Deze film wordt aangeboden in samenwerking met VVAO Deventer. As I Open My Eyes is een film vol passie en authentieke Arabische muziek. De debuutfilm van de in Tunesië geboren regisseuse Leyla Bouzid is een kleurrijke mix van een persoonlijk verhaal, vertelt tegen een sociaal-politieke achtergrond.

Leyla Bouzids indrukwekkende debuutfilm speelt zich af in Tunis in de zomer van 2010, aan de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie. Een paar maanden voor het uitbreken van de revolutie behaalt de 18-jarige Farah haar middelbareschooldiploma. Haar moeder wil graag dat ze medicijnen gaat studeren, maar de onverschrokken Farah zingt liever in een undergroundband. Ze is verliefd op de oed-speler en houdt ervan politiek provocatieve teksten te zingen, zoals het titellied As I Open My Eyes. Samen met de bandleden wil ze een vrij leven leiden, dronken worden, de liefde ontdekken en van het nachtleven genieten. Dit alles tot grote ongerustheid van moeder Hayet, die maar al te goed weet welke gevaren er op de loer liggen in een land als Tunesië. De film won op het filmfestival van Venetië 2015 de publieksprijs en de Europa Cinemas Label prijs voor beste Europese film.

"De poëtische en expressieve liedjes in As I Open My Eyes geven een mooi inzicht in de kracht die muziek kan hebben. Met die fonkelende liedjes krijgt As I Open My Eyes de allure van een moderne musical." (de Volkskrant****)

Samen met VVAO Deventer organiseren we op zondag 20 november een filmochtend met twee films: Still Life en As I Open My Eyes. Still Life wordt ingeleid door Johan Bunt, hij verzorgt ook de inleidingen bij Filmclub de Première. Vanaf 10.15 uur staat de koffie klaar met iets lekkers erbij. Na afloop van de films is er gelegenheid om na te praten, te discussiëren en na te genieten met een drankje en een hapje. De hapjes worden aangeboden door VVAO Deventer.
VVAO Filmochtend: As I Open My Eyes
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Leyla Bouzid
  • Met: Baya Medhaffer, Ghalia Benali, Montassar Ayari e.a.
  • Land: België/Frankrijk/Tunesië
  • Jaar: 2015
  • Duur: 102 min.
  • Taal: Arabisch en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB