Te zien op 10 november 2019, na afloop geeft regisseur Simone de Vries een Q&A. Documentaire over Jasperina de Jong, gedurende bijna 40 jaar de grande dame van het Nederlandse theater. Op basis van archiefbeelden, foto’s en gesprekken met De Jong worden een uniek talent en een unieke carrière in beeld gebracht.

Jasperina de Jong (81) woont met haar hond in een bos, teruggetrokken. Ze heeft alles al zo vaak verteld: hoe ze als meisje al mooi kon zingen maar eigenlijk balletdanseres wilde worden, hoe Wim Kan haar niet aannam wegens gebrek aan talent. Dat bleek een vergissing: ‘Pien’ ging een glansrijke carrière tegemoet, schopte tegen heilige huisjes, was een feministe pur sang - kostwinner, de eerste met een one-womanshow. Maar had ze tijd genoeg voor haar gezin? En hoe ging ze verder na de dood van Eric Herfst, haar liefde, haar echtgenoot, mentor en regisseur?

Regisseur Simone de Vries maakte eerder onder meer Beer is cheaper than therapy en documentaires over kunstenaars zoals Kinky Friedman (Proud to be an asshole from El Paso), Kamagurka (Planeet Kamagurka) en Rutger Hauer (Blond, Blue Eyes). Haar korte documentaire Raak me waar ik voelen kan werd in 2007 bekroond met een Gouden Kalf.

NRC Handelsblad ****: "een mooi gemonteerde compilatie van bezienswaardig archiefmateriaal"

Jasperina: Op eenzame hoogte
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Simone de Vries
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2019
  • Duur: 86 min.
  • Taal: Nederlands gesproken
  • Meer over deze film via IMDB