2e en laatste week. Portret van drie Palestijnse vrouwen die in het dagelijks leven hun weg moeten zien te vinden tussen enerzijds het beklemmende, religieuze karakter van de maatschappij en anderzijds het vrijzinnige karakter van een metropool als Tel Aviv, waar ze wonen.

Bar Bahar is een intrigerend, vrouwelijk portret van de cultuurclash die dagelijks plaatsvindt in de straten van de Israëlische stad Tel Aviv. Centraal staan Leila, Salma en Noor, drie vrouwen die een appartement delen. De eerste is een kettingrokende, vrijgevochten advocate, de tweede een christelijke, lesbische dj en de derde een vrome, brave moslima die nog voor haar huwelijk al onderdrukt wordt door haar toekomstige man. Hamoud confronteert haar hoofdpersonages met de beperkingen en vooroordelen van de conservatieve, religieuze samenleving waarin ze zijn opgegroeid, maar stelt hen nooit voor als slachtoffers.

De kracht van de film is dat Hamoud de voor de hand liggende paden weet te vermijden en in de plaats daarvan samen met haar personages onderzoekt welke ontsnappingsmogelijkheden er zijn - als die er al zijn. Het nachtleven in Tel Aviv is daar één van. De stad aan de mediterrane kust is net zo goed één van de hoofdrolspelers in Bar Bahar. En Hamoud brengt de stad in al haar veelzijdigheid in beeld. Het is een land van Oz voor jonge mensen die de beklemmende samenleving van het platteland willen ontvluchten.

"Bar bahar is een verfrissende, eigentijdse feministische film waarin drie vrouwen in Tel Aviv leren hun eigenwaarde te bewaken." (Filmkrant****)
Bar Bahar
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Maysaloun Hamoud
  • Met: Mouna Hawa, Mahmud Shalaby, Sana Jammelieh e.a.
  • Land: Frankrijk/Israël
  • Jaar: 2016
  • Duur: 96 min.
  • Taal: Arabisch en Hebreeuws gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB