Deze klassieke zwarte komedie neemt wapenwedloop en Koude Oorlog op de hak. Legendarische oorlogssatire van Stanley Kubrick met drie rollen voor Peter Sellers.

Generaal Jack D. Ripper van de Amerikaanse luchtmacht draait volledig door en geeft opdracht om de Sovjet-Unie te bombarderen. De Amerikaanse president Merkin Muffley roept zijn adviseurs bijeen in de oorlogskamer. Daar krijgt hij van de Sovjet-ambassadeur te horen dat de USSR een geheim wapen heeft, dat bij een aanval onherroepelijk ingezet zal worden. Zullen de bommenwerpers op tijd tegengehouden worden, of zal Ripper erin slagen de wereld te vernietigen? De absolute ster van de satirische oorlogsfilm Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb is zonder enige twijfel Peter Sellers. Hij neemt maar liefst drie rollen voor zijn rekening, waaronder die van de neurotische wetenschapper Dr. Strangelove en de Amerikaanse president Merkin Muffley. Dr. Strangelove wordt gezien als een van de grootste klassiekers uit de filmgeschiedenis. Zowel de film als regisseur Stanley Kubrick werden genomineerd voor een Oscar.

Deze film is onderdeel van onze jaarlijkse filmcursus. Op vier maandagavonden in februari wordt, onder de noemer ‘Oh, what a lovely war’, oorlog in de film behandeld door onze vaste filmcursusdocent Jan Salden. De oorlogsfilm is vanaf de jaren ’30 een populair genre geworden dat al de nodige klassiekers heeft opgeleverd. De films die achtereenvolgens op maandag 2, 9, 16 en 23 februari besproken en bekeken worden zijn: Fury, Lore, Rescue Dawn en Dr. Strangelove. Losse kaarten per avond, voor inleiding + film, kosten € 16,50 (vriend/CJP/student € 14,-).

DR. STRANGELOVE OR: HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Stanley Kubrick
  • Met: Peter Sellers, George C. Scott e.a.
  • Land: Verenigde Staten
  • Jaar: 1964
  • Duur: 93 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB