2e en laatste week. Samuele, 12 jaar, woont op een eiland in de Middellandse Zee. Zoals alle jongens van zijn leeftijd, wil hij zich amuseren, op de rotsen klimmen en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden.

Het is Lampedusa, dat de Europese bestemming geworden is van de mannen, de vrouwen en de kinderen die de Middellandse Zee oversteken in veel te kleine en schamele bootjes. Deze mensen zijn op zoek naar vrede, vrijheid of gewoon geluk, maar vaak is het hun lichaam dat uit de zee opgevist wordt. Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. Fuocoammare is geregisseerd door Gianfranco Rosi (Sacro Gra) en won vier prijzen op het Berlijn Film Festival 2016, waaronder de Gouden Beer en de Amnesty International Filmprijs.

"Fuocoammare werd een poëtisch portret van de verstilde vissersgemeenschap op het eiland, doorsneden met voor zichzelf sprekende beelden van de vluchtelingen. Wonderlijke, urgente, hartverscheurende film." (VPRO Cinema*****)

Deze film wordt op donderdag 3 november in het kader van Filmkrant.Live ingeleid door Omar Larabi. Hij is film- en cultuurhistoricus en gespecialiseerd in representaties van het verleden in films, Amerikaanse populaire cultuur en contemporaine geschiedenis. Larabi studeerde af op representaties van de Irakoorlog in fictiefilms, documentaires en literaire journalistiek en hoe deze kunnen bijdragen aan de totstandkoming van een historisch discours. Hij is als journalist verbonden aan onder andere de Filmkrant en Moviescene.nl.
Fuocoammare
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Gianfranco Rossi
  • Land: Frankrijk/Italië
  • Jaar: 2016
  • Duur: 108 min.
  • Taal: Italiaans en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB