Te zien in de serie Arts in Cinema in de speelweek van 27 juni. The Barnes Foundation in Philadelphia bezit momenteel de grootste Renoir-collectie ter wereld. Hier begint de film en het opmerkelijke verhaal van een nog opmerkelijker kunstenaar.

Kunst van Renoir levert, net als het populaire werk van zijn landgenoten Cézanne, Monet en Degas, miljoenen dollars op. Maar wie is de man achter de kunstwerken? Waarom en hoe schilderde hij? En wat schuilt er achter zijn blijvende aantrekkingskracht? Renoir - Revered and Reviled geeft een fascinerend beeld van deze impressionistische grootheid. In deze nieuwe en verfrissende biografie van Renoir wordt zichtbaar hoe hij de schakel vormt tussen het 'oude' en het 'nieuwe'.

Pierre-Auguste Renoir (Frankrijk 1841-1919) was een veelbesproken maar ook een zeer invloedrijke kunstenaar. Hij stond aan het begin van een nieuwe kunststroming: het impressionisme. Om daar vervolgens radicaal afstand van te nemen en een nieuwe weg in te slaan. Renoir's oeuvre is daarom zowel controversieel als inspirerend te noemen. En hij werd niet door de minsten gerespecteerd: zowel Pablo Picasso als tijdsgenoten Henri Matisse en Claude Monet waren groot bewonderaars van zijn werk. Inspirerend, revolutionair of provocerend? Of iemand nu een groot kunstliefhebber is of niet, het verhaal en het werk van Renoir zal verwonderen.
Arts in Cinema | Renoir: Revered and Reviled        
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Phil Grabsky
  • Jaar: 2019
  • Duur: 87 min.
  • , Nederlands ondertiteld