Te zien in de speelweek van 22 februari. Paradise vertelt het aangrijpende verhaal van drie individuen, Olga, Jules en Helmut, wier paden elkaar kruisen tijdens WOII. De Russische aristocrate Olga is lid van het Franse verzet en wordt gearresteerd door de Nazi’s omdat ze Joodse kinderen heeft helpen onderduiken in Parijs.

In de gevangenis ontmoet ze Jules, een Franse politie-inspecteur en nazi-collaborateur die haar zaak moet onderzoeken. Jules is gecharmeerd van de mooie Olga en biedt haar een lichtere straf aan in ruil voor seksuele gunsten. Olga gaat akkoord, ze wil alles doen om onder vervolging uit te komen. Haar hoop op vrijheid vervaagt echter in rap tempo als de gebeurtenissen een onverwachte draai nemen. Ze wordt naar een concentratiekamp overgebracht en haar leven wordt een Hel in de Germaanse visie op het Paradijs. Tot haar verrassing ontmoet ze daar Helmut, nu een hoog SS-officier, die ze nog kent uit vrolijker tijden. De vlam tussen hen laait weer op, maar wat hen wacht is een onvermijdelijk destructieve en verwrongen relatie. Helmut is voornemens Olga te redden, en biedt haar een ontsnappingsmogelijkheid. Intussen begint het einde van het nazi-tijdperk zich af te tekenen en Olga’s ideeën over het Paradijs veranderen onherroepelijk.

De film won de Zilveren Leeuw voor beste regie op het Filmfestival Venetië. Gefilmd in scherp zwart-wit, praten/biechten de personages voor de camera, en weeft Konchalovsky een verhaal dat verschillende kanten, en ideologieën van de genocide behandelt. Een krachtige parabel over het wezenlijke, menselijke verlangen te overleven. Andrei Konchalovsky, begonnen als scenarioschrijver van Andrei Tarkovsky, keerde na een carrière in Amerika in 2014 terug op Russische bodem voor The Postman’s White Nights.

"Ambitieuze vertelling over de Holocaust." (NRC***)
Paradise
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Andrei Konchalovsky
  • Met: Julia Vysotskaya, Christian Clauss, Philippe Duquesne e.a.
  • Land: Duitsland/Rusland
  • Jaar: 2018
  • Duur: 131 min.
  • Taal: Russisch, Frans, Duits en Jiddisch gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB