Laatste week! In About Endlessness worden we door de wereld geleid door de zachte stem van een vrouw. Het is een soort sprookjesstem, een Scheherazade die ons het eeuwige verhaal vertelt van de levens en het streven van de mensheid.

Geleid door deze stem, zien we de handelingen van de mens en het leven in al zijn banaliteit en grootsheid door een reeks schijnbaar triviale momenten die de pracht van het leven weerspiegelen: een meisje grijpt voor de eerste keer de hand van een geliefde jongen; een vader bindt de veters van zijn dochter in de stromende regen; een jonge vrouw wacht op haar afspraak - maar ook momenten waarin menselijke wreedheid in al haar banaliteit wordt getoond - een man sleept een kruis; een kreupele oorlogsveteraan zit aan de kant van de weg; als de hoorn des overvloeds van het leven zelf.

Roy Andersson's film zijn uit duizenden te herkennen. Ergens, in de meer dan twintig jaar tussen de financiële flop van zijn tweede speelfilm Giliap (1975) en de artistieke triomf van zijn derde, Songs from the Second Floor (2000), ontstond zijn kenmerkende stijl. Het zijn melancholieke, empathische vignetten waarin de komische absurditeit en fragiliteit van de zuchtende mens en diens bestaan in het ondermaanse in schilderachtige bleek-belichte en vaak spectaculaire studio-opstellingen met obsessieve precisie en kadrering wordt vastgelegd.

Ook het niet voor niets existentieel getitelde About Endlessness volgt dat procedé. Als van een Sjeherazade horen we een voice-over vertellen wat ze allemaal ziet: een priester die van zijn geloof is gevallen, een verregende vader die de veters van zijn dochter strikt, een verslagen leger sjokkend in de kou.

Deze film is ook thuis te zien via Picl. Bekijk hem hier: About Endlessness

De Volkskrant **** : "About Endlessness is even triest als troostrijk".
About Endlessness
Tickets
K = tickets kopen (geplaceerd)
R = tickets reserveren
  • Regie: Roy Andersson
  • Met: Bengt Bergius, Jan-Eje Ferling, Martin Serner
  • Land: Duitsland/Noorwegen/Zweden
  • Jaar: 2019
  • Duur: 76 min.
  • Taal: Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Meer over deze film via IMDB