Wat doe je met een bibliotheek die in de jaren zestig is ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe en is vernoemd naar Martin Luther King Jr.? Deze vraag moest Francine Houben (creatief directeur Mecanoo) beantwoorden toen zij de opdracht kreeg de centrale bibliotheek van Washington een nieuwe toekomst te geven.

Een dergelijke opgave vereist een grondige analyse van de architectuur en begrip voor de keuzes van de ontwerper. Maar ook inzicht in de tijd waarin de bibliotheek tot stand kwam. Dit waren de zestiger jaren waarin de behoefte om radicaal te breken met oude structuren tot grote maatschappelijke veranderingen leidde. Modernist Mies van der Rohe ontwierp een tijdloos gebouw. Een voor die tijd moderne bibliotheek die ruimte bood aan de nieuwe opvattingen en inzichten over bibliotheken. In diezelfde tijd groeide Martin Luther King Jr. uit tot icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Vier jaar na zijn gewelddadige dood werd in 1972 de Martin Luther King Jr. Memorial Library geopend.

De documentaire volgt de architect Francine Houben terwijl zij heden en verleden onderzoekt om de bibliotheek van de toekomst te kunnen vormgeven. Ze duikt in de archieven, ontmoet de laatste tijdgenoten van Mies en King, spreekt met de huidige bezoekers en neemt deel aan de vredesmars op Martin Luther King Day. Tijdens haar zoektocht kijken zowel de naamgever als de oorspronkelijke architect kritisch over haar schouders mee.

Deze voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Rondeel Deventer. Stefan Lakkas, architect AvB BNA, geeft een inleiding. Zijn interesse voor Mies van der Rohe ontstond toen hij kennismaakte met het meesterwerk van deze architect in Brno (Tsjechië), de villa Tugendhat. Lakkas geeft een beeld van de waarde van de architectuur van Mies van der Rohe en doet dit o.a. aan de hand van de bewogen geschiedenis van villa Tugenthat en de respectvolle restauratie van de villa in 2010-2012.

Tot besluit zal Alice van Diepen, directeur van de Openbare Bibliotheek Deventer, vanuit het perspectief van de ‘gebruiker’ een korte inkijk geven op de aanleiding voor en het nieuwe pand van de bibliotheek aan de Stromarkt.

Entree € 11,- (vriend € 9,-, CJP/onder 25 € 10,-, Cineville € 2,-).
Rondeel Cinema: A Legacy of Mies and King
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Nienke Andersson
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2017
  • Duur: 62 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld