In 1997 maakte regisseur Werner Herzog Little Dieter Needs To Fly, een documentaire over Dieter Dengler, een Duitser die tijdens de Tweede Wereldoorlog een Amerikaans vliegtuig over zijn hoofd ziet scheren en bommen op zijn stad ziet werpen. Vanaf dat moment moet en zal Dengler leren vliegen.

Met Rescue Dawn keert Herzog terug naar het verhaal over Dieter Dengler en verfilmt een korte doch belangrijke episode uit diens leven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er in Duitsland geen vliegopleidingen meer en de enige oplossing die Dengler ziet is emigreren naar de Verenigde Staten. De snelste weg de lucht in is via de Amerikaanse luchtmacht. Helaas voor Dieter staat de Vietnamoorlog op het punt uit te barsten en zijn eerste vlucht wordt meteen een clandestiene missie boven Laos. Al na veertig minuten wordt hij neergehaald en gevangen genomen door de Pathçt Lao, de Laotiaanse communisten. Die paraderen met hem door het dorp, martelen hem en voeren hem af naar een gevangenis kamp. Daar ontmoet hij gevangenen van Amerikaanse, Thaise en Chinese komaf, die daar al twee jaar of langer vastzitten. Er is nauwelijks wat te eten en 's nachts worden alle gevangenen aan elkaar geketend en hun voeten in planken met gaten vastgezet, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Dengler besluit meteen dat hij daar weg moet en begint samen met een aantal lotgenoten een ontsnapping te plannen. Hun grootste vijand is daarbij niet de bewaking, maar de omliggende jungle. Hoe valt daar te overleven en uit te ontsnappen?

Deze film is onderdeel van onze jaarlijkse filmcursus. Op vier maandagavonden in februari wordt, onder de noemer ‘Oh, what a lovely war’, oorlog in de film behandeld door onze vaste filmcursusdocent Jan Salden. De oorlogsfilm is vanaf de jaren ’30 een populair genre geworden dat al de nodige klassiekers heeft opgeleverd. De films die achtereenvolgens op maandag 2, 9, 16 en 23 februari besproken en bekeken worden zijn: Fury, Lore, Rescue Dawn en Dr. Strangelove. Losse kaarten per avond, voor inleiding + film, kosten € 16,50 (vriend/CJP/student € 14,-).

RESCUE DAWN
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Werner Herzog
  • Met: Christian Bale, Steve Zahn, Zach Grenier e.a.
  • Land: Verenigde Staten
  • Jaar: 2006
  • Duur: 126 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB