Te zien op 24 september en 1 oktober. Genadeloze aanval op de manipulatieve rol van de media in de Amerikaanse samenleving en de op sensatie beluste mediaconsument. Een van Billy Wilders meest gedurfde en persoonlijke films, waarin hij geen moeite doet de scherpe randjes af te vijlen.

Kirk Douglas schittert als Chuck Tatum, een uitgerangeerde journalist die zijn geluk beproeft in Albuquerque. Hier stuit hij op verhaal over een man die is opgesloten in een ingestort gangenstelsel in een berg. Hij weet de reddingsoperatie een weekje te rekken, zodat hij het nieuws nog wat langer kan uitmelken. Billy Wilder schildert hem af als een hebzuchtige wolf die alles doet voor een scoop. Maar ook wij, de aldoor op sensatie beluste mediaconsumenten, krijgen een gitzwarte spiegel voorgehouden.

Ace in the Hole werd bij de uitbreng snoeihard aangepakt door de Amerikaanse pers. Hollywood Reporter noemt de film 'ruthless and cynical (….) a distorted study of corruption and mob psychology'. Het heersende sentiment is dat Billy Wilder een anti-Amerikaanse film heeft gemaakt. In Europa is er wel waardering, maar de film – door Paramount hertiteld als The Big Carnival – is de eerste flop van Wilder in Hollywood. Hij verloor veel macht en krediet in Hollywood. De reactie van Wilder: ‘Fuck them all. This is the best picture I ever made.’ Tegenwoordig geldt Ace in the Hole als een film die zijn tijd ver vooruit was en ook nu nog hoogst relevant is. Het was ook de eerste door Billy Wilder zelf geproduceerde film, zonder zijn vaste co-scenarist Brackett en met een oorspronkelijk scenario van eigen hand. Filmmaker Spike Lee is een groot bewonderaar van Billy Wilder en in het bijzonder van Ace in the Hole: in Malcolm X citeert hij de eindscène uit Wilders film.

Ace In the Hole
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Billy Wilder
  • Met: Kirk Douglas, Jan Sterling, Robert Arthur e.a.
  • Land: Verenigde Staten
  • Jaar: 1951
  • Duur: 111 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB