Laatste kans, alleen deze week nog te zien. Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een 'praktische handleiding' voor het overleven in zo'n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

de Volkskrant ****: "Feilloos geregisseerd, altijd nietsontziend en vaak met galgenhumor".
NRC ****: "Een aangrijpend theater van wreedheid en leugens".
Trouw ****: "Bijna alles wat Loznitsa maakt, is goed. Ga dit zien en oordeel zelf. De waarheid zit in de beelden".
Algemeen Dagblad**** : "Deze prijswinnende Oekraïense Oscarinzending legt de vinger op de zere plek van het weinig fraai ogende mens-zijn in barre tijden".
Het Parool: "Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons zijn maatschappij in verval". de Filmkrant: "Je begrijpt meteen waarom Loznitsa in Cannes in de Un Certain Regard-selectie de prijs voor Beste Regie kreeg".
Donbass
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Sergei Loznitsa
  • Met: Valeriu Andriuta, Evgeny Chistyakov, Georgiy Deliev
  • Land: Oekraïne
  • Jaar: 2018
  • Duur: 121 min.
  • Taal: Oekraïens, Russisch en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB