Het International Documentary Festival Amsterdam beleefde in 2017 alweer haar 30ste editie en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en best bezochte Documentaire Festival ter wereld. Van de ruim 300 documentaires die vorig jaar op IDFA vertoond werden, zijn er negen bekroond met een van de toonaangevende IDFA Awards.

Voor het programma The Best of IDFA on Tour 2018 is een selectie uit deze winnaars gebundeld, die vanaf januari 2018 door het land reizen.

Het programma is als volgt:
* 14.00 As We’re Told (28 min.) + Piripkura (81 min.)
* 15.49 – 16.10 pauze
* 16.10 Amal (83 min.)
* 17.33 – 17.50 pauze
* 17.50 The Other Side of Everything (104 min.)
* 19.34 einde

AS WE'RE TOLD
IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017
Zweden - 2017 - Erik Holmström, Fredrik Wenzel - 28 min, Zweeds gesproken.
Portret van de meest impopulaire instantie in Zweden: het arbeidsbureau. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, worden alle werknemers – van receptionisten tot psychologen en directeuren – nagespeeld door poppen, met talloze opzienbarende onthullingen tot gevolg. Zoals: een werkcoach helpt gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan.

PIRPKURA
Human Right Award IDFA 2017
Brazilië - 2017 - Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva - 81 min, Portugees gesproken.
Om de paar jaar trekt Jair Candor de jungle van de Amazone in, op zoek naar de laatste overlevenden van de Piripkura. Zijn zoektocht is urgent en tragisch: alleen door te bewijzen dat de indianen nog leven, kan hun leefgebied beschermd worden. Een fascinerende en ontroerende ode aan onverzettelijkheid.

AMAL
Openingsfilm IDFA 2017
Egypte, Libanon, Duitsland, Qatar - 2017 - Mohamed Siam - 83 min, Arabisch gesproken.
Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro trekt om te demonstreren. Met jeugdige overmoed gaat ze recht op het gevaar af. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.

THE OTHER SIDE OF EVERYTHING
Winnaar IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2017
Serbia, France, Qatar - 2017 - Mila Turajlic - 104 min, Servisch gesproken.
Een opgesplitst appartement in Belgrado vertelt een familieverhaal en symboliseert een land in politieke onrust. Srbijanka Turajlic, een politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie na het opbreken van Joegoslavië, woont hier nog steeds. Dochter Mila portretteert haar in een ontroerende film die de woning nauwelijks verlaat.

Alle films zijn Nederlands ondertiteld. Kaarten kosten € 25,- of € 20,- op vertoon van de VIP kaart van de BankGiro Loterij.
The Best of IDFA on Tour 2018
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Diverse regisseurs
  • Jaar: 2017
  • Duur: 296 min.
  • , Nederlands ondertiteld