Te zien in de speelweken van 14 en 21 juni. Deze film is onderdeel van de serie kunstfilms 'Arts in Cinema'.

Er zijn twee manieren waarop de nazi's hun hand wisten te leggen op roofkunst: door elk spoor uit te wissen van de zogenaamde 'ontaarde kunst' en door de brutale, systematische diefstal van klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa.

80 jaar zijn verstreken sinds het naziregime de 'ontaarde kunst' definitief in de ban deed, middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om 'pure, Arische kunst' te verheerlijken. Dit was 'De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst'. Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van verzamelaars en Joden. Meesterwerken werden in beslag genomen, bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten, het Louvre van Linz, een project dat nimmer verder kwam dan de tekentafel. Vele werken verdwenen ook naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere grote protagonist in deze Europese kunstroof.

Hitler vs Picasso and The Others brengt ons naar Parijs, New York, Nederland (deels opgenomen in Deventer!) en Duitsland waar we directe getuigenissen van alle verhalen beleven. We zien vier grote tentoonstellingen die alle omstandigheden rondom de roofkunst belichten, de mensen die er direct bij betrokken waren, de meest recente teruggevonden werken, alsmede kostbaar archiefmateriaal.

Onder de noemer Arts in Cinema brengt ABC Film Distribution een vijftal bijzondere kunstfilms naar de Nederlandse bioscopen tussen mei en september. Wij vertonen in juni en juli Caravaggio: The Soul and the Blood, Hitler versus Picasso and the Others en Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies.
Hitler versus Picasso and the Others
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Claudio Poli
  • Land: Duitsland/Frankrijk/Italië
  • Jaar: 2018
  • Duur: 90 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB