IFFR introduceert een uniek internationaal live cinema event: IFFR Live. Vijf films die in première gaan tijdens het 44ste International Film Festival Rotterdam worden tegelijkertijd vertoond in 34 filmtheaters elders in Europa.

Bij ons zijn twee van de vijf films live te zien: op zondag 25 januari 16.00 uur vertonen we Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories en op woensdag 28 januari 19.00 uur The Sky Above Us. De uitspraak “In de Matthäus Passion horen mensen iets wat ze niet zouden verdragen als het in gewone taal zou worden gezegd” ligt ten grondslag aan Erbarme Dich, de muziekdocumentaire over deze compositie van J. S. Bach. The Sky Above Us is een authentiek, eigentijds drama over de bombardementen op Belgrado in 1999. Iedere dag brengen Ana, Sloba en Bojan hun levens in gevaar, simpelweg door naar hun werk te gaan in of naast het nationale televisiestation in Belgrado: een belangrijk doelwit voor NAVO-bombardementen.

Bij de premières in Rotterdam zijn de filmmakers aanwezig. Na afloop van de film kunnen bezoekers van de IFFR Live voorstellingen de nabespreking zoals deze in Rotterdam plaatsvindt meekijken en via Twitter vragen stellen aan de regisseur. Zo kan je op afstand het festivalgevoel ervaren.