Alleen te zien in de speelweek van 6 december. Dit veelvuldig bekroond speelfilmdebuut uit Paraguay is een karakterstudie van een oudere vrouw van goede komaf, die door omstandigheden wordt gedwongen haar beschermde leven om te gooien en haar blik naar buiten te richten.

Asunción, Paraguay. Chela en Chiquita, beiden afkomstig uit welgestelde familie’s, zijn al meer dan 30 jaar een stel. In de loop der jaren hebben ze een vaste rolverdeling ontwikkeld. Extraverte Chiquita is verantwoordelijk voor het runnen van hun leven. Chela daarentegen geeft er de voorkeur aan de dag door te brengen aan haar schildersezel. Hun financiële situatie dwingt hen sommige van hun geërfde, geliefde meubels te verkopen. Wanneer Chiquita vanwege fraude naar de gevangenis wordt gestuurd, blijft Chela plotseling alleen achter. Voor het eerst in haar leven staat ze er alleen voor en dat valt niet mee. Er is zoveel dat ze niet weet, niet kan en niet durft. Langzamerhand ontdekt ze het echte leven en alles wat ze al die jaren gemist heeft.

Even terughoudend en voorzichtig als Chela, onderzoekt de film de buitenwereld, en richt haar blik steeds meer op een laag van de bevolking in Paraguay die zeldzaam afgeschermd van de realiteit leeft. Tijdens een bezoek van Chela aan haar vriendin in de gevangenis, ontstaat er echter een heel ander beeld van de verhoudingen in Paraguay. Winnaar Zilveren Beer voor Beste Actrice, Zilveren Beer Alfred Bauer prize & FIPRESCI-Prijs, Berlinale 2018

NRC Handelsblad****: "Debuterend regisseur Marcelo Martinessi vertelt het verhaal met humor en mededogen….Dat levert soms satirische, soms melancholische miniaturen op"
De Volkskrant****: "boven alles is Martinessi’s film het verhaal van een persoonlijke revolutie. Onder zijn subtiele regie breekt het licht langzaam maar zeker door… Het is prachtig hoe Brun de kijker om haar vinger weet te winden."

Las Herederas
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Marcelo Martinessi
  • Met: Ana Brun, Margarita Irún, Ana Ivanov e.a.
  • Land: Paraguay
  • Jaar: 2018
  • Duur: 98 min.
  • Taal: Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB