Klassieker, te zien op 24 juni en 1 juli. Een digitale restauratie van een Hitchcockiaanse thriller naar een scenario van Pim de la Parra, Wim Verstappen en Martin Scorsese.

Een student in Amsterdam maakt bij het ophangen van een schilderij een gat in de muur van zijn kamer. Zijn nieuwsgierig wordt gepikkeld door de handelingen van zijn buurman, die dames ontvangt en drogeert. Samen met zijn verloofde, de journaliste Marina (Alexandra Stewart uit Truffauts La nuit américaine), onderzoekt de medisch student wat er zich allemaal voor geheimzinnigs in die kamer afspeelt, waarna de psychedelische thriller afkoerst op een schokkend einde.

Een 'sex and psycho-suspense mystery' noemde Pim de la Parra zijn eerste lange speelfilm, een Engelstalige, Nederlands-Duitse coproductie van Scorpio Films. De film is nu in een digitaal gerestaureerde versie te zien. Voor het verhaal liet hij zich inspireren door Hitchcocks Oscargenomineerde Rear Window (1954). Voor het camerawerk contracteerde De la Parra Frans Bromet, die daarvoor slechts op 8- en 16mm had gedraaid. Hoewel de ontvangst in Nederland wat lauw was, verkocht Scorpio de rijkelijk met blote dames gestoffeerde thriller aan zo'n 65 landen. Vooral in Duitsland deed Besessen - Das Loch in der Wand het goed. Martin Scorsese, toen nog filmdocent aan de universiteit van New York, leverde een bijdrage aan het scenario.

Met voorfilm: Joop (NL, 1969, Pim de la Parra), waarin een onhandige man zijn laatste kans op een blijvende liefde verspeelt. De la Parra schoot deze komische korte film veertien dagen voor de première van Obsessions, als voorfilm (10'). NRC: "Obsessions is voor de kijker van nu nog steeds spannend en doet denken aan Hitchcock (en niet alleen omdat de muziek van diens vaste componist Bernard Herrmann is), maar het is lastiger je in te leven in de controverse die toen ontstond. Dat die opwinding er was, bevestigt een anekdote over PSV uit die tijd. Toenmalig coach Kurt Linder had bedacht dat het een leuk teamuitje zou zijn, met zijn allen naar de film, maar hij joeg zijn spelers halverwege de film verschrikt de bioscoop uit omdat ze oververhit dreigden te raken door de seksuele suspense. Dat was niet goed voor de voorbereiding. "
Obsessions
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Pim de la Parra
  • Land: Duitsland/Nederland
  • Jaar: 1969
  • Duur: 90 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB