Laatste kans! Alleen deze week nog te zien. Winnaar Oscar Beste Documentaire.

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, een rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken. Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,… zonder touw: free solo.

Het free solo bedwingen van El Captain is dé ultieme sportprestatie. Een waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul kleine foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. Het wordt duidelijk dat Alex dit moet doen, dat hij niet anders kan, maar ook dat hij naar het sublieme reikt. Alex is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin, die duidelijk enorm worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een Boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen. Een documentaire van mythische proporties, gefilmd door zijn vrienden, die toevallig ook de allerbeste bergfilm regisseurs van de wereld zijn.

de Volkskrant **** :" Als de klimmer in Free Solo aan zijn klim begint, raakt de kijker ook in euforie. Free Solo biedt geen pasklare antwoorden, maar getuigt van respect voor Alex Honnolds Klimdwang".
NRC **** : "In het brein van een extreme bergbeklimmer".

Winnaar Oscar Beste Documentaire
Free Solo
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Elizabeth Chai Vasarhelyi & Jimmy Chin
  • Land: Verenigde Staten
  • Jaar: 2018
  • Duur: 97 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB