Gratis te zien op zaterdag 25 augustus tijdens Film op de Brink, aanvang 21:15.

Speciaal voor Film op de Brink 2018 vertoont Filmhuis De Keizer de grootste Nederlandse filmhit van de afgelopen jaren. Bankier van het Verzet vertelt het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld waarvan een gedeelte is opgenomen in Deventer.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 augustus wordt de Brink, het mooiste plein van Nederland, voor het 14e jaar omgetoverd tot een grote, gratis toegankelijke openluchtbioscoop. Op een groot doek voor de Waag worden vanaf 21.15 uur de beste films vertoond. Op alle avonden zijn stoelen geplaatst op de Brink, maar neem je eigen kleedje, stoel of iets dergelijks mee of ga heerlijk genieten vanaf een van de vele terrassen.

Voorfilm: bezoek Koningin Juliana Deventer in 1958 In het kader van Deventer 1250 jaar en in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en het Eye Filmmuseum wordt er iedere avond een korte voorfilm vertoond van het bezoek van koningin Juliana aan Deventer in 1958. Deze unieke film geschoten door Alex Roosdorp in kleur laat zien hoe de koningin wordt onthaald door enthousiaste schoolkinderen op het Grote Kerkhof. Wie weet zie jij jezelf terug op groot doek!

Film op de Brink wordt georganiseerd door filmhuis de Keizer met dank aan: dEVENTER, Historisch Centrum Overijssel, gemeente Deventer, VVV Deventer, Fonds Evenementen Binnenstad, Stichting Wesselings- van Breemen, Deventer 1250 en Eye Filmmuseum.

Film op de Brink: Bankier van het Verzet
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Joram Lürsen
  • Met: Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk, Raymond Thiry e.a.
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2018
  • Duur: 123 min.
  • Taal: Nederlands gesproken
  • Meer over deze film via IMDB