Skip to Content

actueel

Kom en Zie is Elem Klimovs schildering van de naziterreur in Wit-Rusland, gezien door de ogen van het partizanenjongetje Forja. Deze klassieker uit 1985 won vorig jaar de prijs van Beste restauratie van het filmfestival van Venetië.  En werd goed beoordeeld door de Nederlandse pers:

VPRO Cinema (★★★★★) ‘Maakt verpletterende oorlogservaringen van de jonge Flyora tastbaar’
NRC (★★★★★) ‘Aanklacht tegen de oorlog’
de Volkskrant (★★★★★) ‘Weergaloos oorlogsmeesterwerk’

Wij vertonen Kom en Zie op maandag 22 en 29 oktober 20.00

Speciaal voor Halloween organiseren we op 31 oktober een speciale voorpremière van Suspiria.

Suspiria is de remake van de gelijknamige klassieke horrorfilm van Dario Argento uit 1977 en is geregisseerd door Luca Guadagnino (Call Me By Your Name, A Bigger Splash). Suspiria werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Venetië Filmfestival.

Een prestigieuze dansschool verbergt een duister geheim dat zowel de artistieke directeur, een ambitieuze jonge danser als de rouwende psychotherapeut verteert. Sommigen bezwijken onder de nachtmerrie. Anderen worden eindelijk wakker.

In de herfstvakantie hebben we maar liefst 2 pyjama ontbijtjes!

Op zondag met de beste vriendjes Casper en Emma. En woensdag met de vrolijke animatie De Grote Boze Vos.

De Noorman zorgt voor een lekker ontbijt met broodjes, fruit, melk en een sapje. En wij voor een kopje koffie of thee. Wil je zeker zijn van een plek? Koop dan op tijd een kaartje!

Start ontbijt zondag 9.30 uur  en film 10.15 uur

Start onbijt woensdag 9.00 uur en film 9.45

zondag 21 oktober hebben we nog een pyjama ontbijt: dan met de vrolijke vriendjes Casper en Emma

Na afloop van de première van Rafaël op donderdag 11 oktober is schrijver Christine Otten aanwezig voor een Q&A.  Ze schreef het aangrijpende boek Rafael waarop deze film gebaseerd is. Ze geboren in Deventer en ambassadeur van Deventer 1250. Boekhandel Praamstra is aanwezig voor de verkoop van het boek deze speciale filmeditie.

Op zaterdag 13 oktober is regisseur John Appel aanwezig van de vertoning van Sprekend Nederland. Hij draagt voorafgaand aan de vertoning een door hem geschreven column voor en na afloop is er uiteraard gelegenheid voor vragen. Kaartjes voor deze voorstelling zijn nu te koop. 

Weet u het zeker dat u Nederlander wilt worden? Met die vraag, gesteld aan nieuwe burgers, opent Sprekend Nederland, een nieuwe documentaire van John Appel (Hazes – Zij gelooft in mij). Appel neemt ons mee op een bijzondere reis door het Nederland van nu, langs partijtjes en begrafenissen, politieke bijeenkomsten en protestmarsen. We zijn aanwezig bij de viering van Koning Willem-Alexanders 50ste verjaardag, het kampioensfeest van Feyenoord en de diploma-uitreiking van middelbare scholieren.

Sprekend Nederland vangt de Nederlandse tijdgeest zoals Bert Haanstra dat in 1963 deed met Alleman. Een fraai en kleurrijk portret van een multicultureel land in verandering; een land dat ondanks dat het verdeeld is in vele clubjes, haar geluk viert en tradities doorzet. Wat overblijft is een hoopgevend gevoel dat het we het eigenlijk best wel goed hebben met elkaar.

De prachtige natuurfilm WAD,  Overleven op de Grens van Water en Land gaat op dierendag, donderdag 4 oktober in première.  Je kunt nu al kaartjes kopen voor de première en tijdens Cinekid in de herfstvakantie. Er komen meer voorstellingen bij. Wil je een leuke poster winnen? Laat dan een berichtje achter op onze facebookpagina.

Cinekid is het filmfestival voor kinderen van 3 tot 14 jaar dat jaarlijks in de herfstvakantie georganiseerd wordt in filmhuis de Keizer. Van 20 t/m 28 oktober zijn iedere dag de leukste jeugdfilms te zien. Dit jaar zie je:

De heerlijke familiefilm Gordon & Paddy en de Zaak van de Gestolen nootjes ( 4 -8  jaar)

Los Bando, een komische road-movie over een band die mee gaat doen aan een talentenjacht  ( 6-14 jaar)

Beestenboel: 5 korte fantasievolle animatiefilms over dieren ( 3 – 6 jaar)

De Buurtspion: fantasievolle animatiefilm over de detective Agatha Christine ( vanaf 6 jaar)

De Grote Boze Vos: de nieuwe vrolijke animatiefilm van de makers van Ernest & Celestine (vanaf 6 jaar)

De Koningin van Niendorf: over een zomer vol avonturen van de 10 jarige Lea. (vanaf 9 jaar)

Casper en Emma Maken Theater, een vrolijk avontuur van de beste vriendjes. (vanaf 4 jaar)

Wad, Overleven op de Grens van Water en Land een prachtige natuurfilm over het waddengebied.

Natuurlijk kun je ook weer komen ontbijten in je pyjama! Zondag de 21e  om 9.30 hebben we een pyjama ontbijt met Casper & Emma en woensdag de 24e om 9.00 met de Grote Boze Vos. De Noorman zorgt voor een lekkere broodjes, fruit, melk en een sapje. Dat is nog eens chill in je vakantie!

Donderdag 25 oktober mag je mee doen met de Workshop Wandelen in je Eigen Tekening . Je maakt eerst een tekening, daarna wordt je voor een groen scherm gefilmd terwijl je speelt dat je in jouw tekening staat. Het lijkt net alsof je door jouw eigen tekening wandelt, rent, zwemt of zweeft. Na afloop van de films vertonen we het resultaat op groot scherm in de zaal!

Iedere dag mag je voordat de film begint  komen knutselen en tekenen. Maak je eigen flipboekje, een masker, je eigen fantasiebeest of maak een tekening in laagjes.

Op 18 september aanstaande begint Rob van den Hove als directeur-bestuurder van Viking Film & Theater. Hij wordt het boegbeeld van de nieuwe organisatie die op 1 september is ontstaan uit de fusie van Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde.

Van den Hove was recent onder meer werkzaam als horecamanager in Focus Filmtheater in Arnhem en als interim manager van Grand Café Het Gegeven Paard (onderdeel van TivoliVredenburg). Hij heeft ruime ervaring met het ontwikkelen en opzetten van nieuwe horecaconcepten en horecabedrijven in de culturele sector, zoals restaurant Danel (onderdeel van TivoliVredenburg) en Stage kitchen & café (onderdeel van Stadstheater Zoetermeer).

Het bestuur van Viking Film & Theater is bijzonder blij met zijn komst. Voorzitter Johan Bunt: “Met Rob van den Hove beschikken we over een ervaren culturele ondernemer, die zijn sporen heeft verdiend als horecamanager in de cultuursector. Hij is een door de wol geverfde bedrijfsvoerder en daarmee de juiste man om met het bestaande team van de Viking een fantastische culturele uitgaansplek aan de IJssel te maken.”

Bij Film op de Brink ben je verrast met het nieuwste filmpje over de bouw van De Viking. Op de film is goed te zien hoe het gebouw vorm krijgt. Ook zie je hoe het een mooie plek krijgt langs de IJssel en aansluit bij de bestaande bebouwing. Film op de Brink gemist? Of wil je het filmpje nog eens rustig nakijken? Bekijk dan hier het filmpje.
Read more

De legendarische Hollywoodregisseur Billy Wilder was een briljant woordkunstenaar. Zijn klassiekers zitten vol aanstekelijke, cynische humor: onwaarschijnlijk grappig, gewaagd en scherpzinnig.

‘I’m a writer, but then nobody’s perfect’, luidt Billy Wilders grafschrift, een verwijzing naar een van de bekendste oneliners uit de filmgeschiedenis. Grappig tot in de dood. Billy Wilder was een van de grote Hollywoodregisseurs van de twintigste eeuw, en zag zichzelf vooral als schrijver. In zijn films combineerde hij op weergaloze wijze lichtvoetige humor en een cynische visie op het leven.

Wij vertonen 3 van zijn klassiekers: de film noir klassieker Double Indemnity (1944), het met twee Oscars bekroonde alcoholismedrama The Lost Weekend en zijn meest persoonlijke film Ace in the Hole (1951).

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer