De stad ontvangt 'een echte Van Meegeren' van de Deventer familie Schoemaker tijdens de publieks(voor)première van de film Een Echte Vermeer in de Deventer Schouwburg. De erven van Paul en Betty Schoemaker schenken het beroemde schilderij 'Het Laatste Avondmaal', van de Deventer schilder en meestervervalser Han van Meegeren, met zijn bijzondere geschiedenis aan Vereniging de Waag, de vereniging die zich sterk maakt voor erfgoed in Deventer.

Op 3 oktober overhandigt mevrouw Mirjam Lange-Schoemaker, dochter van wijlen de heer Schoemaker, het schilderij tijdens de voorpremière van de film Een Echte Vermeer officieel aan de vereniging. Over de geslepenheid en schilderskwaliteiten van Han van Meegeren is al veel gezegd en geschreven en er is nu zelfs een film aan zijn leven gewijd. Een Echte Vermeer, de nieuwe film van regisseur Rudolf van den Berg, gaat op zaterdagavond 24 september in wereldpremière op het Nederlands Film Festival. In Deventer krijgt de film een voorpremière op 3 oktober in de Deventer Schouwburg, in aanwezigheid van hoofdrolspelers Jeroen Spitzenberg, Lize Feryn en Dewi Reijs, regisseur Rudolf van den Berg, schrijver en gespreksleider Kester Freriks, schrijver van de roman Een Echte Vermeer Jan van Mersbergen en producent Jeroen Koolbergen. Deze voorpremière is een gezamenlijke productie van Deventer Verhaal, de Deventer Schouwburg en filmhuis De Keizer.

Voorafgaand aan de filmvertoning vindt een toelichting op de film plaats. Na de film wordt ingegaan op de bijzondere schenking en wordt het schilderij onthuld en officieel overgedragen. Vervolgens kan het publiek op het toneel van de schouwburg een kleine pop-up expo bekijken, samengesteld door Deventer Verhaal. De entree is € 14,50 inclusief 1 drankje, kaarten zijn alleen verkrijgbaar bij de Deventer Schouwburg.

Een Echte Vermeer is vanaf 3 november dagelijks te zien in filmhuis De Keizer.
Deventer Verhaal: Een Echte Vermeer
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Rudolf van den Berg
  • Met: Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Marie Vinck e.a.
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2016
  • Duur: 150 min.
  • Taal: Nederlands gesproken
  • Meer over deze film via IMDB