Skip to Content

actueel

Grijp nu je laatste kans om nog drie favorieten uit de selectie van de 47ste editie van International Film Festival te bekijken.

Op zondag 29 april draaien we Arrhythmia, Jimmie en All You Can Eat Buddha, stuk voor stuk films die in de top van de IFFR Publieksprijs zijn geëindigd en alleen tijdens IFFR Gemist nog bij ons op het witte doek te zien zijn. Wil je alle drie de films zien, dan krijg je per film € 1,- korting op de entree.

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 april vindt de 7e editie van het Food Film Festival Deventer plaats. Met bijzonder smakelijke films en genieten van volop ‘lekker, puur & eerlijk’ eten en drinken. Via deze website kunnen er nu kaarten gekocht worden voor de verschillende programma-onderdelen.

Vrijdag starten we met een proeverij bij Wagging Finger Distillery en de film Nederland Whiskyland. Zaterdag is er een heerlijk driegangendiner bij Restaurant Bouwkunde in combinatie met de film The Goddesses of Food, over vrouwelijke chefs.

Op zondag is er een uitgebreid filmprogramma te zien in filmhuis De Keizer: Cooking Up a Tribute: The Turkish Way, Silent Land, Bodemboeren + Koolstofboeren, Estômago: A Gastronomic Story en Apples: British to the Core. Verder is er die dag een speciaal programma van voedseljournalist Janno Lanjouw, de Food Film Fragmentenshow: filmfragmenten en debat over ons voedselsysteem. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.

Tussendoor is er een lunch met onder andere soepen van Boer aan tafel. Bij de koffie in de ochtend wordt iets lekkers van De Noorman geserveerd. Voor de borrel ’s middags is er IESSEL Cider verkrijgbaar en zijn er hapjes van Lisa de Koning.

Het Food Film Festival Deventer is een samenwerking tussen filmhuis De Keizer, Slow Food IJsselvallei en Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Deventer).

Twee locaties. Én organisaties. Én 150 vrijwilligers. Die straks samen één zijn. Dat kan alleen maar met mensen die daar ongelooflijk veel zin in hebben. Of krijgen!

Want zeg nou zelf, als je straks mag zeggen dat je vrijwilliger bent van Viking Film & Theater, dé hotspot van Deventer, dat is toch fantastisch?

Dat je bezoekers de weg mag wijzen naar een van de vier filmzalen, een prachtige theaterzaal  en naar wat mij het allermooist lijkt: het buitenbalkonterras met uitzicht op de IJssel. Stel je voor: over ruim een jaar zit je daar.  Met een kopje thee of een ander lekker drankje in de zon met een vriend, je zus of je verkering. Dan een lekker hapje eten en kijken naar een prachtige film of een bijzondere voorstelling. Want onze vrijwilligers zijn allemaal film en/of theaterminnaars en dus behalve vrijwilliger ook bezoeker.

Natuurlijk nemen we straks afscheid van de oude locaties. Dit weekend was ik nog in een bomvolle theaterzaal van Theater Bouwkunde. Wat een fantastische sfeer! Die wordt natuurlijk voor een groot deel gemaakt door het publiek. Maar de intieme sfeer van die kleine, met veel passie gebouwde theaterzaal helpt geweldig mee. En die passie voor film en bijzonder theater nemen we mee naar de nieuwe locatie. Met zoveel bevlogen vrijwilligers gaat dat lukken!

Maar met passie alleen zijn we er niet. Dus lopen we nu alvast mee met onze toekomstige collega’s van het filmhuis of het theater om elkaar beter te leren kennen. En denken we na over hoe we straks onze bezoekers gastvrij gaan ontvangen in ons nieuwe gebouw. Of hoe we naast alle vrijwilligers en medewerkers nog meer ambassadeurs enthousiast kunnen maken voor dat mooie filmtheater aan de IJssel.

Wij als vrijwilligers en medewerkers hebben er geweldig veel zin in!

Wanneer gaat de Viking eigenlijk open? Hoeveel zalen komen er? Kan ik straks ook een hapje eten voor de voorstelling of film? Wat gebeurt er met de oude locaties? De antwoorden op deze vragen vindt u op onze speciale bouwsite. Daar hebben we de meest gestelde vragen gebundeld.

Heeft u ook een vraag aan ons? We horen het graag! Op de website van Viking Film & Theater vindt u een contactformulier. We doen ons best om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. En misschien belandt uw vraag ook wel op de website.

Een voorbeeld van een van de veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er met de oude locaties?
De zaal van Theater Bouwkunde is straks te huur voor voor feesten, partijen en (vergader)bijeenkomsten. Restaurant Bouwkunde, dat nu gevestigd is onder de theaterzaal, verhuist niet mee naar de Viking. De eigenaren van het restaurant nemen de exploitatie van de zaal over.
Ook het pand van Filmhuis De Keizer blijft bestaan. De ruimtes komen vrij, maar wie zich er gaat vestigen en wat er gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Op maandag 2 april, tweede paasdag, vindt de derde editie van de Ronde van Vedett plaats, het wielerparcours door het Deventer Bergkwartier. De Grand Depart is ook dit jaar in filmhuis De Keizer, op vrijdag 30 maart.

In samenwerking met de organisatie van de Ronde van Vedett is er gezocht naar een programma met voor elke wat wils. We trappen om 19.00 uur af met de mooie wielerdocumentaire Time Trial, over de passie van tijdrijder David Millar (en nog een stukje Thomas Dekker). Als tweede film om 21.30 uur het waargebeurde komische drama Café Derby.

Wat een feest in Boekenstad Deventer! Van 10 t/m 18 maart vieren wij de Deventer Boekenweek. Een dikke week vol met schrijvers, columnisten in cafés, theater, kerk en boekhandel. En natuurlijk ook films, muziek, theater en wetenschap met Natuur als thema!

In het filmhuis zijn de films Les Gardiennes, Dorst en De Wilde Stad onderdeel van de Boekenweek. Op zondag 18 maart is er bij de voorstelling van De Wilde Stad een Q&A met producent Ignas van Schaick.

De afgelopen weken was de bouw van Viking Film & Theater veel in het nieuws. We zijn heel blij dat de gemeenteraad op 14 februari heeft besloten door te gaan met de bouw van het filmtheater en daarvoor ook extra geld beschikbaar heeft gesteld. We hebben er nog steeds zin in en kunnen niet wachten tot we aan de slag kunnen gaan op onze nieuwe plek!

Wat het bouwen op deze plek zo bijzonder (en soms ook lastig) maakt zie je in een leuke filmpje van Bureau Beeldtaal over de fundering en de bodem (onderaan dit bericht). Ligt er nu wel of geen Vikingschip?
Er volgen nog meer filmpjes dus hou ons YouTube-kanaal in de gaten! En natuurlijk zie je ze bij ons ook op het grote scherm, als voorproefje voor de hoofdfilm.

In februari vonden ook de openbare verhoren plaats voor het raadsonderzoek naar de bouw van Viking Film & Theater. De commissie sprak met tien personen die in het verleden betrokken waren of nu nog zijn bij de besluiten over de bouw. Alle gesprekken zijn hier terug te luisteren. De uitkomsten van het onderzoek worden eind maart gepresenteerd.

Het Taartrovers Film Festival, voorheen het Fantastisch Kinderfilm Festival, vol fantasierijke films en creatief spel voor kinderen van 2 tot 9 jaar toert langs tien steden in het land. Op zaterdag 10 en zondag 11 maart is het festival bij ons te bezoeken!

Het festivalprogramma bestaat uit 14 fantasievolle kinderfilms in combinatie met de ‘Speeltuin van de Verbeelding’. Dit is een prachtig vormgegeven decor met interactieve installaties die alle zintuigen prikkelen. Met een filmkaartje kan ieder kind zowel naar de film als de Speeltuin van de Verbeelding.

Dit jaar brengt het festival met het thema Lettersoep & Prentenkoek een ode aan het kinderboek. Aan de verhalen en fantastische illustraties, maar ook aan de vorm en de geur van het boek, aan het papier, de stof, de lijm en de inkt. Het Taartrovers Film Festival wordt feestelijk geopend met een kinderboekenbal. Kinderen mogen verkleed komen als een personage uit een van hun lievelingsboeken om feest te vieren met andere beroemde kinderboekenpersonages.

Het festival gaat dagelijks van start om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Koop een kaartje voor een van de leuke kinderfilms en krijg de hele dag toegang om te spelen in de Speeltuin van de Verbeelding.

In de voorjaarsvakantie, van zondag 2 februari t/m zondag 4 maart, vertonen we dagelijks mooie jeugdfilms: De Hazenschool, Paddington 2, Stip & Vlek Doen Weer Gek en Earth: Een Onvergetelijke Dag.

Daarnaast zijn er ook weer leuke activiteiten! Op dinsdag 27 februari kan je meedoen met de workshop Wandelen in je Eigen Tekening. En op woensdag 28 februari organiseren we samen met De Noorman een heerlijk Pyjama-onbijt voor Paddington 2. Donderdag 1 maart kan je een verhaallantaarn knutselen. Verder kan er voor aanvang van alle films geknutseld en gekleurd worden.

New Arts Deventer organiseert tijdens de vakantie weer Battle of the Shorts (BOTS): een korte film wedstrijd voor iedereen van 12 tot en met 18 jaar die het leuk lijkt een korte film te maken. Inschrijven kan nog tot 23 februari. De aftrap op 26 februari en de finale op 2 maart zijn in het filmhuis.

Folder voorjaarsvakantie

We kunnen verder! De gemeenteraad heeft groen licht gegeven om door te gaan met de bouw van Viking Film & Theater aan de IJssel. Er is brede steun voor het samengaan van filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde in één gebouw. De bodem ligt en de bouw kan door. De medewerkers en vrijwilligers bouwen ondertussen verder aan één nieuwe organisatie. Wij hebben er zin in!

Hier zie je een korte film (gemaakt door Bureau Beeldtaal Filmmakers) over de bijzondere fundering. Ook krijg je in het filmpje informatie over de bodemschatten die op de bouwplaats gevonden zijn. En of er ook echt een Vikingschip ligt…?

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer