In februari organiseren we ieder jaar een filmcursus onder leiding van Jan Salden, het thema van de cursus in 2019 is Film en Theater.

Film en theater zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet in de minste plaats in Deventer natuurlijk waar wij samen met onze collega's van Theater Bouwkunde begin 2020 samen film en theater aan u zullen aanbieden in Viking Film & Theater.

Film werd bij zijn komst door sommigen gezien als de vervanging van het (volks)theater maar ze bleken uitstekend naast elkaar te kunnen bestaan. Al sinds het allereerste begin van de film hebben filmregisseurs zich laten inspireren door theater, zowel de verschijningsvorm als als rijke bron van (scenario)materiaal.
In deze cursus, gegeven op de vier maandagavonden in februari, gaan we dieper in op raakvlakken en verschillen.

De cursus wordt gegeven door de meest enthousiaste filmdocent die we kennen: Jan Salden. Hij is docent filmtheorie en geschiedenis in MAMDT (Maastricht Academy for Media, Design and Technology) en al jaren actief als inleider en cursusgever.

De data en de films:

4 februari
Shakespeare verfilmd: Much Ado About Nothing - Kenneth Branagh
Inmiddels klassieke Shakespeareverfilming met onder meer Emma Thompson, Kate Beckinsale en Denzel Washington. De jonge geliefden Hero en Claudio zullen binnen een week gaan trouwen. Om de tijd te doden zetten ze samen met Don Pedro een val op voor Benedick, een arrogante vrijgezel, en Beatrice, zijn favoriete sparringpartner.

11 februari
Alex van Warmerdam: een toneelmaker maakt films: Schneider vs Bax
Schneider, huurmoordenaar van beroep krijgt een spoedopdracht. Hij heeft redenen te over te weigeren maar wordt overgehaald, het zou een makkelijk klusje zijn, het omleggen van de schrijver Ramon Bax…

18 februari
Het had een theaterstuk kunnen zijn: Twelve Angry Men – Sidney Lumet
Twaalf leden van een jury trekken zich terug voor beraad over wat een eenvoudige zaak zou moeten zijn. Maar 'Jurylid nummer 8' (een geweldige Fonda), is niet overtuigd. Stukje bij beetje brengt hij de anderen aan het twijfelen over hun te makkelijke, vooringenomen conclusie. Dit fascinerende speelfilmdebuut van regisseur Lumet is een ronduit claustrofobische rechtbankthriller, die zich vrijwel volledig afspeelt binnen één ruimte.

25 februari
Boek – Theater – Film: Anna Karenina - Joe Wright
Anna Karenina is het tijdloze verhaal over een buitenechtelijke liefdesrelatie in het tsaristische Rusland van 1874. De prachtige en levenslustige Anna voelt zich gevangen in haar liefdeloze huwelijk met de hooggeplaatste ambtenaar Alexei Karenina. Wanneer ze graaf Vronsky leert kennen, ontstaat er een gepassioneerde affaire met tragische gevolgen. Joe Wright situeert het merendeel van de handeling in een theater. Het blijkt een meesterzet, die de film dicht bij de klassieke status van de roman brengt.

Iedere cursusavond start om 19.30 uur met een inleiding en de film begint om 20.30 uur. De koffie en thee staat klaar vanaf 18.45. Na de voorstelling is er mogelijkheid tot nabespreking. Het cursusgeld bedraagt €77,50 (vriend €67,50, CJP/onder 25 € 72,50) inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst.

Aanmelden kan via onze website of aan de kassa. Op website ga je via ‘specials’ of via de kalender (4 februari) naar ‘Filmcursus Film en Theater’ en koop je online je kaarten, net zoals bij een filmvoorstelling. Per e-mail ontvang je dan een e-ticket. Aanmelden voor de gehele cursus kan t/m zondag 27 januari 2019.
Filmcursus Film en Theater
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Jan Salden
  • Jaar: 2018
  • Duur: 150 min.
  • , Nederlands ondertiteld