Skip to Content

actueel

Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 augustus tovert filmhuis De Keizer het mooiste plein van Nederland om tot een gratis toegankelijke openlucht biosscoop: oftewel Film op de Brink! Op een groot doek voor De Waag worden vanaf 21:15 de volgende films vertoond:

Donderdag 23 augustus: de met twee Oscars bekroonde Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Vrijdag 24 augustus: C’ est la Vie! van de makers van Intouchables

Zaterdag 25 augustus: Bankier van het Verzet waarvan een deel opgenomen is in Deventer.

Deze 14e editie van Film op de Brink wordt dit jaar extra bijzonder. In het kader van Deventer 1250 en in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel wordt er iedere avond een korte film vertoond van het bezoek van koningin Juliana aan Deventer in 1958. Deze unieke film geschoten door Alex Roosdorp in kleur laat zien hoe de koningin wordt onthaald door enthousiaste schoolkinderen op het Grote Kerkhof. Wie weet zie jij jezelf terug op groot doek!

Iedere avond starten om 21:15 de films. Kom op tijd want de terrassen en de stoelen op plein zijn ieder jaar steeds sneller gevuld.

Film op de Brink wordt georganiseerd met dank aan: dEVENTER, Historisch Centrum Overijssel, gemeente Deventer, VVV Deventer, Fonds Evenementen Binnenstad, Stichting Wesselings- van Breemen, Deventer 1250 en Eye Filmmuseum.

Vrijdag 10 augustus Diva Night!

We leggen de rode loper uit en we verzorgen een glaasje bubbels! We openen de avond met de documentaire Whitney, over het leven en de ondergang van icoon Whitney Houston. En we vertonen daarna de film Grace Jones: Bloodlight and Bami.

Voor beide films zijn vanaf nu te koop aan de kassa of online.

let op! Je dient voor allebei de films een apart kaartje te kopen.

Sinds 2011 organiseren we jaarlijks Filmclub De Première. Ook in 2018 en 2019 biedt Filmclub De Première weer negen fraaie voorpremières van de mooiste films die op uitkomen staan. We maken een bewuste keuze uit het aanbod: literatuurverfilmingen, drama en het beste van de grote festivals.

De voorstellingen zijn altijd op de eerste vrijdag van de maand en de daarop volgende zaterdag, maandag en dinsdag.

Voorafgaand aan de voorstelling zorgen we voor een kopje koffie of thee en iets lekkers van De Noorman. Je kan kiezen tussen voorstellingen met en voorstellingen zonder inleiding.

De voorstellingen met inleiding zijn:

vrijdagen 10.00 uur
zaterdagen 14.00 uur
dinsdagen 10.00 uur

 

De voorstellingen zonder inleiding zijn:
vrijdagen 10.30 uur
maandagen 11.00 uur
maandagen 17.15 uur
dinsdagen 10.30 uur

 

De deelnamekosten voor de reeks van negen voorstellingen bedragen € 85,50. Om lid te worden van Filmclub De Première heb je een vriendenpas nodig. Als je deze nog niet hebt, kan je via onze website of onze kassa een pas kopen (of verlengen).

Alle data:

september: vrijdag 7, zaterdag 8, maandag 10 en dinsdag 11 september.

oktober: vrijdag 5, zaterdag 6, maandag 8 en dinsdag 9 oktober.

november: vrijdag 2, zaterdag 3, maandag 5 en dinsdag 6 november.

december: vrijdag 7, zaterdag 8, maandag 10 en dinsdag 11 december.

januari: vrijdag 4, zaterdag 5, maandag 7 en dinsdag 8 januari.

februari: vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4 en dinsdag 5 februari.

maart: vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4 en dinsdag 5 maart.

april: vrijdag 5, zaterdag 6, maandag 8 en dinsdag 9 april.

mei: vrijdag 3, zaterdag 4, maandag 6 en dinsdag 7 mei.

Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies is te zien in de speelweek van 12 juli. Deze film is onderdeel van de serie kunstfilms ‘Arts in Cinema’. Een nieuwe kijk op Van Gogh, door het erfgoed van de grootste private verzamelaar van kunstwerken van de Nederlandse schilder: Helene Kröller-Müller (1869-1939) die in de vroege 20ste eeuw bijna 300 werken van Van Gogh verkreeg: schilderijen en tekeningen.

Elke woensdagmiddag in deze zomer vertonen we leuke jeugdfilms voor onze jongste gasten.
Zo vertonen we deze week Casper en Emma Maken Theater (4+), Het Ongelooflijke Verhaal van de Mega Grote Peer (6+) en Rita en Krokodil 2 (2+, echt voor de allerkleinsten dus).

Over Het Ongelooflijke Verhaal van de Mega Grote Peer schreef De Volkskrant het volgende:
“Het is de liefdevolle aandacht voor zelfs de kleinste bijrollen (‘Sorry, hebben jullie nog wat te plunderen?’, vraagt een zogenaamd afschrikwekkende piraat onderweg) en een grote hoeveelheid visueel detail waarmee De Mega Grote Peer zich onderscheidt van het gemiddelde, doorgaans vlakkere en luidruchtigere kinderanimatieaanbod. Het is bovenal een verademing hoe De Mega Grote Peer een volwassen publiek bedient, zonder scènes of grapjes te gebruiken over de ruggen van hun kinderen.” (De Volkskrant****)

En de tweede film van Rita en Krokodil mocht ook rekenen op 4****:
“De kleurrijke animatie Rita en Krokodil is opnieuw een vrolijke traktatie” ( De Volkskrant****)

Wil je alvast kleuren? Download hieronder de kleurplaat:

Kleurplaat Het Ongelooflijke Verhaal van de Mega Grote Peer

Kleurplaat Rita en Krokodil 2

Kleurplaat Casper&Emma maken theater

 

 

Te zien op 2, 9 en 16 juli. Ter ere van 50 jaar Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, wordt deze baanbrekende en epische sciencefiction-vertelling opnieuw uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. 2001: A Space Odyssey wordt gezien als een van de beste films van de 20ste eeuw.

 

Op vrijdag 22 juni is regisseur Hetty Naaijkens aanwezig voor een Q&A.

Klanken van Oorsprong is een documentaire over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek. Klanken van Oorsprong neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten. Verhalen en muziek maken invoelbaar hoe de turbulente geschiedenis als last en inspiratiebron doorklinkt in hun invloedrijke muzikale bijdrage aan Nederland en daarbuiten.

Onder de noemer Arts in Cinema brengt ABC Film Distribution een vijftal bijzondere kunstfilms naar de Nederlandse bioscopen tussen mei en september.

De film Hitler versus Picasso is deels in Deventer opgenomen! Op zondag 17 juni geeft Eva Kleeman, organisator van de afgelopen tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk en personage in de film, voorafgaand een inleiding aan deze film

Wij vertonen in  juli uit de serie Arts in Cinema ook de film: Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies.

 

Op 6 juni nam Liesbeth van Asten afscheid als voorzitter van het bestuur van de Viking. Een rol die ze als vrijwilliger vervulde naast haar reguliere baan als directeur bestuurder van Rentree. Voor de bezoekers van Theater Bouwkunde en Filmhuis de Keizer was ze misschien niet zo zichtbaar. Ze heeft echter heel veel gedaan voor het nieuwe filmtheater. Op de valreep zetten we haar graag nog even in het zonnetje met een kort interview. Ze vertelt hierin onder meer wat er allemaal al is gerealiseerd.

Sinds wanneer vervulde je de rol als voorzitter van het bestuur en als ‘kwartiermaker’?

Ik ben sinds 2014 lid van het bestuur van de Viking. Eind 2016 werd ik voorzitter. Toen Freek van Duijn in september 2017 stopte als kwartiermaker, besloten we als bestuur – mede vanwege de onduidelijkheid over de voortgang van het bouwproces – hem niet te vervangen. Ik bood toen aan om een tijd als ‘uitvoerend bestuurslid’ te fungeren. Het doel hiervan was om alles op te starten om te kunnen komen tot een fusie van de twee organisaties.

Waarom besloot je dit op te pakken?

Het was frustrerend hoeveel tijd en energie in de bouw ging zitten. Ik vond het een uitdaging om juist de organisatiekant op te pakken. Dat was toen nog teveel blijven liggen.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eerst een werkplan gemaakt dat als een spoorboekje diende. Vervolgens zorgde ik dat daar op alle onderdelen mensen mee aan de slag gingen. Ik hield het overzicht en zorgde voor samenhang en betrokkenheid.

Wat is hiervan het resultaat?

Het bestuur is versterkt met nieuwe mensen en het formele fusietraject met alles wat daarbij hoort is klaar. De voorbereidingen om te komen tot één organisatie (denk aan de administratie) zijn volop gaande. Ook zijn medewerkers actief betrokken, evenals vrijwilligers in de klankbordgroep. Er is een actieve werkgroep communicatie en ook voor het interieur is een werkgroep aan de slag. Voor de organisatieontwikkeling is een ‘positionering’ gemaakt en er is een bureau gekozen om dat verder uit te werken. Evenals de huisstijl en het logo, maar die houden we nog even geheim. Verder ligt er een overzicht van fondsen en een aanpak voor sponsoring. En ja, de bouw is eindelijk gestart. Vanuit de Viking volgen Joep van de Pavoordt (Theater Bouwkunde) en Anton van Amersfoort (Filmhuis de Keizer) onder leiding van Henk Weulink, de bouw.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ondanks de vele tegenslagen iedereen er met enthousiasme voor blijft gaan. Klasse!Daarbij wil ik graag apart aandacht voor Jan van Coeverden en Cristien Bensink. Zij namen als voorzitter van de twee besturen ook zitting in het Vikingbestuur en vervulden al die tijd een belangrijke trekkersrol.

Wat was het leukste?

Ik vond het een mooi moment toen we met al de drie besturen de presentatie hadden van het nieuwe logo en de huisstijl. Dat is toch de startsein van iets nieuws.

En wat was minder leuk?

De voortdurende negatieve berichtgeving en de tegenvallers in de bouw. Daar tegenover staat dat de gemeente toch elke keer weer bereid was door te gaan. Ook vind ik het jammer dat ik de verschillende dossiers niet hebben kunnen overdragen aan een nieuwe directeur bestuurder.

Wat zijn de belangrijkste opgaven die er nog liggen?

Er is nog genoeg te doen. Er moet echt aan de slag met fondsenwerving en crowdfunding. Het allerbelangrijkste is verder om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Ik bedoel dan de invulling van de vacature van directeur bestuurder en horecamanager. Gelukkig is met Sanne Meenink en Anton van Amersfoort in ieder geval de programmering  in goede handen.

Wat zou je je opvolger en het bestuur mee willen geven? En de medewerkers en vrijwilligers?

Ondanks alle hobbels, gaat deze prachtige plek er komen. Dát moet men vooral voor ogen houden.

Op 6 juni vond ook de ondertekening van het voornemen tot fusie plaats. Wat houdt dit voornemen in?

Dat is de eerste stap dat Stichting Theater Bouwkunde en Stichting Filmhuis de Keizer en Stichting THF (Viking) gaan fuseren. Dit voornemen wordt gepubliceerd. Daarna volgt het besluit tot fusie en dan de daadwerkelijke fusie op 31 augustus. Het is de eerste van de drie stappen die je bij een fusie moet doorlopen om één organisatie te worden.

Waarom stop je als (uitvoerend) bestuurslid

Per 1 september start ik als bestuurder bij Volkshuisvesting in Arnhem. Daarmee heb ik werk vlakbij mijn woonplaats (Velp) en ben ik niet meer dagelijks in Deventer. Ik zal de komende tijd veel aandacht, tijd en energie in mijn nieuwe baan moeten stoppen (en eigenlijk is dat al begonnen). Daarom stop ik, maar wel met een dubbel gevoel. Het is een uitdagend project en ik houd er niet van om iets niet ‘af’ te maken.

Wie neemt jouw rol over?

Het is fijn dat Johan Bunt mijn rol in het bestuur overneemt tot er een nieuwe voorzitter is gevonden. Voor de uitvoerende werkzaamheden voert het bestuur momenteel gesprekken met kandidaten.

De leden van de besturen, de medewerkers en de vrijwilligers van Filmhuis de Keizer, Theater Bouwkunde en de Viking i.o,  danken Liesbeth voor het vele werk dat ze op een prettige en professionele manier heeft gedaan en voor wat ze voor de nieuwe organisatie heeft neergezet.

Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 augustus tovert filmhuis De Keizer het mooiste plein van Nederland om tot een gratis toegankelijke openlucht biosscoop: oftewel Film op de Brink! Op een groot doek voor De Waag worden vanaf 21:15 de volgende films vertoond:

Donderdag 23 augustus: de met twee Oscars bekroonde Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Vrijdag 24 augustus: C’ est la Vie! van de makers van Intouchables

Zaterdag 25 augustus: Bankier van het Verzet waarvan een deel opgenomen is in Deventer.

Deze 14e editie van Film op de Brink wordt dit jaar extra bijzonder. In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel wordt er iedere avond een korte film vertoond van het bezoek van koningin Juliana aan Deventer in 1958. Deze unieke film geschoten door Alex Roosdorp in kleur laat zien hoe de koningin wordt onthaald door enthousiaste schoolkinderen op het Grote Kerkhof. Wie weet zie jij jezelf terug op groot doek!

Iedere avond starten om 21:15 de films. Kom op tijd want de terrassen en de stoelen op plein zijn ieder jaar steeds sneller gevuld.

Film op de Brink wordt georganiseerd met dank aan: dEVENTER, Historisch Centrum Overijssel, gemeente Deventer, VVV Deventer, Fonds Evenementen Binnenstad, Stichting Wesselings- van Breemen, Deventer 1250 en Eye Filmmuseum.

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer