Laatste kans! Alleen deze week nog te zien. Mary Queen of Scots is een historisch drama, met Saoirse Ronan als Mary Stuart en Margot Robbie als Elizabeth I. Geschreven door Beau Willimon en geregiseerd door Josie Rourke.

Mary Queen of Scots gaat in op het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart (Saoirse Ronan). Op haar zestiende werd ze koningin van Frankrijk, op haar achttiende was ze al weduwe. Toch weerstond ze de druk om opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keerde ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeiste. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie). De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde.

Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven. Mary is vastbesloten om meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen.

De Volkskrant ***: "prachtig vormgegeven historische film [...] geweldige actrices"
Trouw****: "Twee vrouwelijke monarchen tegenover elkaar, die het niet alleen met elkaar te stellen hebben, maar afzonderlijk ook ieder moment pootje gelicht kunnen worden door hun eigen achterban: heerlijk materiaal voor scenarist Beau Willimon ('House of Cards') en de Londense theatermaakster Josie Rourke. 'Mary Queen of Scots' is haar krachtige filmdebuut. Met twee uitstekende actrices, de Ierse Saoirse Ronan als de katholieke Schotse en de Australische Margot Robbie als de Engelse protestantse koningin, onderzoekt ze meer dan de dynamiek van politiek gekonkel en godsdienststrijd alleen."

Genomineerd voor 2 Oscars voor Beste Kostuums en Beste Make-Up & Hairstyling.
Mary Queen of Scots
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Josie Rourke
  • Met: Saoirse Ronan, Margot Robbie, David Tennant, Guy Pearce e.a.
  • Land: Groot Brittannië/Verenigde Staten
  • Jaar: 2018
  • Duur: 124 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB