In samenwerking met de De Ulebelt organiseren we op 22 november Leve de Bodem! De bodem: we leven er bovenop en eten er iedere dag van. Maar weten we ook wat de bodem van ons nodig heeft?

2015 is het wereldwijde Jaar van de Bodem. Omdat de bodem wereldwijd onder onze voeten verdwijnt. Twee Nederlandse films, Bodemboeren en Dansen met Gehoornde Dames, vertellen het verhaal van de bijzondere zorg van bijzondere boeren voor de bodem. Na de films is er een nabespreking en om 14.00 uur vindt er een bodemworkshop plaats in het Rijsterborgherpark.

BODEMBOEREN - Joris van der Kamp en Fransjan de Waard (40 Mmin.)
Bodemboeren is een Nederlandse documentaire over agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem. Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig ‘nieuw bodemverhaal’. Daarin is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij proactief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

DANSEN MET GEHOORNDE DAMES - Onno Gerritse (55 min.)
We kennen het allemaal. Het besef dat het anders moet. Vaak blijft het daarbij. Remeker-kaasmakers Jan Dirk en Irene van de Voort hebben hun drang om het over een andere boeg te gooien omgezet in werkelijkheid en laten op inspirerende wijze zien wat er allemaal nodig is om het verschil te maken. Een film over echte verandering verwezenlijken met boerenverstand. Na eindeloos uithouden, stopten ze met doorgaan. Doorgaans krijgen koeien antibiotica en inentingen, maar daar worden ze niet beter van. Niet echt, het blijft symptoombestrijding. Hoe dan wel? Niemand wist wat er gaat gebeuren als je met antibiotica stopt. Het werd zonder die middelen al snel duidelijk dat de koeien helemaal niet in balans waren. Maar hoe herstel je die balans? Hoe krijg je zonder kunstgrepen de koe, het gras en de grond weer gezond?

Na afloop van de films is er gelegenheid tot gesprek - over bodem en voedsel, boeren en consumenten - met de makers van beide films en met boerin Annette Harberink van Natuurderij Keizersrande in Diepenveen en leverancier Erik Schippers van bio-regio-bestelservice De Gouden Pompoen. We sluiten af om 19.00 uur.

BODEMWORKSHOP
In het voorprogramma van de twee films kun je meedoen aan een gratis bodemworkshop in het Rijsterborgherpark. Daarin steek je iets op over de bodem onder je eigen voeten èn de bodem onder Deventer. Om 14.00 uur starten we in de Mandala op het Vogeleiland met een introductie op het Jaar van de Bodem en simpele proefjes met de potjes grond die deelnemers van thuis meenemen (glazen pot met deksel, liefst zonder etiket; half gevuld met grond van circa 20 cm diep, bijvoorbeeld uit eigen tuin), door filmmaker Fransjan de Waard. Verderop in het Rijsteborgherpark wacht ons dan een vers gegraven 'bodemprofielkuil', waar Almar Otten (programmamanager Milieu van de gemeente Deventer) in geur en kleur vertelt welke lagen te zien zijn en hoe de tijd in de bodem zijn handtekening heeft achtergelaten. Humuskenner Marc Siepman zoomt in op het hoe en waarom van humus en gezond bodemleven, zoals voor ons voedsel. De workshop eindigt in Filmhuis de Keizer en loopt door in de filmmiddag. Graag aanmelden voor deze workshop via e.franssen@ulebelt.nl.

LEVE DE BODEM!: BODEMBOEREN + DANSEN MET GEHOORNDE DAMES
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Diverse regisseurs
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2015
  • Duur: 120 min.
  • Taal: Nederlands gesproken