In 2016 organiseert Het Noordbrabants Museum een grote tentoonstelling ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. De film volgt het team van Bosch-experts dat, met het oog op deze tentoonstelling, het mysterie van alle 25 nog bestaande schilderijen van Bosch probeert te ontrafelen.

Vier jaar lang reisde het team de wereld over om zijn schilderijen in musea als Museo Nacional del Prado en Musée du Louvre met röntgenfotografie en infraroodtechnieken in detail te onderzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we de kans door te dringen tot de onderste verflagen om zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn. Wat maakt een Bosch een Bosch? Tot welke bevindingen zal het onderzoek leiden?

"Tussen de speurende wetenschappers zijn steeds de prachtige schilderijen van Jheronimus Bosch in beeld. Niet zo maar een beetje vergroot, maar vaak van heel dichtbij." (NRC****)

Voorafgaand aan deze film wordt de korte voorfilm Wall of Sound Flowers vertoond (Francien van Everdingen, 2004, 5,5 min.). De hoofdpersoon in deze korte film heeft geen boodschap aan de buitenwereld. Thuis dompelt zij zich onder in een sleur van dagelijkse beslommeringen. Op de achtergrond ontvouwt zich een surrealistisch tafereel: het behang gaat flink tekeer en doet zijn zegje in felle kleuren en vreemdsoortige patronen die over elkaar heen buitelen in hun zucht naar aandacht. Ze leveren commentaar op de ijverige interieurverzorgster, zoemen kortstondig om haar heen als losgeslagen hersenspinsels.

JHERONIMUS BOSCH - TOUCHED BY THE DEVIL
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Pieter van Huystee
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2015
  • Duur: 83 min.
  • Taal: Nederlands gesproken