Johan van Rijthoven is een moderne boer die er alles voor over heeft om een gezond boerenbedrijf over te dragen aan zijn kinderen. Omdat zijn koeien door onverklaarbare redenen niet genoeg melk meer geven en zijn bedrijf met de ondergang bedreigd wordt, bindt de melkveehouder de strijd aan met de multinational die hem melkrobots geleverd heeft. Een strijd die leidt tot confrontaties: met zichzelf, met zijn directe omgeving, en met onbeheersbare krachten op zijn erf.

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren. “Er is veel verborgen leed op het platteland”, volgens psychiatrisch verpleegkundige Maria van Genugten. “Boeren praten graag over hun werk, kunnen alles vertellen over het welzijn van hun dieren, maar naar zichzelf kijken ze niet. Tot de nek in de schulden raken boeren sociaal en emotioneel geïsoleerd.” Een slopend mechanisme. Met Het Mysterie van de Melkrobots stellen filmproductiebedrijf DOXY en distributiebedrijf Periscoop Film de vraag hoe we als samenleving om willen gaan met het platteland en haar bewoners.

Voorafgaand aan deze film is de korte voorfilm Jolanda 23 te zien (Pim Zwier, 2008, 9.40 min.). In een weiland loopt een man met een handgrasmaaier. De eerste voorbereidingen worden getroffen voor het maken van een foto van een koe. Jolanda 23 is een korte observerende documentaire. Een beeldend verslag van alle verrichtingen die leiden tot het bereiken van een schoonheidsideaal.
Het Mysterie van de Melkrobots
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Vuk Janic
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2017
  • Duur: 84 min.
  • Taal: Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB