The Favourite is gratis te zien tijdens Film op de Brink op donderdag 22 augustus.

Van donderdag 22 t/m 24 augustus toveren wij De Brink om tot een grote openluchtbioscoop. Voor De Waag zetten we een groot scherm neer en zetten we 500 stoelen klaar. We beginnen iedere avond met de films om 21:15. Natuurlijk mag je ook je eigen kleedje meenemen of een mooi plekje op één van de terrassen uitzoeken. Donderdag 22 augustus: The Favourite
Vrijdag 23 augusutus: Le Grand Bain
Zaterdag 24 augustus: je Green Book


Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede uitbarstingen.

Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

Algemeen Dagblad *****: "Een kostuumdrama dat je zelden ziet: ondeugend, stoutmoedig en vrijpostig. Met drie fenomenale hoofdrolspeelsters." ...nu al een van de beste films van 2019".
De Volkskrant:"...smeuïg scenario... De actrices ... zijn fantastisch in hun rollen, die hoe langer hoe complexer blijken. Vooral Olivia Colman als koningin Anne is onvergetelijk ... haar komische timing is waanzinnig, de kwetsbaarheid die ze eronder legt is zo mogelijk nog indrukwekkender."
VPRO Cinema *****:"Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen ... tot de ongewone camerahoeken en de voorzijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos."

Maar liefst 10 Oscarnominaties: Beste Film, Beste Actrice, 2x voor Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Regisseur, Beste Originele Scenario, Beste Kostuumontwerp, Beste Montage, Beste Camera en Beste Productdesign.
Winnaar Oscar: Beste Actrice

Winnaar 1 Golden Globe: Beste Actrice (Olivia Colman). Genomineerd voor vijf Golden Globes.
The Favourite
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Yorgos Lanthimos
  • Met: Emma Stone, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Rachel Weisz, Mark Gatiss
  • Land: Groot Brittannië
  • Jaar: 2018
  • Duur: 119 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB