In de periode 2012-2014 werd de Deventer Broederenkerk gerestaureerd. Tegelijk ondergingen ook drie objecten daarbinnen een grondige onderhoudsbeurt: uurwerk, orgel en 16 houten heiligenbeelden. De Deventer cineast Paul van Agten volgde deze werkzaamheden gedurende 2,5 jaar met zijn camera en stelde er drie films van samen. Deze worden nu in een drieluik vertoond: Achter de Schermen, Stille schoonheid van 19e eeuwse technologie en hedendaagse restauratiekunst.

Uurwerk, orgel en beelden dateren uit de 2e helft van de 19e eeuw, toen de Broederenkerk in hoog tempo werd gemoderniseerd. Het waren niet de geringste leveranciers die de kerk inrichtten. Zo zijn de heiligenbeelden vervaardigd in het atelier van Pierre Cuypers, de architect van Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. En het orgel door Richard Ibach uit Wuppertal. Die Ibach fabrieken zijn wereldberoemd om hun vleugels en piano’s, die op menig concertpodium nog steeds te vinden zijn. De films vertellen veel over de geschiedenis van Deventer. Ter ondersteuning hiervan zijn weer historiserende opnamen gemaakt, net als vorig jaar bij de film over de Spoorbrug van dezelfde maker. Ook is gefilmd in het voormalige Cuypers atelier te Roermond en de Ibach fabrieken in Wuppertal.

In de ateliers van Károly Szekeres (Deventer, beelden) en Van Vulpen (Utrecht, orgel), alsmede bij de opbouw in de kerk, konden de werkzaamheden van zeer nabij opgenomen worden. Hierdoor, komen in de films details en doorkijkjes voor die nu niet meer te zien zijn. Hoewel het uurwerk niet naar een restauratie atelier gegaan is, geldt ook hiervoor, dat de film adembenemende beelden bevat, die voor de meeste mensen niet te zien zijn. Want slechts weinigen ondernemen de verre klim naar boven. Dankzij dergelijke opnames en de verhelderende animaties doen de films de werking van uurwerk en orgel op eenvoudige en aanschouwelijke wijze uit de doeken.

ACHTER DE SCHERMEN
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Paul van Agten
  • Met: Marit Wichers, Clemens Hogenstijn, Gide Minis, Rogér van Dijk e.a.
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2015
  • Duur: 95 min.
  • Taal: Nederlands gesproken