Te zien op 10 en 17 september. Ray Milland speelt de rol van zijn leven als Don Birnam, een schrijver uit New York die worstelt met een jarenlang alcoholisme en writer's block. Winnaar van de Grand Prix op het allereerste Filmfestival van Cannes. The Lost Weekend was ook goed voor vier Oscars en daarmee de grote winnaar van 1946: Beste film, Beste regisseur, Beste scenario en Beste mannelijke hoofdrol.

The Lost Weekend breekt voor het eerst het taboe in Hollywood dat alcoholverslaving geen serieus onderwerp van een film mag zijn. Dronkenschap en alcoholisme zijn tot die tijd vooral een vermakelijk onderwerp in komedies. Billy Wilder kiest voor de realistische aanpak in zijn indringende portret van alcoholist en schrijver Don. Zijn broer en toegewijde goede vriendin (Jane Wyman) proberen hem van zijn verslaving af te helpen. Maar Don begint aan een vierdaagse binge drinking, en belandt op de bodem van de put.

De resultaten bij het eerste testpubliek waren desastreus. Paramount stond op het punt de film terug te trekken. Maar dankzij een uitgekiende bioscooprelease (de film werd aanvankelijk klein uitgebracht) bouwde de film door mond-tot-mondreclame een sterke reputatie op bij het publiek. Ook zat de veranderende tijdgeest mee. Sociale problemen werden met meer begrip ontvangen. Wilder verfilmde het gelijknamige boek uit 1944 van Charles Jackson. In het boek is het hoofdpersonage een latente homoseksueel. Wilder en co-scenarist Charles Brackett zagen zich onder druk van de censuur van de Hays Office gedwongen dat element in de film te schrappen, maar zijn alcoholverslaving bleef een punt van zorg voor de censors.
In tegenstelling tot de meeste Hollywoodproducties uit die jaren wordt The Lost Weekend op locatie opgenomen, in New York, om zo de sfeer van het boek beter te treffen. Hoofdrolspeler Ray Milland brengt de nacht door in een ontwenningskliniek om zich beter in zijn rol in te kunnen leven, als method actor avant la lettre.

The Lost Weekend
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Billy Wilder
  • Met: Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry e.a.
  • Land: Verenigde Staten
  • Jaar: 1945
  • Duur: 101 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB