Zondag 23 april. Deze film is onderdeel van het Slow Food Film Festival Deventer. In de Noord-Atlantische archipel Faeröer wordt er al honderden jaren gejaagd op zeemeeuwen en walvissen. Het voortbestaan van deze traditionele manier van leven wordt echter vandaag de dag bedreigd.

Het aantal lokale vogels neemt sterk af en het walvisvlees zit vol met giftige stoffen zoals kwik. Een lokale toxicoloog heeft ontdekt dat het eten van het verontreinigde vlees zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en waarschijnlijk ook gelinkt kan worden aan diverse gezondheidsproblemen bij de eilandbewoners. Daarnaast komt er ook druk op de bevolking vanuit buitenaf om te stoppen met de walvisjacht: honderden activisten komen naar de eilanden, vastberaden om (fysiek) in te grijpen. Dit alles leidt tot een defensieve houding van de eilandbewoners, die vast willen houden aan hun tradities.

Spreker: prof. dr. P.J. Palsboll - professor Mariene Biologie & Zoetwaterbiologie Rijksuniversiteit Groningen.

"Day slaagt er goed in een genuanceerd beeld van de jagers en hun gezinnen te schetsen." (Het Parool****)

Entree (inclusief hapje) € 10,50 (vriend/lid Slow Food € 8,50, CJP/onder 25 € 9,50, Cineville € 2,50). Er zijn ook arrangementen voor de hele zondag te koop, voor drie films + lunch in Restaurant Bouwkunde.

Van vrijdag 21 t/m zondag 23 april is de zesde editie van het Slow Food Film Festival Deventer. Een festival vol bijzondere en smakelijke documentaires en films. Tussendoor is het genieten van lekker, puur en eerlijk eten en drinken. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food IJsselvallei en YFM Deventer. Mede mogelijk gemaakt door Deventer Cultuur Club.
The Islands and the Whales
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Mike Day
  • Land: Denemarken/Groot Brittannië
  • Jaar: 2016
  • Duur: 82 min.
  • Taal: Faeröers, Engels en Deens gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB