De nieuwe film van Veiko Ounpuu (Autumn Gold, The temptation of Saint Tony) is een stijlvol eerbetoon aan ouderwets retro en romantische rebellie met een aangenaam sardonische ondertoon.

De voortdurend norse, kettingrokende, met drank doorweekte Fred is een wannabee schrijver ergens in de twintig. Gewapend met doordringende blauwe ogen, een ontvlambaar humeur en een sterke minachting voor de wereld van ouders en bazen, besteedt deze narcist zijn jonge leven aan het weglopen voor volwassen verantwoordelijkheden. Als hij hoort dat zijn vriendin Susanna zwanger is, reageert hij hierop door er vandoor te gaan met een oude vlam. Later, als Susanna met onverschilligheid reageert op zijn polemische poëzie, verdrinkt Fred haar bijna in een badkuip. Dapperheid is niet zijn sterkste kant, maar werk is Fred’s echte vijand. Ontslagen als filmcriticus vanwege het omschrijven van Terrence Malick ‘s Tree of Life als "nichterig", neemt hij het ene na het andere baantje aan. Hij werkt er echter zelden langer dan het duurt om zijn nieuwe baas te beledigen. ""Het resultaat is een totaal ontspoorde bourgeoisie: afstandelijke creatieve geesten die grinniken om hun bestaan." (de Filmkrant****)

Deze film wordt vertoond tijdens het Humorfestival, dat plaatsvindt van zaterdag 27 t/m dinsdag 30 december. Tijdens dit festival staan humoristische voorstellingen en activiteiten op het programma: cabaret, films, kunst, stand-up comedy, muziek, theater en smartlappen met de lach als rode draad! Het Humorfestival vindt plaats in de Deventer Schouwburg, Het Burgerweeshuis, filmhuis De Keizer, Theater Bouwkunde, het Theaterschip, Havenkwartier en andere locaties. Wie het laatst lacht in 2014, lacht het best in 2015!

FREE RANGE
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Veiko Õunpuu
  • Met: Lauri Lagle, Jaanika Arum, Laura Peterson e.a.
  • Land: Estland
  • Jaar: 2013
  • Duur: 115 min.
  • Taal: Ests gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB