Te zien op 18 en 23 april in het kader van de Ronde van Vedett.
Deze documentaire van Arunas Matelis biedt een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Hij toont op prachtige wijze de relatie tussen de leiders en zij die zichzelf opofferen om teamgenoten te laten winnen. Waar verliezen winnen wordt.

Voor een toeschouwer is de wielrenner in de bus, ver achter het peloton, vaak een verliezer. Ze worden waterdragers genoemd, knechten, ‘domestics’ of ‘gregarios’. Bovendien mogen ze nooit winnen. Deze sportmensen offeren hun carrière op voor het helpen van andere teamgenoten.

In ‘Wonderful Losers’ volgt Maletis de koers vanuit het perspectief van een medisch team dat in een claustrofobisch kleine wagen omgeven wordt door gewonde renners. Het leven van de dokters en verplegers tijdens een wielrenwedstrijd doet denken aan oorlogsgebied. Wielrenners vallen, staan op en gaan door. En tijdens deze strijd gebeuren er bijzondere dingen.

De Litouwse filmmaker Arunas Matelis volgde het peloton enkele jaren lang tijdens de Giro d’Italia. Zijn film- odyssee vertelt het nooit vertelde verhaal van prachtige verliezers, echte strijders, ridders en monniken van het professioneel wielrennen. Bij zijn première eind 2017 won de film meteen de prijs voor beste documentaire op het filmfestival van Warsaw in Polen. Vele filmfestivals en prijzen volgden. ‘Wonderful Losers’ was de inzending van Litouwen voor Beste Buitenlandse Film bij de afgelopen Oscars.
Wonderful Losers: A Different World
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Arunas Matelis
  • Land: Italië/Letland/Litouwen/Nederland/Zwitserland
  • Jaar: 2017
  • Duur: 71 min.
  • Taal: Engels, Italiaans, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB