Intiem en prachtig gefilmd drama vol pakkende beelden over liefde en vergeving tegen de achtergrond van een wereld die genadeloos in duigen valt.

Duitsland voorjaar 1945. Lore wordt aan haar lot overgelaten nadat haar SS-ouders door de geallieerden zijn opgepakt. Samen met haar zusje en broertjes moet Lore (een glansrol van Saskia Rosendahl) te voet door het verwoeste naoorlogse Duitsland op zoek naar veiligheid. Tijdens deze odyssee vol ontberingen ontmoet zij de joodse vluchteling Thomas (Kai Malina, Das Weisse Band). Om te overleven zal Lore haar vertrouwen moeten geven aan iemand die ze heeft geleerd te haten. Zal het haar lukken zich los te rukken van de wereld waarin zij is opgevoed, die zij blind heeft gehoorzaamd en haar hart open te stellen voor haar echte verlangens? Tegen de achtergrond van een wereld die in vlammen opgaat, ontdekt de jonge kwetsbare Lore de kracht van haar eigen gevoelens. Wie kan je vertrouwen wanneer je leven een leugen is? Lore wordt wereldwijd geroemd om zijn overdonderende rauwe schoonheid én fijngevoelige integriteit. De film won de publieksprijs van het filmfestival van Locarno. "Lore is een impressionistische, soms gruwelijke, soms sprookjesachtige roadmovie, waarbij de reis zich net zozeer in Lores hoofd afspeelt als in het aan flarden geschoten Europa." (de Volkskrant****)

Deze film is onderdeel van onze jaarlijkse filmcursus. Op vier maandagavonden in februari wordt, onder de noemer ‘Oh, what a lovely war’, oorlog in de film behandeld door onze vaste filmcursusdocent Jan Salden. De oorlogsfilm is vanaf de jaren ’30 een populair genre geworden dat al de nodige klassiekers heeft opgeleverd. De films die achtereenvolgens op maandag 2, 9, 16 en 23 februari besproken en bekeken worden zijn: Fury, Lore, Rescue Dawn en Dr. Strangelove. Losse kaarten per avond, voor inleiding + film, kosten € 16,50 (vriend/CJP/student € 14,-).

LORE
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Cate Shortland
  • Met: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, Kai-Peter Malina e.a.
  • Land: Australië/Duitsland/Groot Brittannië
  • Jaar: 2011
  • Duur: 108 min.
  • Taal: Duits en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB