Op de zondag van het Food Film Festival Deventer vertonen we traditioneel altijd zes smakelijke en/of kritische films en genieten we tussendoor van ‘lekker, puur & eerlijk’ eten en drinken. Regisseur Fransjan de Waard is aanwezig bij de film voor een inleiding en nagesprek. Estella Franssen van De Ulebelt leidt vervolgens een discussie over wat wij zelf kunnen, in de rol van consument.

Bodemboeren is een Nederlandse documentaire over agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem. Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig ‘nieuw bodemverhaal’. Daarin is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij proactief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

De opvolger van Bodemboeren is de film Koolstofboeren. Landbouwbodems in Nederland kunnen jaarlijks één miljoen ton CO2 'wegvangen' door koolstof te binden in de bodem. In de film maakt men kennis met (bio)boeren die koolstofbinding standaard integreren in hun bedrijfsvoering. Wordt koolstofbinding een nieuw beloningsmodel op de boerderij?

Bij de koffie in de ochtend, voorafgaand aan de film, wordt iets lekkers van De Noorman geserveerd. Na de film is er een lunch met onder andere soepen van Boer aan tafel.

Losse kaarten voor deze film kosten € 10,50 (vriend filmhuis/lid Slow Food € 8,50 - | CJP/onder 25 € 9,50 | Cineville € 2,50). Dit is inclusief het lekkers bij de koffie. Losse kaarten voor de lunch (inclusief 1 drankje) kosten € 15,-. Een passe-partout voor de hele dag (3 films + lunch + hapjes) kost € 42,50 (vriend filmhuis/lid Slow Food € 37,50 | Cineville € 20,-).
FFFD: Bodemboeren & Koolstofboeren
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Fransjan de Waard en Joris van der Kamp
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2018
  • Duur: 90 min.
  • Taal: Nederlands en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld