Klassieker, te zien op maandag 2 en 9 december. Een metafysische vertelling met science- fictionachtige elementen waarmee Tarkovski een oproep wil doen tot een 'geestelijk reveil'; de zoektocht die men in het leven dient te maken 'om de spirituele mogelijkheden van de mens tot uitdrukking te brengen'.

Twee mannen, aangeduid als 'schrijver' en 'wetenschapper'. trekken onder leiding van de gids 'Stalker' door een desolaat gebied. Zij zijn op weg naar hun reisdoel, een kamer, waarover wordt beweerd dat bij binnentreden alle wensen in vervulling zullen gaan. Onderweg filosoferen zij over het leven, religie, kunst en wetenschap.De mannen begeven zich op een spirituele reis door een gebied buiten de beschaving, met op de achtergrond de belofte dat geheime wensen van de reizigers vervuld zullen worden. Stalker was in de jaren tachtig een cultfilm; de suggestie van nucleaire doem, de anarchistische verhaallijn en de industriële omgeving waardoorheen de drie mannen zich een weg banen, sloten naadloos aan op het no future- denken in menig kraakpand.

‘Het basisthema van Stalker is (...) het lijden van de mens die zijn gevoel van eigenwaarde heeft verloren’, schreef Andrej Tarkovski (1932-1986). In het oeuvre van de filmer-mysticus lopen dromen en herinneringen, heden en verleden dooreen. De regisseur viel op door zijn compromisloze houding: entertainment was uit den boze, filmen was Kunst en het leven van de mens een spirituele zoektocht. Tarkovski’s vijfde lange speelfilm – een vrije adaptatie van de sci-fi-roman Roadside Picnic van de broers Arkadi en Boris Stroegatski – is een van de klassiekers die door de Russische productiemaatschappij Mosfilm is gerestaureerd. Mosfilm werd opgericht in 1923 en richt zich sinds enkele jaren op het behoud en de verspreiding van meesterwerken van de Russische cinema. Van Tarkovski werden ook De spiegel, Solaris en Andrej Roebljov gerestaureerd; Stalker is nu weer te zien in de originele kleurstelling en mét de originele monosoundtrack.
Stalker
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Andrei Tarkovski
  • Met: Alexander Kaidanovski, Anatoli Solonitsin e.a.
  • Land: Rusland
  • Jaar: 1979
  • Duur: 163 min.
  • Taal: Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB