De regisseurs Wegdam en Asimakopoulos beantwoorden op zaterdag 11 november na afloop van de film vragen uit het publiek. Zestien jaar nadat Opono Opondo zelf als kind werd ontvoerd door het rebellenleger van Joseph Kony, keert hij terug naar huis als volwassen oorlogscommandant. Hij wist te ontsnappen uit het leger. Nu moet hij zijn plek in de maatschappij zien te vinden.

Maar zonder zijn vertrouwde geweer worstelt hij met de regels van het burgerleven. Opono leert brommer rijden, volgt een business course en laat visitekaartjes drukken. Hij realiseert zich echter hoe moeilijk het is zijn draai te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven vocht, inclusief zijn eigen familie. Opono worstelt met zijn verleden én zijn toekomst. Alleen bij zijn beste vriend Tabu, ook een ex-rebel die nu sateetjes verkoopt, kan Opono ontspannen. De documentaire No Place for a Rebel verbeeldt de wrange strijd van voormalig rebellen die na hun terugkeer in de samenleving willen breken met het verleden. Als zij thuiskomen bij een familie die niet meer van hen is, in een gemeenschap waar ze zich niet thuis voelen en niet begrepen worden.

"De verdienste van de film is dat hij ons dichtbij dilemma’s brengt die we – en dat frustreert ook – nooit echt zullen kunnen begrijpen." (NRC Handelsblad***)
No Place for a Rebel
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2017
  • Duur: 76 min.
  • Taal: Engels en Acholi gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB