Skip to Content

actueel

Te zien op 2, 9 en 16 juli. Ter ere van 50 jaar Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, wordt deze baanbrekende en epische sciencefiction-vertelling opnieuw uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. 2001: A Space Odyssey wordt gezien als een van de beste films van de 20ste eeuw.

 

Op vrijdag 22 juni is regisseur Hetty Naaijkens aanwezig voor een Q&A.

Klanken van Oorsprong is een documentaire over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek. Klanken van Oorsprong neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten. Verhalen en muziek maken invoelbaar hoe de turbulente geschiedenis als last en inspiratiebron doorklinkt in hun invloedrijke muzikale bijdrage aan Nederland en daarbuiten.

Onder de noemer Arts in Cinema brengt ABC Film Distribution een vijftal bijzondere kunstfilms naar de Nederlandse bioscopen tussen mei en september.

De film Hitler versus Picasso is deels in Deventer opgenomen! Op zondag 17 juni geeft Eva Kleeman, organisator van de afgelopen tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk en personage in de film, voorafgaand een inleiding aan deze film

Wij vertonen in  juli uit de serie Arts in Cinema ook de film: Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies.

 

Op 6 juni nam Liesbeth van Asten afscheid als voorzitter van het bestuur van de Viking. Een rol die ze als vrijwilliger vervulde naast haar reguliere baan als directeur bestuurder van Rentree. Voor de bezoekers van Theater Bouwkunde en Filmhuis de Keizer was ze misschien niet zo zichtbaar. Ze heeft echter heel veel gedaan voor het nieuwe filmtheater. Op de valreep zetten we haar graag nog even in het zonnetje met een kort interview. Ze vertelt hierin onder meer wat er allemaal al is gerealiseerd.

Sinds wanneer vervulde je de rol als voorzitter van het bestuur en als ‘kwartiermaker’?

Ik ben sinds 2014 lid van het bestuur van de Viking. Eind 2016 werd ik voorzitter. Toen Freek van Duijn in september 2017 stopte als kwartiermaker, besloten we als bestuur – mede vanwege de onduidelijkheid over de voortgang van het bouwproces – hem niet te vervangen. Ik bood toen aan om een tijd als ‘uitvoerend bestuurslid’ te fungeren. Het doel hiervan was om alles op te starten om te kunnen komen tot een fusie van de twee organisaties.

Waarom besloot je dit op te pakken?

Het was frustrerend hoeveel tijd en energie in de bouw ging zitten. Ik vond het een uitdaging om juist de organisatiekant op te pakken. Dat was toen nog teveel blijven liggen.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eerst een werkplan gemaakt dat als een spoorboekje diende. Vervolgens zorgde ik dat daar op alle onderdelen mensen mee aan de slag gingen. Ik hield het overzicht en zorgde voor samenhang en betrokkenheid.

Wat is hiervan het resultaat?

Het bestuur is versterkt met nieuwe mensen en het formele fusietraject met alles wat daarbij hoort is klaar. De voorbereidingen om te komen tot één organisatie (denk aan de administratie) zijn volop gaande. Ook zijn medewerkers actief betrokken, evenals vrijwilligers in de klankbordgroep. Er is een actieve werkgroep communicatie en ook voor het interieur is een werkgroep aan de slag. Voor de organisatieontwikkeling is een ‘positionering’ gemaakt en er is een bureau gekozen om dat verder uit te werken. Evenals de huisstijl en het logo, maar die houden we nog even geheim. Verder ligt er een overzicht van fondsen en een aanpak voor sponsoring. En ja, de bouw is eindelijk gestart. Vanuit de Viking volgen Joep van de Pavoordt (Theater Bouwkunde) en Anton van Amersfoort (Filmhuis de Keizer) onder leiding van Henk Weulink, de bouw.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ondanks de vele tegenslagen iedereen er met enthousiasme voor blijft gaan. Klasse!Daarbij wil ik graag apart aandacht voor Jan van Coeverden en Cristien Bensink. Zij namen als voorzitter van de twee besturen ook zitting in het Vikingbestuur en vervulden al die tijd een belangrijke trekkersrol.

Wat was het leukste?

Ik vond het een mooi moment toen we met al de drie besturen de presentatie hadden van het nieuwe logo en de huisstijl. Dat is toch de startsein van iets nieuws.

En wat was minder leuk?

De voortdurende negatieve berichtgeving en de tegenvallers in de bouw. Daar tegenover staat dat de gemeente toch elke keer weer bereid was door te gaan. Ook vind ik het jammer dat ik de verschillende dossiers niet hebben kunnen overdragen aan een nieuwe directeur bestuurder.

Wat zijn de belangrijkste opgaven die er nog liggen?

Er is nog genoeg te doen. Er moet echt aan de slag met fondsenwerving en crowdfunding. Het allerbelangrijkste is verder om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Ik bedoel dan de invulling van de vacature van directeur bestuurder en horecamanager. Gelukkig is met Sanne Meenink en Anton van Amersfoort in ieder geval de programmering  in goede handen.

Wat zou je je opvolger en het bestuur mee willen geven? En de medewerkers en vrijwilligers?

Ondanks alle hobbels, gaat deze prachtige plek er komen. Dát moet men vooral voor ogen houden.

Op 6 juni vond ook de ondertekening van het voornemen tot fusie plaats. Wat houdt dit voornemen in?

Dat is de eerste stap dat Stichting Theater Bouwkunde en Stichting Filmhuis de Keizer en Stichting THF (Viking) gaan fuseren. Dit voornemen wordt gepubliceerd. Daarna volgt het besluit tot fusie en dan de daadwerkelijke fusie op 31 augustus. Het is de eerste van de drie stappen die je bij een fusie moet doorlopen om één organisatie te worden.

Waarom stop je als (uitvoerend) bestuurslid

Per 1 september start ik als bestuurder bij Volkshuisvesting in Arnhem. Daarmee heb ik werk vlakbij mijn woonplaats (Velp) en ben ik niet meer dagelijks in Deventer. Ik zal de komende tijd veel aandacht, tijd en energie in mijn nieuwe baan moeten stoppen (en eigenlijk is dat al begonnen). Daarom stop ik, maar wel met een dubbel gevoel. Het is een uitdagend project en ik houd er niet van om iets niet ‘af’ te maken.

Wie neemt jouw rol over?

Het is fijn dat Johan Bunt mijn rol in het bestuur overneemt tot er een nieuwe voorzitter is gevonden. Voor de uitvoerende werkzaamheden voert het bestuur momenteel gesprekken met kandidaten.

De leden van de besturen, de medewerkers en de vrijwilligers van Filmhuis de Keizer, Theater Bouwkunde en de Viking i.o,  danken Liesbeth voor het vele werk dat ze op een prettige en professionele manier heeft gedaan en voor wat ze voor de nieuwe organisatie heeft neergezet.

Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 augustus tovert filmhuis De Keizer het mooiste plein van Nederland om tot een gratis toegankelijke openlucht biosscoop: oftewel Film op de Brink! Op een groot doek voor De Waag worden vanaf 21:15 de volgende films vertoond:

Donderdag 23 augustus: de met twee Oscars bekroonde Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Vrijdag 24 augustus: C’ est la Vie! van de makers van Intouchables

Zaterdag 25 augustus: Bankier van het Verzet waarvan een deel opgenomen is in Deventer.

Deze 14e editie van Film op de Brink wordt dit jaar extra bijzonder. In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel wordt er iedere avond een korte film vertoond van het bezoek van koningin Juliana aan Deventer in 1958. Deze unieke film geschoten door Alex Roosdorp in kleur laat zien hoe de koningin wordt onthaald door enthousiaste schoolkinderen op het Grote Kerkhof. Wie weet zie jij jezelf terug op groot doek!

Iedere avond starten om 21:15 de films. Kom op tijd want de terrassen en de stoelen op plein zijn iedereen jaar steeds sneller gevuld.

Extra voorstellingen van Caravaggio: The Soul and the Blood op vrijdag 8 en dinsdag 12 juni.

Deze kunstfilm is onderdeel van de serie Arts in Cinema. Uit deze serie kunstfilms vertonen wij ook Hitler versus Picasso And the Others en Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies.  Kaarten hiervoor zijn nu al te koop en te reserveren.

De film Hitler versus Picasso is deels in Deventer opgenomen! Zondag 17 juni geeft Eva Kleeman, organisator van de afgelopen tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk en personage in deze film, voorafgaand een inleiding.

Onder de noemer Arts in Cinema brengt ABC Film Distribution een vijftal bijzondere kunstfilms naar de Nederlandse bioscopen tussen mei en september.

Wij vertonen in juni en juli de films Caravaggio: The Soul and the Blood, Hitler versus Picasso And the Others en Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies.  Wegens succes zijn er extra voorstellingen van Caravaggio op 8 en 12 juni te zien.

De film Hitler versus Picasso is deels in Deventer opgenomen! Op zondag 17 juni geeft Eva Kleeman, organisator van de afgelopen tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk en personage in de film, voorafgaand een inleiding aan deze film.

De beste vriendjes Casper en Emma zijn weer terug met een nieuwe film! De film Casper en Emma Maken Theater is nu bij ons te zien!

We hebben een hele leuke Casper & Emma maken theater kleurplaat. Lever de kleurplaat bij ons in en ontvang in de maand juni € 1,00 korting op je kaartje voor deze film. We hangen je kleurplaat bij ons op in de foyer.

ps: wil je meedoen aan de winactie van Just Entertainment, noteer dan ook je contactgegevens, dan sturen wij de kleurplaat op en wie weet win jij een leuke prijs.

Vanwege de lerarenstaking vertonen we twee speciale voorpremières op 30 mei van de nieuwste film van Casper en Emma: Casper  en Emma maken theater. 

Elk jaar zamelt de kleuterschool van Casper en Emma op een leuke manier geld in voor het goede doel. De tijd voor het inzamelen van geld is aangebroken! De klas van Casper en Emma doet haar uiterste best om een idee te verzinnen waarmee zij een weeshuis in India zonder elektriciteit kunnen helpen.  Een heel vrolijk en spannend avontuur voor de beste vriendjes! Vanaf 4 jaar.

We vertonen deze film om 10:30 en om 15:00.

Te zien op zondag 27 mei in het kader van de documentairesalon. Yvonne Zwikker, lid van de vogelwerkgroep KNNV en 14 jaar vrijwilliger bij Filmtheater Gigant, is aanwezig bij de film voor een korte inleiding en Q&A. De jonge vogelaar Arjan Dwarshuis trok in 2016 de wereld rond om zoveel mogelijk vogelsoorten in één jaar tijd te zien. Zijn doel: het voorgaande record breken. Hij moest daarvoor meer dan 6000 (!) vogelsoorten zien.

Tickets en meer info vind je hier

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer