Om het thuis blijven leuker te maken willen we je graag tips geven voor de komende tijd.

Tip 1. Picl

Met Picl zie je veel van onze films thuis via je tv, telefoon of laptop. Iedere week komen er nieuwe films bij. Met je bijdrage steun je ons, de filmmakers en de distributeurs. Anton, onze filmprogrammeur geeft iedere week een tip. Films die je volgens hem moet zien zijn o.a. Parasite, Systemcrahser en For Sama. In de nieuwsbrief en op onze social media lees je waarom. Ga hier na de website van Picl en zie welke films we daar op dit moment aanbieden.

Tip 2. Luister een Podcast van Eye.

“In het najaar van 2020 verzorgde Ruslanddeskundige Otto Boele (Universiteit Leiden) een zesdelige lezingenserie bij het filmprogramma en de tentoonstelling rond Andrej Tarkovsi. In zijn lezingen gaat hij onder andere in op de politieke en sociale achtergronden van Tarkovski’s films. Boele belicht onder meer Tarkovski’s problemen met de Sovjetcensuur en analyseert hoe de regisseur in films als Stalker het sciencefictiongenre naar zijn hand zette. ” Ga hier naar de website van Eye . Goed om te weten, de films Stalker en Solaris zijn allebei te zien via Picl

Tip 3. Bekijk een gratis documentaire via IDFA

Op de website van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn meer dan 300 documentaires gratis te zien. Naast de gratis beschikbare titels verwijst de IDFA-database naar nog eens enkele honderden festivaltitels die tegen betaling beschikbaar zijn. Ga hier naar de website van IDFA. Kan je moeilijk een keuze maken? Kijk hier dan voor de tips.

Tip 4. Cinekid

Op de website van het filmfestival Cinekid vind je allerlei leuke knutsel, film en gametips. Maak bijvoorbeeld je eigen Beestenboel, een verhaallantaarn, of maak een traumatoop. Ga hier naar de website .

Ook hebben ze 3 films beschikbaar gemaakt die je ziet via picl:
Mijn bijzonder rare week met Tess (6+) – een avontuurlijke familiefilm naar de gelijknamige jeugdroman van Anna Woltz. Winnaar Beste Nederlandse Familiefilm Cinekid 2019.
De beroemde bereninvasie van Sicilië (8+) – een stoer en avontuurlijk animatiesprookje over een berenvolk dat naar de mensenwereld trekt om de ontvoerde zoon van hun koning op te sporen. Genomineerd Beste Kinderfilm Cinekid 2019.
De Grote Boze Vos (6+) – een geweldig grappige, gekke en liefdevolle animatiefilm in drie delen, over dieren op het platteland. Genomineerd Beste Kinderfilm Cinekid  2017.

Tip 5. Gratis jeugddocumentaires te zien via IDFA

Het IDFA heeft een aantal jeugddocumentaires online gezet die gratis te bekijken zijn (voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar). Ook is er lesmateriaal beschikbaar, handig als je thuis les geeft. Ga hier naar de site van IDFA.

TIP 6. Doe mee met de DIALQ THUIS FILM QUIZ.

Update! Er zijn inmiddels 2 quizen! Ieder jaar komt de leukste filmquiz naar Deventer en nu komen ze  ook naar je thuis!

Beste filmvrienden, fancy a game….?
Dial Q mist jullie. De show. De mensen. De winnaars.
Daar gaan we wat aan doen: we gaan gewoon thuisquizzen! Inclusief serieuze hoofdprijs.

Download die even schitterende als unieke Dial Q Thuisquiz via de www.dialq.nl

Waarschijnlijk vind je ‘m terug in je downloadmap. Het is een filmbestand met 20 best pittige vragen. Inclusief antwoordformulier, die gewoon even printen. Neem de tijd. Al duurt ‘t een week, kan jou ‘t schelen. Gebruik je pauzeknop. Denk na. Pieker. Puzzel. Vraag het je vrienden. Maak screenshots. Vorm een team…

Alles af? Scan je formulier, of maak een goede foto en stuur deze naar info@dialq.nl. Je antwoorden gewoon in de mail noteren mag natuurlijk ook. Uiterste inzenddatum: 1 mei 2020.
Wat is die prijs? De prijs der prijzen. Een ongelofelijke prijs. Jommes, wat een prijs. Zo’n prijs. Dus: aan de slag. Ga voor die eeuwige roem!

Tip 6 Mark Cousins: 40 Days To Learn Film.

Mark Cousins (bekend van zijn 15-delige serie The Story Of Film, An Odyssee) heeft een korte filmcursus online gezet: Het heet 40 Days To Learn Film. De totale cursus duurt twee uur en een kwartier, het idee is dat de kijker elke dag één van de veertig hoofdstukken bekijkt. Dit is iets wat Anton, onze filmprogrammeur, niet lukte. De verleiding om door te kijken was te groot. Je vindt het hier

Tip 7. Maak een eindfilm met je klas!

Misschien ken je Michiel wel? Hij geeft altijd die hele leuke workshop Wandelen in je Eigen Tekening bij ons in de vakantie. Hij heeft nu iets nieuws! Op veel basisscholen is de eindmusical een traditioneel onderdeel van het afscheid van de kinderen in groep 8. In de afgelopen jaren kiezen steeds meer scholen voor een eindfilm in plaats van een eindmusical. Het is hoe dan ook elk jaar weer groot een feest! Helaas dreigen deze voorstellingen door de corona- maatregelen dit jaar niet door te gaan. Om die reden heeft Michiel Bos van de Toonwerkplaats een eindfilm gemaakt die de kinderen zelfstandig vanuit huis kunnen opnemen. In het verhaal belt de juf of meester via de computer naar de kinderen om te helpen het nieuwe elektronische slot van de school te openen. Zal het ze lukken om de juf of meester te bevrijden en de deur van de school weer te openen?

Meer informatie is te vinden op: www.detoonwerkplaats.nl/school-op-slot

Tip 8. Taartrovers Thuis| Film & verbeelding voor peuters en kleuters

Komende tijd verschijnen op de website van Taartrovers regelmatig bijzondere korte films voor peuters en kleuters. Films die je met andere ogen laten kijken naar de wereld om je heen. Kijk mee, ga op onderzoek en speel met je verbeelding, want zo verander je jouw huis, tuin en balkon in de wereld waarin jij speelt. Elke Taartrovers Thuis aflevering begint met het bekijken van een korte film. Dat kan zo vaak als je wilt, maar het blijft niet bij kijken alleen. Duik samen met de Taartrovers in de film en doe mee. Ook erg leuk voor de volwassenen!;)

Tip 9. Kijk gratis La Flor (14 uur!) via IFFR

Het IFFR maakt de moeilijke tijden van binnen zitten graag draaglijker met een film waarin zij echt geloven: La Flor van Mariano Llinás. De film won twee keer de Hubert Bals Fonds Publieksprijs en is een marathon van veertien uur lang, opgedeeld in drie delen. Alle delen zijn in de Benelux gratis te zien tot en met 28 april! Bekijk het hier: IFFR

Tip 10. Vitamine Cineville

Alleen voor Cinevillepashouders. Met Vitamine Cineville brengt we Cineville tijdelijk bij de pashouders thuis. Met een selectie van gloednieuwe films die nu in de theaters hadden moeten draaien. Films waar iedereen zich misschien al op verheugde, maar die van de ene op de andere dag niet meer bezocht konden worden. Daarnaast zijn er een paar recente toptitels en klassiekers te zien, en proberen we af en toe iets nieuws online te zetten. Kijk hier voor meer informatie over de films (en hoe je evenuteel lid kunt worden): Cineville

Tip 11. De Favorieten van de filmtheaters

De “Must Sees” van het seizoen 2018/2019
Picl en een aantal filmprogrammeurs van vooraanstaande theaters (waaronder natuurlijk onze eigen programmeur) hebben samen een nieuw programma samengesteld waarin je een selectie ziet van de beste films van 2018/2019. Deze films zijn vanaf 30 april te zien via Picl. Films die je in dit programma ziet zijn: Shoplifters, Girl, Werk Ohne Autor, Cold War, Den Skyldige, The Wife. Bekijk hier de films

Tip 11. Expat Cinema

In Expat Cinema we offer films that are spoken in English or have English subtitles. You can watch the films at home online via Picl.

La Belle Époque| Surreal drama about reliving your dearest memories

Les Misérables |An explosive ode to the Parisian banlieues

Stop Filming Us | Winner of the Dutch Movies Matter Award 2020

More information and films? Click here