadschuur botst, waarin het eten van de dieren in het bos ligt opgeslagen. En Hotel de Grote L (9-14 jaar), naar het boek van Sjoerd Kuyper. De 12-jarige Kos woont samen met zijn vader en drie zussen in hun familiehotel aan zee. Als zijn vader onverwacht in het ziekenhuis belandt, staan de kinderen er alleen voor. Nu moeten zij het hotel runnen.

Toen Mijn Vader Een Struik Werd (7-12 jaar) is ook nog een paar keer te zien. Een eigenzinnige vertelling van Joke van Leeuwen die ons mee neemt in de wereld van een tienjarig meisje dat moet vluchten voor de oorlog in haar land.

Op alle dagen kan je voor aanvang en in de pauze van de films kleurplaten kleuren en knutselen. Ook is er een kleurplaatactie waarbij we 2 kleurboeken van Raafje met de Rode Sok verloten. Lever de kleurplaat tijdens de vakantie in bij de bar van het filmhuis. Verder zijn er weer wafels om te versieren en op te eten, deze kosten € 1,-. In de pauze is er gratis ranja voor kinderen.

Vanaf 12 mei is in de Deventer Bergkerk de grote overzichtstentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WOII te zien. De eerste expositie waarin het hele verhaal van roof en teruggave wordt verteld aan de hand van een groot aantal oude meesters. Centraal staan de joodse kunsthandelaars en particulieren, van wie kunstwerken in Duitse collecties terecht waren gekomen. Er zijn werken uit de verzamelingen van Hitler, Goering en Menten te zien.

In het kader van deze expositie vertonen wij in mei, juni en juli een filmprogramma met films die over roofkunst gaan. Alle films worden ingeleid door hetzij curatoren van de roofkunst-tentoonstelling dan wel door regisseurs van de films.

Het programma is als volgt:

zondag 18 juni, 16.15 uur: De Claim, De Zoektocht naar Roofkunst uit WO II

zondag 2 juli, 16.15 uur: Goudstikker, Erfenis op Drift

Kaarten zijn verkrijgbaar via bovenstaande links.

 

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer