Te zien op zondag 24 april tijdens het Slow Food Film Festival Deventer. Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar. Tony vertelt het verhaal van een stel jonge Nederlandse journalisten die korte metten willen maken met de kindslavernij in de cacao-industrie.

Hun reis op weg naar een slaafvrije cacaowereld begint in 2003 als onderdeel van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Tony combineert een schat aan archiefmateriaal met nieuwe filmbeelden om een zowel grappige als ontroerende, maar bovenal inspirerende ontstaansgeschiedenis te reconstrueren. De film laat zien hoe lastig het is om fundamentele fouten en onrechtvaardigheid uit een wereldwijd systeem te elimineren. Maar het is niet onmogelijk. Met een grote dosis humor en een niet aflatend doorzettingsvermogen weten de journalisten hun eerste zelfbenoemde slaafvrije chocoladereep op de markt te brengen. Het merk ‘Tony’s Chocolonely’ groeide de afgelopen tien jaar uit tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland.

"Er sluimeren massa’s steengoede verhalen onder de oppervlakte: over de onderlinge vriendschap tussen de makers die onderweg wat deukjes opliep, en over de vraag of je als journalist wel activist kunt zijn." (NRC Handelsblad ***)

Eva Gouwens, Tony's Chocolony-first lady of chocolate, is bij deze film aanwezig voor een korte inleiding en/of een nagesprek.

Deze film wordt vertoond tijdens de vijfde editie van het Slow Food Film Festival Deventer op zondag 24 april. Met bijzonder smakelijke films en tussendoor genieten van volop ‘lekker, puur & eerlijk’ eten en drinken. Het Slow Food Film Festival Deventer wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food IJsselvallei.

Speciaal voor ons eerste lustrum hebben we ook op vrijdag 22 en zaterdag 23 april leuke en lekkere evenementen gepland. Op vrijdag kan je heerlijk eten en film kijken in Fooddock en op zaterdag vertonen we de film Craft, over ambachtelijk bier, met aansluitend een bierproeverij door BIERenKENNIS. Meer informatie volgt nog op deze website.

Losse kaarten voor de film kosten € 10,- (vriend/CJP/student/lid Slow Food € 8,-, Cineville € 2,-), dit is inclusief iets lekkers bij de borrel (vanaf 16.00 uur). Er zijn ook arrangementen beschikbaar, kijk hiervoor bij de algemene pagina van Slow Food Film Festival Deventer. Let op: er kunnen geen kaarten gereserveerd worden, alleen gekocht.
TONY
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Benthe Forrer
  • Met: Maurice Dekkers, Teun van de Keuken, Roland Duong e.a.
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2015
  • Duur: 90 min.
  • Taal: Nederlands, Engels en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld