Te zien tijdens de IJsselbiënnale. Regisseur Fiona Tan is bij deze voorstelling aanwezig voor een inleiding en Q&A. Ascent is een unieke film: een pure, esthetische, hypnotiserende filmervaring rondom de heilige berg Fuji; over de mens, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en tradities.

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla. Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan. Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring.

In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie. De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk.

"In Ascent komt via 600 foto’s de hoogste berg van Japan, de Fuji, tot leven. Het resultaat is overweldigend." (NRC*****)
"Ascent is hypnotiserende ervaring." (de Volkskrant****)
IJsselbiënnale: Ascent
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Fiona Tan
  • Met: Hiroki Hasegawa e.a.
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2016
  • Duur: 80 min.
  • Taal: Japans en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB