Deze film is onderdeel van het Slow Food Film Festival Deventer. Nog nooit was er in de geschiedenis van de Verenigde Staten zó veel interesse in voeding. Is het wel gezond, is het wel duurzaam? Tegelijkertijd wordt er een belangrijk aspect van voedsel vergeten: de mensen die het voedsel voor ons plukken, bereiden of verwerken.

De camera volgt een groep tomatenplukkers uit Florida, die het oneens zijn met de macht van de supermarkten. De groep, The Coalition of Immokalee Workers, zet zich af tegen de lage prijzen die de grote supermarkten betalen; bedrijven met omzetten groter dan Apple, Google of Monsanto. Food Chains laat een moderne vorm van slavernij zien en de omstandigheden waaronder deze plaatsvindt. De tienduizenden werkers op het land die ons eten plukken, bereiden of verwerken en daarmee vijftig cent per emmer verdienen, voor een hoeveelheid die in de supermarkt tientallen dollars kost. Van Florida tot Californië werken er mensen, onder andere Latino's, Aziaten, Afrikanen en Native Americans, onder erbarmelijke omstandigheden voor veel te weinig geld.

Drs. Christina Oosterhoff, fysische geograaf en bestuurskundige, is aanwezig voor een nabespreking. Zij is actief voor GroenLinks als gemeenteraadslid in Zutphen en zelfstandig ondernemer bij Bureau Landschapsprocessen.

Deze film is onderdeel van het vierde Slow Food Film Festival Deventer op zondag 26 april. Met bijzonder smakelijke films en tussendoor genieten van volop ‘lekker, puur & eerlijk’ eten en drinken. We pakken dit jaar groots uit met een programma van maar liefst zes films. Tussendoor is er lekkers bij de koffie, een lunch en een borrel. Er zijn arrangementen voor de hele dag, ochtend en middag te koop. Losse kaarten voor de films zijn na de Pasen beschikbaar, indien er nog plek is.

SFFFD: FOOD CHAINS
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Sanjay Rawal
  • Land: Verenigde Staten
  • Jaar: 2014
  • Duur: 83 min.
  • Taal: Engels en Spaans gesproken, Engels ondertiteld ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB