Te zien tijdens de Deventer DansDagen. Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte ‘La Chana’ wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Peter Sellers, met wie ze samenspeelde in de film The Bobo (1967), vroeg haar naar Hollywood te komen. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween ze ineens uit de schijnwerpers.

La Chana geeft een inkijkje in het hart en de ziel van de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. Zittend, maar nog altijd met indrukwekkend voetenwerk. De film onthult bovendien het geheim achter haar plotselinge verdwijning: achttien jaar lang was ze het slachtoffer van huiselijk geweld door haar eerste man. In dit meeslepende verhaal over creativiteit, ouder worden en doorzettingsvermogen toont La Chana de tegenstelling tussen de artiest op het podium en en de vrouw in haar dagelijks leven. Op IDFA 2016 groeide de documentaire van Lucija Stojevic uit tot dé festivalfavoriet en werd hij bekroond met de VPRO Publieksprijs.

Ginette Lavell van Flamenco Agenda had een interview met Antonia Santiago Amador op het Amsterdam Spanish Film festival. Lees het interview op flamencoagenda.nl.

"De betovering die La Chana teweeg-bracht, slaat over op de kijker. Een liefdevol portret. Scènes van haar oude dag, tv-kijkend met poedel, maken de film compleet." (Volkskrant****)

Voorafgaand vertonen we de korte voorfilm Danses Algeriennes (regisseur onbekend, 1902, 2 min.). Een compilatie van drie korte registraties van volksdansen: Een Algerijnse dans, een buikdans en een Schotse dans. De films zijn met de hand ingekleurd.
La Chana
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Lucija Stojevic
  • Met: Antonia Santiago Amador
  • Land: IJsland/Spanje/Verenigde Staten
  • Jaar: 2016
  • Duur: 83 min.
  • Taal: Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB