Met deze film opent burgemeester Andries Heidema het KOP-festival. Voor aanvang van de film is er een korte inleiding en na afloop een borrel in de foyer. Speelse beeldentovenaar Michel Gondry overtreft zichzelf met zijn nieuwe film Is the Man Who Is Tall Happy?. Een exceptionele, innovatieve film waarin hij de fascinerende ideeën van de beroemde taalwetenschapper en filosoof Noam Chomsky omzet in beelden die je instinctief meteen begrijpt.

Als een emotionele ondertiteling van een rationeel verhaal. Een wonderschone film over hoe wij de wereld ontdekken en begrijpen, wat de rol van taal en verbeelding daarin is. Chomsky is beroemd vanwege zijn ontdekkingen rond taalbegrip en daarmee de werking van onze hersenen. 85 jaar oud, vertelt hij met wonderbaarlijke scherpte en eloquentie over zijn ideeën en leven. Over waarom bijvoorbeeld kinderen instinctief begrijpen dat een ezel die verandert in een steen, nog steeds de ezel is. Maar ook hoe hij als kind van 10 al met zijn vader Hebreeuwse klassieken bediscussieerde. Briljant en volkomen fascinerend. Maar het is het visuele talent van Gondry, geperfectioneerd over de jaren, die deze film zo bijzonder en fantastisch maakt. Hij tekent associatieve animaties die aan Chomsky’s woorden een emotionele lading geven. Die je laten begrijpen zonder na te denken. Een bijzonder vreemde ervaring; als een ondertiteling in beelden. Een magisch samenwerking van twee bijzonder vindingrijke mensen die ons helpen de wereld begrijpen; de een door de kracht van wetenschap, de ander door de kracht van kunst.

Deze film is de opening op de vooravond van de derde editie van het KOP-festival, dat plaatsvindt op zaterdag 30 januari. Een hele dag activiteiten met wetenschap en kunst over ons hoofd. Het KOP-festival wordt georganiseerd door het Science Café Deventer i.s.m. het Burgerweeshuis en filmhuis De Keizer.

KOPFESTIVAL: IS THE MAN WHO IS TALL HAPPY?
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Michel Gondry
  • Land: Frankrijk
  • Jaar: 2013
  • Duur: 89 min.
  • Taal: Engels en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB