In het voorjaar werd wij door Europa Cinemas benaderd met de vraag om een aantal bezoekers/filmliefhebbers (tussen de 18 en 25 jaar) van filmhuis De Keizer voor te dragen, om deel te nemen aan een programma 28 Times Cinema tijdens de Venice Days. Europa Cinemas is een filmtheaternetwerk gericht op de bevordering van de Europese film. Via Europa Cinemas heeft onze medewerker publiciteit en educatie ook al deelgenomen aan seminars in Italië, Mexico en Bulgarije. Nu is het de beurt aan bezoeker Chris Frieswijk om voor ons op pad te gaan. Hieronder lees je alvast een kort verslag van Chris, voor zijn vertrek, en zie je hoe je hem kan blijven volgen komende dagen.

Chris Frieswijk

Van 27 augustus tot en met 7 september draait het in Venetië niet enkel om gondels en espresso’s, maar voornamelijk om het witte doek. Met de 71e editie dit jaar is het filmfestival van Venetië het oudste filmfestival ter wereld. Als vertegenwoordiger van filmhuis De Keizer neem ik deel aan 28 Times Cinema, een programma binnen de Venice Days selectie, welke parallel loopt aan de reguliere festivalprogrammering. Uit elke lidstaat van de Europese Unie reist er een gelukkige filmliefhebber af naar de Italiaanse stad voor een bomvol programma.

Het exacte programma is nog niet volledig bekend, maar de initiatief nemende partijen stellen de programmaonderdelen voor ons vast. Deze partijen zijn onder meer de het Europese Parlement en Europa Cinemas. Zo zullen er workshops en debatten zijn, houden we een dagelijks blog bij en zullen we vooral veel films kijken. De kers op de taart is dat we met ons kleurrijk gezelschap ook een prijs mogen toekennen aan één van de dertien films uit de selectie. In de selectie zit trouwens ook een Nederlandse film: Tussen 10 en 12 van regisseur Peter Hoogendoorn.

Alles film
Ik ben niet alleen groot liefhebber van film, maar ben er ook professioneel mee bezig. Ik ben pas afgestudeerd filmwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en uiteraard maakt dit het voor mij bijzonder interessant om tussen de pro’s uit de industrie rond te mogen lopen. Ik ben sinds twee jaar bezig als freelance filmmaker en journalist en werk momenteel als beginnend regisseur bij een filmproductiebedrijf. Als je geïnteresseerd bent in wat ik zoal maak, check dan mijn Facebook pagina.

Volg de reis!
Elke dag zal ik vanuit Venetië een bijdrage doen aan een blog. Lezen dus! Je kunt ook op de hoogte blijven via de sociale media-kanalen van De Keizer, de website van Venice Days, of via twitter @ChrisFrieswijk.