Op de vlucht voor de 2de wereldoorlog verongelukt de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Op datzelfde moment valt zijn omvangrijke schilderijencollectie in handen van de nazi's. Na de oorlog vinden grote delen van die collectie hun weg naar de nationale kunstcollectie van ons land.

Als de jonge weduwe, Desi Goudstikker, zich na de oorlog bij de Nederlandse staat meldt om haar geroofde bezit terug te claimen, gaat ze akkoord met een schikking die achteraf gezien nogal karig blijkt. Haar schoondochter, Marei von Saher, besluit daarom in 1996, na het overlijden van haar man, een procedure te starten tegen de Nederlandse staat. Tien jaar later willigt de regering alsnog het grootste deel van de claim in. De Goudstikker-geschiedenis is rijk geschakeerd. Enerzijds gaat het over klassieke kunst, over een romantische liefde en een dramatische vlucht. Anderzijds gaat het over een keiharde juridische strijd tussen de Nederlandse staat en een uit de oorlog weergekeerde weduwe. Tot slot, met de uitspraak van staatssecretaris Medy van der Laan, is deze geschiedenis tot een einde gekomen. Een opmerkelijk einde, zo blijkt uit ‘Goudstikker, erfenis op drift’.

In deze documentaire houdt Eric Velthuis dit omstreden besluit tegen het licht en reconstrueert voor het eerst deze dramatische geschiedenis. Hij legt een aantal feiten bloot, waaruit blijkt dat niet iedereen vindt dat er recht gedaan is. De Goudstikker-zaak blijft, ook nu nog na de uitspraak, een controversiële zaak.

Deze film wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II (12 mei t/m 27 augustus). Deze tentoonstelling in de Bergkerk vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Roofkunst: Goudstikker, Erfenis op Drift
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Eric Velthuis
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2006
  • Duur: 50 min.
  • Taal: Nederlands gesproken