Te zien op dinsdag 7 mei. In 1991 startte het Ministerie van Buitenlandse Zaken een omvangrijk project voor de bouw van een reeks nieuwe ambassades. De promotie van Nederlandse architectuur in het buitenland stond daarbij voorop. Twintig jaar later wordt in de film Mission Statements een bezoek gebracht aan vier van de meest spraakmakende nieuwe ambassades.

De maker van de film en architect Jord den Hollander verzorgt de inleiding en geeft uit de eerste hand een toelichting bij de totstandkoming van de film. Den Hollander reisde af naar Addis Abeba, Berlijn, Maputo en Paramaribo om de resultaten van de architectonische zendingsdrang met eigen ogen te bekijken.

De film toont het werk van vier Nederlandse architecten; Paramaribo (architect: Lucien Lafour), Maputo (architect: Claus en Kaan), Addis Abeba (architect: Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek) en Berlijn (architect: Rem Koolhaas / OMA).

Is het ministerie van Buitenlandse Zaken in haar de culturele missie geslaagd? Mission Statements is een onthullend relaas over het culturele aspect in de internationale diplomatie en toont de soms hilarische misverstanden die daar uit voortkomen. Ambassadeurs vertellen over gordijnen tegen de inkijk, de bijzondere lichtval, laten vluchtwegen zien en reageren soms laconiek op tekortkomingen. Mission Statements is hiermee een ongewoon portret over de Nederlandse identiteit.

Mission Statements
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Jord den Hollander
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2011
  • Duur: 77 min.
  • , Nederlands ondertiteld