Skip to Content

actueel

In de discussie over de Cultuurvisie komen culturele instellingen in Deventer soms ongewild tegenover elkaar te staan. ‘Geheel ten onrechte’, stellen de directeuren Rob van den Hove (MIMIK) en Garrelt Verhoeven (Deventer Verhaal/Speelgoedmuseum). Het Speelgoedmuseum en MIMIK – met een filmhuis en theater – , hebben juist veel raakvlakken en willen graag samenwerken. In een stad met allure en ambitie als Deventer  horen een vernieuwd Speelgoedmuseum en een bruisend filmtheater aan de IJssel thuis. Juist een gezamenlijke programmering kan leven in de brouwerij brengen, want MIMIK en het Speelgoedmuseum hebben meer raakvlakken dan je zou denken.

De directeuren: ‘in het museum vind je de vroege voorlopers van de film zoals de toverlantaarn, de zoötroop en nog veel meer voorbeelden van optisch speelgoed uit het verleden. Wat is er nu mooier dan een film over mechanisch speelgoed én een museumbezoek te combineren?


Met je filmticket naar het Speelgoedmuseum & met je museumticket naar Filmhuis De Keizer!

Met de kassabon van je entree in het Speelgoedmuseum krijgen bezoekers voor de jeugdfilms op maandag 29 april het tweede kaartje gratis.

Wie op maandag 29 april naar Hugo 3D of Buurman & Buurman komt kijken in Filmhuis De Keizer mag in de vakantieweek (di. 30 april t/m zo. 5 mei 11.00 – 17.00 uur, Brink 47) gratis naar het Speelgoedmuseum op vertoon van je filmticket.

Vanaf dinsdag 30 april start de pop-up tentoonstelling: Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum in het museum. Aan tafels vol LEGO kan je je eigen dino bouwen!

 

 

In de vakantie hebben we weer leuke kinderfilms, een pyjama-ontbijtje en de workshop wandelen in je eigen tekening! Van zondag 21 april t/m zondag 5 mei zijn er extra films. Je kunt nu al je kaartjes kopen. Klik op de film voor de de tijden of bekijk onze speciale jeugdvakantie folder

MISSING LINK 
De charismatische avonturier Sir Lionel Frost is stomverbaasd wanneer hij diep in de Amerikaanse bossen de ontbrekende schakel tussen aap en mens ontdekt. Deze toepasselijk genaamde Link is verrassend slim en charmant maar ook eenzaam omdat hij alleen leeft en niet weet waar hij vandaan komt. Vanaf 6 jaar.

CIRCUS NOËL
Karo loopt weg van huis omdat haar ruziënde ouders willen scheiden. Ze reist mee met haar circusvrienden Victor en Tonie van Circus Noël, dat onverwachts mee mag doen aan Cultura Nova, een belangrijk circusfestival. Vanaf 6 jaar.

GORDON & PADDY EN DE ZAAK VAN DE GESTOLEN NOOTJES
Wanneer de inspecteur Gordon, een pad, met pensioen gaat, kan hij het politiebureau in het Dierenbos met een gerust hart overlaten aan de pientere muis Paddy. Zij heeft bewezen een uitstekend speurder te zijn, toen ze samen de zaak van de gestolen nootjes oplosten. Maar als er twee jonge dieren vermist worden en de verhalen over een gevaarlijke vos weer de kop opsteken, vraagt ze Gordon om hulp. Vanaf 4 jaar.

BUURMAN & BUURMAN HEBBEN EEN NIEUW HUIS!
Buurman en Buurman is geliefd bij jong en oud. Het is altijd weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. Ook in Buurman & Buurman Hebben een Nieuw Huis (2017) gaat er weer van alles mis tijdens het klussen. Vanaf 4 jaar.

PYJAMA ONTBIJT BUURMAN & BUURMAN HEBBEN EEN NIEUW HUIS

In je mooiste pyjama naar de film! Dat is nog eens chill in je vakantie! Voordat we naar Buurman & Buurman Hebben een Nieuw Huis (2017) gaan kijken gaan we eerst samen ontbijten in pyjama. De Noorman zorgt voor een lekkere broodjes, fruit, melk en een sapje. Natuurlijk mogen ook de volwassenen in pyjama! Vanaf 4 jaar.

WORKSHOP WANDELEN IN JE EIGEN TEKENING
2 mei tussen 13:00 en 14:00 voorafgaand aan de films.  Met behulp van de Tele-Tekening-Machine  van De Toonwerkplaats kom je virtueel terecht in je eigen tekening! Je maakt eerst een tekening, daarna word je voor een ‘greenscreen’ gefilmd terwijl je speelt dat je in jouw tekening bent. Deze twee beelden worden gecombineerd zodat het net lijkt alsof je door jouw eigen tekening wandelt, rent, zwemt of zweeft. Als je eenmaal gezien hebt wat de mogelijkheden zijn, dan slaat je fantasie op hol! Na de films vertonen we dit op groot scherm.

Iedere dag mag je voordat de films beginnen komen knutselen en kleuren. Maak  bijvoorbeeld je eigen masker, een fantasiebeest,  een doorzichtige tekening of ga aan de slag met een flipboekje.

De komende tijd zie je verschillende films van James Ivory.

James Ivory (1928) werd vooral bekend door zijn jarenlange samenwerking met scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala en de Indiase producent Ismail Merchant, met wie hij in 1961 Merchant Ivory Productions oprichtte. De naam werd synoniem met fraai vormgegeven producties, sterke acteerprestaties en stijlvol camerawerk. Ivory kreeg in 2018, op 89-jarige leeftijd, een Oscar voor het scenario van Call Me by Your Name van Luca Guadagnino, gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman.

Twee jaar na de 4K-restauratie van Howards End brengt Eye opnieuw een klassieker van James Ivory uit: Maurice (1987), naar de gelijknamige roman van E. M. Forster, is nu te zien in de gerestaureerde 4K-versie. Bij de heruitbreng vertonen wij  ook andere digitale restauraties uit het oeuvre van James Ivory.

Wij vertonen:  Maurice (1987), Heat and Dust (1983), Shakespeare Wallah (1965),  Howards End (1992).

Op 18 april, tijdens de Nederlandse Filmnacht, hebben we een speciale voorpremière van de film Dirty God. Na afloop zijn actrice Vicky Knight en producent Marleen Slot aanwezig voor vragen en een nagesprek.  We organiseren deze editie samen met  Vondst. 

Dirty God is de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak (Hemel, Zurich) over Jade (Vicky Knight) een jonge alleenstaande moeder, die haar leven weer moet oppakken na een zuuraanval van haar ex-vriend. Jade  woont samen met haar 2-jarige dochter bij haar moeder in een arbeiderswijk in Londen. In de bloei van haar leven heeft een wraakactie – een zuuraanval door haar ex – haar achtergelaten met blijvende littekens. Het bruisende nachtleven was voor Jade en haar vriendinnen een wekelijks hoogtepunt, maar tegenwoordig wordt ze in clubs geconfronteerd met starende blikken. Hierdoor wordt ze gedwongen een herdefinitie van schoonheid te vinden. Ondanks alle pijnlijke ervaringen laat Jade zich niet uit het veld slaan, en neemt ze het besluit om de weg naar zichzelf en haar dochter terug te vinden. Dirty God vertelt een verhaal over moederschap, moed en zelfacceptatie in het Londen anno nu.

De film was de openingsfilm van IFFR 2019 en als eerste Nederlandse film ooit geselecteerd voor de prestigieuze internationale competitie van het Sundance Film Festival.

MIMIK. De nieuwe culturele uitgaansplek in Deventer!

Bij het nieuwe pand aan de IJssel hoort een naam die past bij de mogelijkheden en onze ambities. Die nieuwe naam is Mimik

Waarom Mimik ? Iedere voorstelling – of die zich nu op het filmdoek of op het podium afspeelt – is in de basis overdracht van emotie. Van gevoel. Verbazing, blijdschap, vreugde, angst, woede of verdriet; alles is emotie. Expressie gezichtsuitdrukking. Mimiek.

En voor wie de knipoog van De Viking naar het verleden wel kan waarderen: in Noorwegen, het land van de Vikingen, is mimiek mimikk. Samengevoegd en ietwat verbasterd: Mimik.

Mimik, een unieke naam, krachtig gelinkt aan film en theater. Synoniem voor film- en theatervoorstellingen die raken. Voor cultureel uitgaan.

Benieuwd naar onze huisstijl? Bekijk de website online op www.mimik.nl 

 

Graag nodigen we iedereen uit om bij te praten over het veelbesproken nieuwe onderkomen van Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde aan de IJssel. Directeur Rob van den Hove zal tijdens deze bijeenkomst een presentatie geven. Rob legt je graag uit wat onze ambities zijn en waarom deze zo belangrijk zijn voor alle inwoners van Deventer.

Wel willen we je vragen om een gratis kaartje te “kopen” zodat we zeker weten dat we een plekje voor je hebben.

Dinsdag 19 maart 20.00 – 21.30 bij Theater Bouwkunde (inloop 19.30)
Dinsdag 26 maart 10.00 – 11.30 bij Filmhuis De Keizer (inloop 9.30)

Bij veel belangstelling plannen we een extra bijeenkomst in.

De organisatie die Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde inmiddels samen vormen, staat nu nog bekend onder de naam Viking Film en Theater. Maar dat verandert binnenkort!

Viking is de werktitel waarmee de voorbereidingen van het nieuwe filmtheater startten. De naam Viking wijst echter vooral naar het verleden. Het nieuwe filmtheater aan de IJssel wil straks juist het cultuurhuis van de toekomst zijn! Daar horen een passende, stevige en moderne naam en logo bij.

Nieuwsgierig? Houd de berichtgeving en onze website in de gaten, want binnenkort worden de nieuwe naam en het logo bekend gemaakt.

Cineville bestaat tien jaar! Om dat te vieren trekt het platform voor filmfanaten op zondag 24 maart door het land met tien van de beste films van het afgelopen decennium, samengesteld door Cineville- pashouders. Publiekslievelingen als Moonlight, La Grande Bellezza, Jagten en Black Swan zijn nog één keer te zien op het grote doek.

Cinevillepashouders konden vanaf januari hun stem uitbrengen op favoriete films van de afgelopen tien jaar, samengevat in twintig categorieën.

Volgens Lauren Murphy, Hoofd Content van Cineville, is het een ‘mooie en verrassende’ lijst geworden:
“Het is vrijwel onmogelijk om één allerbeste film te kiezen uit een decennium vol bijzondere films. Daarom nomineerden we honderdvijftig van onze eigen lievelingsfilms in twintig verschillende categorieën. Bij welke film zag je door de tranen de film niet meer? Wanneer liep je de zaal uit met meer vragen dan antwoorden of hervond je je geloof in de liefde? Hierbij keken we niet alleen naar de best bezochte films, maar ook naar films waarvan wij vinden dat iedereen ze een keer moet zien.”

Bij ons zie je op 24 maart:
12:15 – Black Swan
13:30 – Moonlight
14:30 – Jagten
16:15 – La Grande Bellezza
20:30 – Spring Breakers

 

Van 23 t/m 31 maart vieren wij de Boekenweek in Deventer! Een dikke week vol met schrijvers, columnisten in cafés, theater en boekhandel. En natuurlijk ook films, beeldende kunst, muziek, theater en wetenschap met De Moeder de vrouw als thema!  Natuurlijk zie je bij ons weer films die passen bij het thema:

Mary Shelley  over Mary;  de schepper van Frankenstein. (dinsdag 26 maart 17:45)

Becoming Astrid over het leven  van Astrid Lindgren, de schrijfster van o.a. Pippi Langkous. (woensdag 27 maart 17.45 )

Colette  Het fascinerende levensverhaal van één van de bekendste vrouwelijke auteurs van Frankrijk die het preutse land op zijn kop zette met haar sexy novelles over Claudine en later Gigi. (vrijdag 29 maart 16.30)

The Wife met Glenn Close.  Veertig jaar lang heeft Joan Castleman haar eigen talenten, dromen en ambities opzij gezet voor de succesvolle literaire carrière van haar man Joe. (zaterdag 30 maart  16.30, extra voorstellingen op maandag 1 april 17.45, dinsdag 2 april 17.15)

Het Wonder van Le Petit Prince Na de Bijbel is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry het meest vertaalde boek ter wereld (375!). Waarom kiezen mensen wereldwijd juist dit boek om hun bedreigde talen en culturen in leven te houden? (zondag 31 maart 16.15)

Kaarten voor de voorstellingen zijn nu al te koop via de site en aan de kassa.

Benieuwd naar het hele programma van de Deventer Boekenstad? Kijk dan op de website.

De Oscars zijn zondag 24 februari uitgereikt en bij ons zijn momenteel de volgende Oscarwinnaars te zien:
🏆🏆🏆 Green Book – Beste Film, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Originele Scenario
🏆🏆🏆 Roma – Beste Regisseur, Beste Niet Engelstalige Film en Beste Camerawerk (op veler verzoek weer te zien)
🏆 Free Solo – Beste Documentaire (op veler verzoek weer te zien)
🏆 The Favourite – Beste Actrice
🏆 If Beale Street Could Talk – Beste Vrouwelijke Bijrol

 

 

Website: Harco Rutgers & Aarnoud Meijer