Ieder jaar verzorgen we in februari een filmcursus onder leiding van Jan Salden. De filmcursus van 2017 gaat over Amerikaanse Indies & Mavericks. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten op maandagavond.

Sinds 2009 verzorgt Jan Salden de filmcursus. Hij is onder andere docent filmtheorie en -geschiedenis op de Academie van Beeldende Kunsten Maastricht en filmrecensent. In deze cursus vertelt Jan over de ‘andere’ Amerikaanse film, niet de Hollywoodproducties maar de Indies en de Mavericks. Deze films zijn speciaal voor de cursus geselecteerd: Paterson van Jim Jarmusch, Frances Ha van Noah Baumbach, Somewhere van Sofia Coppola en Hail, Caesar! van Joel en Ethan Coen. Eigenzinnigheid, originaliteit en soms provocatief zullen sleutelwoorden zijn.

Als we denken aan films uit de Verenigde Staten, denken we al snel aan de Hollywoodproducties waar wij middels genres en special effects in een droomwereld verplaatst kunnen worden. Niks mis mee en op zijn tijd amusant. Maar je doet de cinema van de Verenigde Staten onrecht aan door het enkel zo te definiëren. Eigenlijk vanaf de jaren ‘80 verscheen er structureel ook een andere benadering. Toen kwamen de Indies en de Mavericks naar voren. Indies die buiten het Hollywoodsysteem bleven om films te maken met een eigen visie op de wereld. En dan waren er de Mavericks die binnen het Hollywoodsysteem bleven en juist wel kozen voor genrefilms, maar niet zonder deze een eigen twist mee te geven.

Op maandagavond 13, 20, 27  februari en 6 maart begint de cursus om 19.30 uur en 20.30 uur start de film. Tot en met 29 januari kan je je opgeven voor de cursus middels het inschrijfformulier in de speciale cursusfolder (zie hieronder). Kosten voor de filmcursus zijn € 67,50, vrienden van het filmhuis, houders van een CJP-pas en studenten betalen € 57,50. Dit is inclusief een kopje koffie/thee per avond.

Filmcursus 2017 Indies & Mavericks