Te zien op zondag 1 maart. Filmmakers Jelmer Hoekstra en Bas Bakker zijn aanwezig voor een Q&A.

De film gaat over verhalen van Nederlandse soldaten die hun dienstplicht in Suriname vervulden. Het is een bijzondere film met verhalen over een vergeten leger verteld door de ogen van zowel Nederlandse als Surinaamse dienstplichtigen die tussen 1945 en 1975 hun militaire dienstplicht vervulden in de toenmalige kolonie Suriname.

‘Ruim 20.000 jongens vertrokken tussen 1945 en 1975 naar de toenmalige kolonie Suriname om daar hun dienstplicht te vervullen. “Voor ons in die tijd een unieke kans om op avontuur te gaan’’, zegt Jacques Staal die in de documentaire verteld over zijn avontuur in 1964.

Regisseur Jelmar Hoekstra had op zolder een houten reiskoffer met spullen van zijn oom gevonden die in Suriname was geweest. In de koffer zat een kapmes, een opgezette Kaaiman en jungle instructie boekje. Tijdens zijn research kwam hij persoonlijke verhalen van de inmiddels bejaarde Nederlandse dienstplichtigen en beroepsmilitairen tegen die de basis vormden voor de documentaire.

Het resultaat is een onderhoudend filmdocument geworden vol nostalgie, avontuur en soms tragiek. Te zien zijn sterk verbeterde 8 mm opnames van jonge mannen die op piranha’s vissen, zich met een kapmes door het oerwoud banen of de gevolgen van een noodlottig ongeval met een antitankmijn waarvan Wim Vos getuige was en dit voor zijn leven nooit meer zal vergeten.

In deze raamvertelling wordt uniek archiefmateriaal met verhalen van toen verbonden met verhalen van nu. Afgewisseld met gesprekken met zeventigers en soms tachtigers die, terug in Suriname, terugblikken op hun tijd in de voormalige kolonie. Voor de meesten een tijd om nooit meer te vergeten. Sommige militairen besloten na hun dienst in Suriname te blijven wonen zoals o.a. Anne de Vries. Hoekstra heeft daar wel een verklaring voor:”Het land heeft toch iets Nederlands. De voertaal is ook Nederlands. Ze voelden zich er wel thuis. De temperatuur is er prima. En als je dan ook nog tegen een mooie Surinaamse schone aanloopt…” Defensie eiste wel dat je aantoonbaar in je eigen inkomen kon voorzien en dan mocht je er blijven.

De film is een tijdsdocument over een stukje Nederland in de Tropen wat ondanks de problemen in het verleden en soms helaas ook nog het heden bruist van de spontaniteit, humor en levenslust. De kameraadschap en saamhorigheid die tussen de jongens van toen ontstond en vaak zorgde voor vriendschapsbanden voor het leven die in de documentaire duidelijk terug te zien zijn.

Een van de dingen die deze documentaire zo bijzonder maakt zijn de vele uren, nooit eerder vertoonde 8mm footage. Deze films komen uit privé collecties van de hoofdpersonen en zijn nooit eerder gedigitaliseerd en toegankelijk geweest voor het grote publiek.
Onze Jongens in de Jungle
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Jelmer Hoekstra & Bas Bakker
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2020
  • Duur: 71 min.
  • Taal: Nederlands gesproken
  • Meer over deze film via IMDB